03 Mayıs 2011 02:44

Hey Tekstil kaynıyor

HEY Tekstil patronu Çankırı Çerkeş'teki fabrikayı kapattığını söyleyip işçileri eve gönderirken İstanbul’da da Mart ayı ücretleri ödenmeyen işçiler iş bıraktı.Çerkeş’te kurulu HEY Tekstil fabrikasında çalışan işçiler önce 3 ay boyunca ücretlerini alamadı. Ücretlerini alm

Hey Tekstil kaynıyor
Paylaş

Çerkeş’te kurulu HEY Tekstil fabrikasında çalışan işçiler önce 3 ay boyunca ücretlerini alamadı. Ücretlerini almak için iş bıraktıklarında fabrika tatil edilerek evlerine gönderilen işçiler, işe gelmedikleri gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçiler dün sabah da “fabrikayı kapattık” denilerek evlerine gönderildi.

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde bulunan HEY Tekstil fabrikası işçileri dün işbaşı yapmak için gittikleri fabrikalarının 24 Nisan itibarıyla kapatıldığını öğrendi. Fabrikanın kapatıldığı bilgisini işçilere ön muhasebe elemanı verdi. Her türlü yasal haklarını alacakları sözünü aldıklarını belirten işçiler, kendilerine herhangi bir yazılı tebligat verilmemesinden endişeliler.

Gazetemize açıklama yapan işçiler dün sabah işe gittiklerinde kendilerine “Fabrika kapandı. Biz size daha sonra bilgi vereceğiz” denildiğini anlattı. “Bize yazılı herhangi bir şey vermediler” diyen bir HEY Tekstil  işçisi ellerinde yazılı bir evrak olmamasından duyduğu kaygıyı ifade etti.

YÖRE ESNAFI DA KAYGILI

Çerkeş ilçesinde bulunan iki fabrikadan biri olan Hey Tekstil’in kapatılması yöre esnafını da kaygılandırıyor. İsmini vermek istemeyen bir esnaf, HEY Tekstil patronunun milyonlarca TL değerinde teşvik aldığını, bununla başka yerlere yatırım yaparak işçileri mağdur bıraktığını belirtti. HEY Tekstil çalışanlarının 3 aydan beri maaşlarını alamadıklarını, bu durumun kendilerini de mağdur ettiğini ifade eden esnaf, fabrikanın kapanmasının ise ilçe ekonomisine ciddi zarar vereceğinin altını çizdi. Esnaf “Bu işçilerin bakkala ,manava  borcu var. İşçilerin işten atılması tüm Çerkeş halkını mağdur eder” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL HEY TEKSTİL’DE İŞ BIRAKMA

Hey tekstil işçileri Çerkeş ten sonra İstanbul Güneşli’de de ücretlerinin ödenmemesinden dolayı iş bıraktı. İşçilerin mart ayı ücretlerinin sadece 400 TL’sini yatıran geri kalanını da cuma günü yatıracağını söyleyen Hey Tekstil patronu sözünde durmayıp ücretleri yatırmayınca işçiler, kimi bölümlerde iş durdururken, kimi bölümlerde de iş bıraktı.

Hey Tekstil patronunun sözünü verdiği gibi cuma günü saat 17:00’ye kadar ücretlerinin yatırılmadığı duyulan fabrikada ütü paket bölümü ve kesimhane bölümü, olmak üzere 350 işçi iş bıraktı. Ücretlerin yatırılmadığını duyan dikimhane bölümünde çalışan 150 işçinin bir kısmı iş yavaşlatırken diğer işçiler de iş bıraktı. Cumartesi günü iş yerine gelen işçiler saat 21:00’e kadar mesai olmasına rağmen 10 30’da fabrikayı terk etti. Hey Tekstil işçileri dikimhane bölümünde iş durduran işçiler hakkında tutanak tutulduğunu belirtti.  

Cuma günü ücretlerin yatırılacağı sözünde durulmadığı için işi durdurduklarını belirten işçiler, “Biz iş bırakınca patron yetkilileri gelip ‘çalışın ve çarşambaya kadar para beklemeyin’ dedi. Biz ‘Patron gelsin açıklama yapsın’ diyoruz ama, ‘Aynur Bektaş işçilerin karşısına çıkmaya artık utanıyor’ diyorlar. Biz ‘Ücretlerimiz neden verilmiyor diye soruyoruz’, ‘Para yok’ diyorlar. Nasıl para gelmiyor, bu fabrikada biz çalışıyoruz. Haftada 2-3 gün 10 TIR mal yükleyip gönderiyoruz. Bir de Hey  Tekstil’in fason iş verdiği atölyelerden giden işler var ve Hey Tekstil peşin iş yapan büyük bir marka olan ESPRİT’e iş yapıyor. Tüm müdürler Esprit markasının peşin çalıştığını söylüyor peki bu paralar nereye gidiyor. Biz Küba’ya gitmek istemiyoruz ücretlerimizi istiyoruz” diye konuştular. Patron ve patron yetkililerinin hiçbir açıklamasına inanmadıklarını dile getiren işçiler,  “Nasıl inanalım ki? Sürekli bize  söz veriyorlar. ‘Her ayın 15’i olunca ücretler yatırılacak diye kağıt astılar’, şimdi yeni bir kağıt daha astılar ‘Tüm bölümlere ücretler yasal süre içinde ödenecektir’ diye. Hiçbir şeye inanmıyoruz. Kiralarımız ve faturalarımız birikti. Elektrik faturasını ödeyemediği için elektrikleri kesilen arkadaşlarımız var. Bize 400 TL yatırdıklarında salı günü hepsi tamamlanacak dediler. Yatırılmadı sonra cuma dediler, yine yatırılmadı şimdi çarşamba diyorlar. Nisan ne zaman verilir Allah bilir. Yani bizi eşek gibi çalışıyoruz, dilenci gibi para almaya çalışıyoruz. İzin istiyoruz iş çok diyorlar, peki iş çok da para niye yok. Psikolojimiz bozuldu.  Her bölümün neredeyse yarısı antidepresan hapları kullanıyor. Biz bu halle çocuklarımıza nasıl sağlıklı anne ve baba olabiliriz Çerkeşte çalışan arkadaşlarımızın hali ortada işten çıkarılan arkadaşlarımızın hali ortada” dediler. Hey Tekstil işçileri Çerkeş’teki arkadaşlarını desteklediklerini bir kez daha belirterek, birlik olmaktan başka çarelerinin olmadığını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demokratikleşmenin turnusolu ‘Kürt Sorunu’

SONRAKİ HABER

4 çocuktan biri Kübra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...