05 Nisan 2013 08:39

Validen altın madeni tehdidi

Güzelbahçe’de yapılan ‘Altına inat yaşasın hayat’ başlıklı panelde Efemçukuru altın madeninin yarattığı tehdit tartışıldı. Panelde konuşan İl Genel Meclisi Üyesi Emre Özel, bu konuyu 3 kez meclise getirdiğini ancak valinin buna karşın meclisi feshetmekle tehdit ettiğini söyledi.SİYASİ GELECEĞİMİ BİTİRMEKLE TEHD

Validen altın madeni tehdidi
Paylaş

SİYASİ GELECEĞİMİ BİTİRMEKLE TEHDİT ETTİLER

Gülder ve Güzelbahçe Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen panel Belediye Düğün Salonunda yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Özan Parlar’ın yönettiği panelde konuşan Gülder Başkanı Turgut İnel, ilçeye çok yakın olan Efemçukuru altın madeninin içme sularını kirletme riskinin büyüklüğüne dikkat çekti.

Gazetemiz Muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Özer Akdemir, Lefke, Balya, İliç ve Kışladağ’daki altın madenleri ile ilgili gözlemlerini fotoğraflar eşliğinde aktarırken, altın madenine topraklarını satmayan tek Efemçukuru Köylüsü Ahmet Karaçam’ın direnişine dikkat çeken bir video gösterimi de yaptı.

Panelin en önemli konuşmalarından birini İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Emre Özer yaptı. Maden ruhsatlarının belediyelerden alınarak İl Özel İdaresine verildiğini hatırlatan Özel, “Bizim bu konuda hiç yetkimiz yok. İl Özel İdaresi noter gibi, buna onay vermek zorunda. Hem de bir hafta içerisinde. Bu ruhsatlar hiçbir zaman İl Genel Meclisine gelmiyor” dedi. Özel, kendisinin Efemçukuru madenini, üç kere meclis gündemine getirdiğini belirterek; “Siyasi geleceğimle ilgili tehditler aldım. Vali ‘Konu sizin konunuz değil’ diye meclisi feshetmekle tehdit etti” diye konuştu.

BIRAKIN MADENİ KAZMA SAPLANSA BİLE…

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, ‘Kıymetli metal üretimi ve siyanürün çevresel etkileri’ başlıklı sunumunda “Şu anki yasalarla Sultan Ahmet Camii’nin bahçesi, mili parklar dahil her tarafta altın çıkarılabilir. Yeter ki yabancı şirket olsun” dedi.

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı EGEÇEP Eş Sözcüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Efemçukuru’ndaki madenciliğin İzmir açısından son derece tehlikeli olduğunu belirterek, “Bu bölgede bırakın maden işletmeyi toprağa kazmayı saplasanız bile ağır metaller açığa çıkar. Bölgenin jeolojik yapısı bu” dedi.

Bir kısmını Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin de izlediği panele halen İsveç’te bulunan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in çiçek göndermesi büyük alkış aldı. Panelin ardından söz alan Elele Hareketi Sözcüsü Oya Otyıldız, madenin 1.5 yıldır üretimde olduğunu aktararak, İzmir’lileri madene karşı harekete geçirmeyen büyükşehir belediyesini eleştirdi.

EGEÇEP eski sözcülerinden Ertuğrul Barka da halka çaresizliğin öğretilmeye çalışıldığını söyledi. Toplantıda önümüzdeki haftalarda Efemçukuru’nda kitlesel bir eylem gerçekleştirilmesi kararı alındı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendikalaşma iradesine saygı duyun

SONRAKİ HABER

ABD politikasının merkezinde İsrail var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...