04 Nisan 2013 11:14

Hasta tutuklu ölümün eşiğinde

Adli Tıp Kurumu tarafından 9 yıl önce ‘Cezaevi koşullarında yaşayamaz, hayati tehlikesi var’ raporu verildikten sonra tahliye edilen ve daha sonra başka bir operasyonda tutuklanan siroz hastası Ümit Aydın, ölüme terk edildi.Cezaevlerinde hasta tutukluların durumu kamuoyunun gündeminde. Serbest bırakılmayı bekleyen hasta tutuklulardan biri d

Hasta tutuklu ölümün eşiğinde
Paylaş
Turan Titiz

Cezaevlerinde hasta tutukluların durumu kamuoyunun gündeminde. Serbest bırakılmayı bekleyen hasta tutuklulardan biri de Ümit Aydın. İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Ümit Aydın’ın hastalığa yakalanması ise yine cezaevine dayanıyor. 1996’da cezaevine giren Aydın, 2003’te Siirt Cezaevindeki koşullardan dolayı önce Hepatit B hastalığına yakalandı ve ardından hastalığı ilerleyerek siroza dönüştü. 2004 yılında ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla ceza aldı. Ancak siroz hastası olan Aydın’a karaciğer nakli yapıldı. Adli Tıp Kurumu tarafından ‘Cezaevi koşullarında yaşayamaz hayati tehlikesi var’ raporu verilmesinin ardından Aydın tahliye edildi.

İKİNCİ KEZ TUTUKLANDI

Aydın, 14 Haziran 2012’de Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine tedavi için gittiği sırada KCK operasyonları kapsamında tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevine gönderildi. Soğuk algınlığına yakalanan ve enfeksiyon kapan Aydın, 40 derece ateş nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Karaciğer transiplasyonu geçirmiş olan Aydın’a uzman doktorlar müdahale edemedi. Aydın, İzmir Ege Tıp Fakültesine sevk edildi. Kullandığı ağır ilaçlar nedeniyle böbrek yetmezliği yaşayan Aydın’ın bu kez düzenli olarak diyalize girmesi gerektiği ortaya çıktı. Geçen yıl Adli Tıp Kurumuna üç kez başvuruda bulunan Aydın’a her defasında “Cezaevinde diyet koşulu var hijyeniktir. Cezaevinde kalabilir” şeklinde yanıt verildi.

AVUKATLARA DA OLUMSUZ YANIT

Aydın’ın avukatları Ege Üniversitesi Hastanesinin verdiği böbrek yetmezliği raporunu şubat ayında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine sundu. Cezaevinde Aydın’ın diyet ve hijyenik koşullarının olmadığına vurgu yapan avukatlar, tahliye talebinde bulundu. Mahkeme ise raporu kabul etmeyerek, Adli Tıp Kurumunun görüşünü istedi. Adli Tıp Kurumunun mahkemeye gönderdiği raporda ise, cezaevinde kalabileceği şeklinde bilgi yer aldı. Bunun üzerine avukatlar tekrar Ege Üniversitesi Hastanesinden Aydın’ın sağlık raporunu alarak geçen martta mahkemeye sundu. Ancak yine Adli Tıp Kurumundan görüş istendi. Şimdi tekrar Adli Tıp Kurumunun görüşü bekleniyor.
(Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Köy muhtarına 2B soruşturması

SONRAKİ HABER

Okul bahçesinde polis işkencesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...