03 Nisan 2013 13:47

Haydi sosyoloji kongresine

Üniversite öğrencilerine hakim güç tarafından uygulanan baskı ve çeşitli ideolojilerin etkisindeki üniversiteler hiçbir şekilde üniversitelerin asıl var olma sebebiyle bağdaşmamakta.Üniversitelerin ticarethane gibi kar amaçlı binalara dönüştürülmesi, öğrenci etkinliklerinin bürokrasi kavramı

Haydi sosyoloji kongresine
Paylaş
Tuba Karagöz

Üniversitelerin ticarethane gibi kar amaçlı binalara dönüştürülmesi, öğrenci etkinliklerinin bürokrasi kavramı altında yok edilmesi ve eğitim öğretimin eleştirel niteliğini kaybetmesi, bugün üniversitelerin bilimsel, özgür, demokratik, bağımsız ve düşünsel ilerlemeye yönelik misyonuna yapılan darbedir

Birbirleriyle çatışan hakim güçlerin yürüttüğü politikaların ve hesaplaşmaların ortaya çıkardığı kargaşanın bedeli öğrenciye kesilmektedir. Bugün üniversitede öğrenci olanlar ve gelecekte üniversiteye girecekler bu tehditle yaşamaya alışmak zorunda bırakılmıştır. Bu nedenlerden dolayı bizler kaygılıyız. Bütün bunları ve daha birçok sorunu tartışabilmek ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmek için üniversite öğrencileri kendi kürsülerini kuruyor. Bunlardan birtanesi 19 yıldır süregelen Sosyoloji Öğrencileri Kongresi’dir.

KATILIM HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Sosyoloji Öğrencileri Kongresi ilk olarak 1993 senesinde ODTÜ’de yapılmış, sonraki senelerde de çesitli üniversitelerde yapılmaya devam etmiştir. Bu yıl ise 19. gerçekleştirilecek olan Sosyoloji Öğrencileri Kongresi’ne Balıkesir Üniversitesi ev sahipliği yapacak.18 yılı geride bırakan kongre, sosyal bilimler açısından oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Kongreye katılım da uyandırdığı etki de her geçen yıl gittikçe artıyor.

Sosyoloji Öğrencileri Kongresi başta sosyoloji öğrencileri olmak üzere diğer alanlarda eğitim gören ya da toplumsal olaylara ilgili olan pek çok öğrenci tarafından takip ediliyor. Sosyoloji Öğrencileri Kongresi oldukça önemli deneyimler biriktirerek ilerliyor.

Her ayrıntısıyla tamamen öğrenci inisiyatifiyle gerçekleştirilen, öğrencilerin emekleri ve çalışmalarıyla düzenlenen parmakla gösterilebilecek geniş katılımlı nadir organizasyonlardan biri. Her sene farklı branşlardan ve şehirlerden gelen yaklaşık 1000-1500 öğrenciyi bir araya getiren alternatif eylem alanıdır Sosyoloji Öğrencileri Kongresi.

17-18-19 MAYIS’TA BALIKESİR’DE

Bütün üniversiteden öğrencilerin katılabildiği, fikir alışverişinde bulunduğu, halayların çekildiği, aynı sofrada yiyip içtiği, hergünün sonunda kongreyle ilgili tartışmaların yapıldığı ve stres atmak için gün sonunda hep beraber eğlenildiği nadir kongrelerden biridir.

Sosyoloji Öğrencileri Kongresi temel olarak öğrencilerin bağımsız, özgür, demokratik ortamda bilimsel ve düşünsel çalışmalar yürütmelerini, çalışmalarını paylaşabilmelerini, mesleki bir dayanışma ortamı sağlamayı hedefliyor.
Kongrenin ana başlıklarını ağırlıklı olarak Kürt meselesi, kadın sorunu, yoksulluk, ırkçılık, çevre sorunu, Türkiye ekonomisi, medya tartışmaları, sağlık sorunları, kuramsal tartışmalar, üniversite eğitimi ve gençliğin mücadelesi gibi konular oluşturmakta. Bu yılda heyecanla beklenen kongrede bu ve buna benzer konular 17-18-19 Mayıs tarihlerinde Balıkesir Üniversitesi’nde tartışılacak.

Kongrede sunumlar birçok dilde yapılacak, herkes istediği konuda sunum yapabilecek.

Hepinizi beraber kurduğumuz bu sofraya, aşımıza ortak olmaya çağırıyoruz. 17-18-19 Mayıs’ta Balıkesir Üniversitesi’nde 19. Sosyoloji Öğrencileri Kongresi’nde birlikte olmaya davet ediyoruz.


KONGREDE sunum yapan arkadaşlar sunumlarının kitapçıkta yer almasını isterlerse 10 Nisan’a kadar sunum özetlerini göndermeleri gerekiyor. Sunumlarının kitapçıkta yer almasını istemeyen arkadaşların ise kongre tarihine kadar sunum özetlerini göndermeleri gerekmekte. Gönderilen sunum özetlerinde mutlaka anahtar kelimeler ve gönderilen sunumun hangi dilde yapılacağı belirtilmelidir.

ÖNCEKİ HABER

Bürokratlar protokolden vazgeçmedi

SONRAKİ HABER

Üniversite mücadelesi ve ÖTK'ların yeri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...