02 Mayıs 2011 10:59

Dört bir yanda 1 Mayıs

1 Mayıs, Çorum’da işçiler ve kamu emekçileri tarafından kutlandı. 2 bine yakın emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde işçiler, kamu emekçileri, gençler, kadınlar ve emekliler olmak üzere toplumun değişik kesiminden birçok vatandaş, attıkları sloganlar ve pankartlarla hükümetin uyguladığı ekonomi pol

Dört bir yanda 1 Mayıs
Paylaş

1 Mayıs mitingine katılan işçi ve emekçiler, işten atılmaların sona ermesini ve kölelik koşullarını andıran çalışma şartlarının iyileştirilmesini istedi.

Başta ekonomik krizin işçi ve emekçiler üzerine getirdiği yıkım politikaları olmak üzere, özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya, sosyal güvenliğin tasfiyesine, iş cinayetlerine, işsizlik ve yoksulluğa karşı tepkilerini dile getiren emekçiler, kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatmadığı bir Türkiye istedi.

Saat Kulesi önünde başlayan 1 Mayıs mitingine başta sendikalar olmak üzere demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de kitlesel bir şekilde destek verdi.  

1 Mayıs mitingine Türk-İş’e bağlı Şeker-İş, Çimse-İs, Yol-İş, Belediye-İş, DİSK-Emekli Sen, KESK’e bağlı Eğitim Sen, BES, SES ve Tüm Bel-Sen, CHP, EMEP, ÖDP, EDP, ADD, Eğitim-İş, Cumhuriyet Güçbirliği, TGB, Evrensel Müzik Merkezi, Genç-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Vakfı Çorum Şubesi ve Alevi Kültür Merkezi katıldı.

1 Mayısta özellikle Şeker Fabrikası işçilerinin taşıdığı Başbakan Erdoğan’ın “çılgın projesine” atıfta bulunan pankart büyük dikkat çekti. Özelleştirmeye karşı tepkilerin de dile getirildiği mitingde inşaat işçileri ve tekstil işçileri, EMEP ile birlikte yürüyerek, çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çeken slogan attı.

1 Mayısa gençler de büyük ilgi gösterdi. YGS’de yaşanan şifre krizi nedeniyle oldukça stresli günler geçiren liseliler, ÖSYM Başkanı Ali Demir’i istifaya çağırdı. “YGS, LYS Tayyip girsin strese” sloganının atıldığı mitingde gençler, geleceksizliğe, kapitalizmin krizine, işsizliğe karşı taleplerini dile getirdi. (Çorum/EVRENSEL)


Samsun’da 1 Mayıs yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla coşkulu kutlandı.

İki koldan yapılan yürüyüşün ardından Atatürk İlköğretim okulu önünde  toplanan işçi ve emekçiler, buradan düzenli kortejlerle sloganlar eşliğinde cumhuriyet meydanına kadar yürüdü.

Yapılan konuşmalarda emekçilerin yaşadığı sorunlara ve  AKP’nin saldırılarına değinildi. AKP karşıtı sloganlar atıldı. İşçilerin ve gençlerin yoğun katılımı  dikkat çekti. Kürsüde konuşan Türk İş Bölge Temsilcisi İsmail Ekşioğlu, hükümetin sendikaları bitirmeye çalıştığını, örgütlenmenin önüne engeller koyduğunu, kıdem tazminatlarına göz diktiğini,  fonların patronlara aktarıldığını, iş kazalarıyla işçileri ölüme mahkum ettiğini belirterek “Özelleştirmelere son verilmeli, emekli maaşları artırılmalı, seçim barajı kaldırılmalı” dedi.

Uğurcan Ablak da “Bütün emekçilerin baskısız sömürüsüz bir dünya için daha fazla birleşmeye daha fazla  mücadeleye ihtiyacı var” dedi. Miting türküler ve halaylarla sona erdi.

KAĞNI VE NÜKLEER SANTRAL

Sinop’ta 1 Mayıs DİSK, KESK ve Türk-İş  tarafından kutlandı. Kutlamalara, belediye işçileri, karayolları işçileri, DSİ işçileri sendikalarının kortejlerinde, Emekli Sen,Türk Tabipleri Birliği, EMEP, ÖDP, Sosyalist Parti, CHP, Gençlik muhalefeti de kortejler halinde katıldılar. Gerze’den gelen Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP)  ve Gerze Halkevi  üyeleri kalabalık kortejleriyle katıldılar.

Kutlamaya Sinop milletvekili Engin Altay, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Erfelek Belediye Başkanı  Muzaffer Şimşek de katılarak destek verdiler. Sinop Çevre Platformu ise korteje bir kağnı arabası üzerine yerleştirilmiş  nükleer santral  maketiyle katıldı.

Kortej Sinop’un ana caddesini yürüyüş kolu halinde sloganlarla geçerek Uğur Mumcu Meydanı’na geldi. Yapılan konuşmalarda genel olarak bölgede yapılmak istenen nükleer ve termik santrallere karşı  mücadele edileceği belirtildi.

YAŞASIN 1 MAYIS

İşçi ve emekçilerin bayramı Ordu’da da kutlandı. Ordu Belediyesi önünde yapılan 1 Mayısa KESK’e bağlı sendikalar, üniversite öğrencileri, CHP, ÖDP, EDP, Emek Partisi ve İşçi Partisi katıldı. Türk-İş’e bağlı sendikalar İstanbul’a gittiği için işçi sendikalarından katılım olmadı. Üniversite ve liseli gençlerin aileleri ile birlikte katılımı dikkati çekti. Mitinge KESK binası önünde toplandıktan sonra Sırrıpaşa Caddesi üzerinden yürüyüş yapılarak alana gelindi. KESK, öğrenciler, EDP, EMEP, ÖDP sırasıyla yapılan kortej, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘İş Ekmek Özgürlük’, ‘HES’lere Hayır’, ‘Demokratik Özerk Üniversite’ sloganları atarak Belediye önüne geldi. Saygı duruşu ve konuşmalardan sonra halaylar çekildi. (HABER MERKEZİ)


DERELER ÖZGÜRDÜR, ÖZGÜR AKACAK

TRABZON’da 1 Mayıs büyük bir coşku ile kutlandı. KESK ve Türk-İş’in öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılım ve Trabzon halkının ilgisi yoğundu. TEDAŞ Yokuşu üzerinde buluşan sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve gençlik örgütleri, Maraş Caddesi üzerinden Atatürk Alanı’na doğru yürüyüşe geçti.

HOPA’DA HES KARŞITLIĞI

Hopa’daki 1 Mayıs mitingine HES karşıtı sloganlar ile çay ve ÇAYKUR’a dair sloganlar damgasını vurdu. Hopa Çay Fabrikasının önünde buluşan Hopalılar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık, ‘Dereler özgürdür özgür akacak’, ‘ÇAYKUR halkındır halkın kalacak’ sloganları atıldı. Önceki yıllara göre daha coşkulu geçen yürüyüşte kortejler alana Bandista’nın “Haydi barikata” şarkısıyla girdi.

Artvin’de de 1 Mayıs emekçiler tarafından kutlandı. (HABER MERKEZİ)


Sivas’ta 1 Mayıs kutlamaları coşkulu geçti. Birçok parti, sendika ve kitle örgütünün yer aldığı kutlamalara yaklaşık bin kişi katıldı.

Mevlana Caddesi’ndeki mitinge KESK’e bağlı sendika şubeleri, Emek Partisi, Halkevleri, BDP, ÖDP,CHP ile çeşitli kitle örgütleriyle gençlik örgütleri katıldı.

Kastamonu’da Nasrullah Meydanı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla kutlanan 1 Mayısa, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra çeşitli kitle örgütleri de katıldı. KESK ve Türk İş’e bağlı sendikaların temsilcilerinin konuşmalarıyla devam eden kutlamalar sonrası halayların ardından miting sona erdi.

KESK, Türk-İş ve TMMOB Niğde bileşenleri tarafından organize edilen Niğde’deki mitinge 500’e yakın kişi katıldı.

Sendika ve meslek örgütlerinin katılımı ise istenen düzeyde olmadı. (HABER MERKEZİ)


BASKILARA VE SÖMÜRÜYE KARŞI ALANLARA ÇIKTILAR

Hatay, Antalya, Isparta, Aydın, Uşak, Afyonkarahisar, Tarsus, Didim ve Silifke’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

HATAY’DA 15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Hatay’da gerçekleşen 1 Mayıs İşçi Bayramı’na, yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının Sümerler Halk Pazarı’nda bir araya gelmesiyle başlayan yürüyüş Uğur Mumcu Meydanı’nda son buldu. Hatay’da kutlanan 1 Mayıs’ta, işçi ve emekçilere yönelik hak gaspları, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları, Kürt Halkı ve kadınlar üzerindeki baskılar ve öğrencilerin sınavlarda yaşadıkları sorunlar öne çıkan talepler oldu.

Antalya’da 1 Mayıs kutlamaları Büyük Kent Pastanesi önünde toplanmalar ve kortej oluşturulması ile başladı. Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB’un çağrıcılığını yaptığı kutlamaya yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Antalya bileşenleri ‘Örgütlenme ve İş Güvenliği için, Din ve Vicdan Özgürlüğü için, Sınavsız Parasız Anadilde Eğitim için, Barış ve Şiddetsiz Bir Yaşam için Birleşerek Yürüyoruz’ ortak pankart arkasında yürüdüler.

Antalya’da Geri Dönüşüm İşçileri belirgin bir iş koluna sahip olma ve sendika talepleri ile alandaydılar. Yine aynı şekilde Antalya’nın sendikalaşma mücadelesi veren turizm işçileri de dernekleri (TUDER) ile alandaydılar. Alevi derneklerinin katılımları hayli yoğundu.

SLOGAN ISLIK VE ALKIŞLARLA

Isparta’da haftalardır süren hazırlıkların ardından 1 Mayıs kutlandı. 6 Mart Spor salonu önünde toplanan emekçiler, Isparta tren istasyonuna kadar slogan, ıslık, alkış eşliğinde alana kadar yürüdü.

1 Mayıs kortejinde Türk İş, DİSK, KESK konfederasyonlarının yanında EMEP, ÖDP, CHP, ESD, Öğrenci Muhalefeti, öğrenci kolektifleri, Ekim Gençliği, Alevi Bektaşi Federasyonu katıldı. 1 Mayıs, işsizlik, yoksulluk, esnek çalışma, emekçiler aleyhine çıkarılan anti demokratik yasalar, sendikalaşmak gerekliliği, Ortadoğu halkının ayaklanması, gençliğe dayatılan geleceksizlik mitinge damgasını vurdu. Mitinge yaklaşık 750 kişi katıldı.

AYDIN

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs Aydın merkezde kutlandı. KESK, DİSK, TMMOB, TÜRK-İŞ, TTB, siyasi parti ve derneklerin kitlesel katılımı göze çarptı. Sayısı 4000’i bulan emekçiler sloganlar eşliğinde Sulu Park mevkiine doğru yürüyüşe geçti.Geçmiş yıllara göre gençliğin daha fazla olduğu görüldü. Evlerin balkonlarında ve kortej dışında biriken kitleler de alkışlarla yürüyüşe destek verdi. EMEP ve BDP Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu pankartı arkasında coşkulu ve kalabalık bir kitleyle eyleme katıldı. Bloğun desteklediği bağımsız milletvekili adayı Avukat Mehmet Bayraktar da eyleme katıldı. Nazilli’de örgütlenme çalışmaları yürüten inşaat işçiler kendi pankartlarıyla eylemdeydi. Ayrıca Aleviler de ilk defa kendi pankartları ve talepleriyle eylemde yerlerini aldı.

TARSUS’TA KİTLESEL KUTLAMA

Tarsus’ta bulunan sendika, dernek, gençlik örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. Tarsus Kleopatra Kapısı’nda toplanan yaklaşık iki bin kişilik kitle kortejler halinde sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meyda’nına yürüdü. Liseli gençliğin yoğun olarak katıldığı mitinge, Yenice Belediyesi’nde örgütlü Genel İş üyesi işçiler de katıldı.  

DİDİM

Didim’de sendikalar, meslek örgütleri, siaysi partiler ve kitle örgütlerinin oluşturduğu 1 Mayıs Platformu tarafından miting düzenlendi. Didim Belediyesi önünde toplanan kitle sloganlar ve ıslıklar eşliğinde Cumhuriyet Caddesi güzergahında yürüyerek kutlamanın yapılacağı Belediye Parkına geldi. Alanda toplanan yaklaşık 1000 kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla sloganlar atarken atılan sloganlarda hükümet eleştirildi.

SİLİFKE

Silifke Emek ve Demokrasi Platformu çatısı altında bir araya gelen emekçiler, 1 Mayıs’ı coşkuyla ve  geniş bir katılımla kutladılar. 1 Mayıs Mitingi KESK Lokali önünden başladı ve kortej Atatürk Anıt Meydanı’na yürüdü. KESK adına konuşmayı SES Silifke Yönetim Kurulu üyesi Şerife Coşkun  yaptı. Yol İş üyeleri, heyelan nedeniyle Gülnar-Silifke Karayolunun ulaşıma kapanması nedeniyle Gülnar’dan gelemediler. Alandaki kitle, 1 Mayıs’ta  yolda mahsur kalan işçilere selamlarını göndermeyi de ihmal etmediler.

Miting; marşlar, halaylar ve türkülerle sona erdi. (HABER MERKEZİ)


GENÇ 1 MAYIS

Balıkesir’de 1 Mayıs il Merkezi ile Bandırma, Burhaniye  ve Edremit ilçeleri olmak üzere dört merkezde kutlandı. Oldukça coşkulu geçen kutlamalarda işçiler, emekçiler, kadınlar,gençler ve öğrenciler taleplerini haykırdılar.Yoğun katılımın olduğu etkinliklere  işçi sendikalarının yanında emekten yana siyasi partiler de katkı sundular

Balıkesir’deki kutlamalar Kuvayi Milliye Meydanı’nda başladı. Bazı sendika, siyasi parti ve kitle örgütü üyeleri önce Bahçelievler Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarında toplandı. Teknik Lise Caddesi’nden kutlamaların yapılacağı Atatürk Stadı’nın karşısındaki Kuvayi Milliye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Kalabalık yürüyüş boyunca sık sık sloganlar attı. Bu sırada evlerinin balkonlarına çıkan bazı vatandaşlarda alkışlarla kalabalığa destek verdi.
Meydana doğru yürüyen kalabalık, yoldan geçen vatandaşlara karanfil verdi.

KESK e bağlı sendikaların önderliğinde 1 Mayıs hem Edremit de hemde Burhaniye’de yüzlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Kutlamlara Emek Partisi, ÖDP ve BDP’nin yanı sıra çok sayıda kitle örgütü katıldı. Edremit’teki kutlamadan sonra katılımcılardan büyük bir kısmı Burhaniye 1 Mayıs kutlamasına katıldı. Oldukca coşkulu geçen kutlamada gençlerin katılımının kendi talepleri üzerinden olması, katılımın da en kalabalık kesimi gençlerden oluşmuştu.

DEMOKRATİK ANAYASA TALEBİ

Çanakkale’de de 1 Mayıs tüm illerde olduğu gibi büyük coşkuyla kutlandı. Sendikaların, siyasi partilerin ve çeşitli gençlik örgütlerinden katılan yaklaşık 2000 kişi Salı Pazarı Sokağı’nda buluşarak Cumhuriyet Meydanına doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca sloganlarla, alkışlar ve ıslıklarla talepler dile getirildi.  EMEP, BDP ve EDP; Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun “Demokratik Anayasa Demokratik Cumhuriyet” pankartının arkasında ortak sloganlarla yürüdü. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda sendika temsilcileri konuşmalarını gerçekleştirerek sahneyi çeşitli müzik gruplarına bıraktılar. Coşkularını müzik gruplarının parçalarına halaylarıyla eşlik ederek gösteren kitle mitingin sona ermesiyle birlikte alandan ayrıldı.

UŞAK

Uşak’ta KESK ve Türk-İş öncülüğündeki kitle Heykel önünde toplanmaya başladı. ‘Taşeronlaştırmaya, Özelleştirmeye Karşı Haydi 1 Mayıs’a’ ortak pankartı arkasında toplanan kitle İstasyon Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Platformdan ortak bildiriyi Türk-İş il temsilcisi Şeker-İş Uşak şube başkanı Kenan TATAR okudu. Daha sonra siyasi parti ve dernek temsilcileri birer konuşma yaptı. Mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı. CHP kortejinin kalabalıklığı dikkat çekti.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar’da 1 Mayıs, Eğitim Sen binası önünde oluşturulan kortejle başladı. 1 Mayıs’ın kutlanacağı Cumhuriyet Meydanı’na ilerleyen kortejde sık sık “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Cemaate şifre, öğrenciye çile” sloganları atıldı. Eğitim Sen, SES, BES, Türk iş’e bağlı sendikalar, Emek Partisi ve CHP’nin katılım gösterdiği mitingde AKP politikalarını eleştiren ve 1 Mayıs’la ilgili konuşmalar yapıldı.

1 Mayıs Denizli’de de kutlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı

SONRAKİ HABER

DTK 5 Mayıs'ta olağanüstü toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...