04 Nisan 2013 10:00

Üniversitede örnek dayanışma

Koç Üniversitesi Rektörlüğü 161 taşeron işçiyi işten atmasının ardından öğrenci ve öğretim üyelerinin desteği ile başlayan direniş sürüyor. “Taşerona hayır bu kadro bizim” şiarıyla çadırlar kurarak üniversitenin Rumeli Feneri Kampüsü önünde geceleyen işçi ve öğre

Üniversitede örnek dayanışma
Paylaş

Direnişçi işçilerin bugün de çok sayıda ziyaretçisi vardı. Eğitim Sen, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de kampüse gelerek direnişe destek verenler arasındaydı. Alkışlarla karşılanan Kürkçü, “Talebiniz sonuna kadar haklıdır. İşçiyle çatışan rektör, rektör olarak üniversitenin başında kalamaz” dedi.  

HER YERDEN DESTEK YAĞDI

İstanbul Üniversitesi Asistan Dayanışması, İTÜ Asistan Dayanışması ve ODTÜ Asistan Dayanışması, Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) gibi akademisyen örgütleri de işçilerle dayanışma açıklamaları yaptı. Bir kısmı da kampüse gelerek direnişe destek verdi.

Öte yandan Koç Üniversitesi Öğrenci Konseyi Ortak Kurul Üyesi Mertkan Torun da, öğrenci konseyinin işçi eylemi konusundaki tutumunu yeterli bulmadığını belirterek istifa ettiğini açıkladı.

AKADEMİSYENLER REKTÖRÜN KAPISINA DAYANDI

Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ise Rektör Umran S. İnan ile konuyu görüşmek istedi. Rektörün toplu görüşme talebini kabul etmemesi üzerine yaklaşık 80 akademisyen rektörün kapısında beklemeye başladı. Akademisyenlerin ısrarı sonunda Rektör İnan görüşme yapmayı kabul etmek zorunda kaldı.

ODTÜ Asistan Dayanışmasından açıklama: “Taşeron çalışma rejimi, toplumun tüm emekçilerine güvencesiz ve geleceksiz bir yaşam dayatmaya devam etmekte, ancak sermayenin lütuf olarak sunduğu çalışma hakkına sahip çıkan emekçiler de direnmeye devam etmektedir. Kendisini “üst işveren” olarak tanımlayan ve emekçiler üzerindeki tüm sorumluluğundan kurtulmaya çalışan Koç Üniversitesi Rektörlüğü, yıllarca bu üniversiteye emek vermiş yüzlerce emekçiyi bir akşamüstü işten atabileceğini sanmakta ve başka bir taşeron şirketle anlaşarak aynı düzeni devam ettirmeye çalışmaktadır. Taşeronlaşmanın getirdiği güvencesiz ve geleceksiz bir yaşamı başka biçimlerde deneyimleyen biz bilim emekçileri, Koç Üniversitesi çalışanlarının yürüttüğü mücadeleyi heyecanla karşılıyor ve dayanışmayla selamlıyoruz.”


Koç Üniversitesi bileşenlerinin açtığı “KÜ Çalışanına Destek” isimli twitter hesabında gün boyu yapılan duyurulardan bazıları şöyle:

*Üniversiteler konseyi derneği aramızda, “Bu üniversitede rektör olmasa işler yürür ama temizlik olmasa üniversite çöker”

*Koç Üniversitesi yeni taşeron firmanın işçileri içeri giremeyince Alman hastanesindeki KADROLU işçileri okula yönlendiriyor.

*Alman hastanesinden gelen 5 işçi kapıdan geri dönerek, temizlik için içeri girmeyerek mücadelemize destek oldular

*Direnişe kapıdan geçerken kornalarıyla destek olan taksilerin plakası alınıp duraklarına haber veriliyor. Artık korna çalmak da suç

*Öğrenciler topladıkları çöpleri Koç Üniversitesi Öğrenci Meydanı’nda biriktiriyor.

*Rektör fakültelerle ayrı ayrı görüşmek istediğini belirten mailler atti, nam-ı diğer “böl ve yonet” tekniği

*Tekel ve Çapa işçilerinin mücadelelerine ev sahipliği yapan direniş çadırı şimdi Koç Üniversitesine kuruldu.

*Eylem alanına sıcak corba, meyve suyu getirerek destek verenlere teşekkür ediyoruz

*6 ay direnen Çapa taşeron işçileri “Direnişiniz direnişimizdir, biz haklıyız” diyerek Koç direnişini selamladı

*Öğrenciler okul temizliğindeler, çöpler rektörlük binasının önüne yığılmaya devam ediyor

*Öğrenciler taşeron firmaya geçit vermemek için servis ve dolmuşları tek tek arıyor (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Skandalların ardı arkası kesilmiyor

SONRAKİ HABER

Zaman dayanışma ve birlik zamanıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...