04 Nisan 2013 03:28

Mersin Limanı'nda istifa baskısı

Mersin Limanı'nda işten atılan 34 işçinin liman kapısında direnişleri 34’üncü gününde kararlılıkla sürerken MIP işvereni işçilerin sendikadan istifa etmesi için baskı uyguluyor. Fabrika önünde direnen işçilere bir yandan dayanışma ziyaretleri sürerken bir yandan da limanda çalışan işçil

Mersin Limanı'nda istifa baskısı
Paylaş
Sinan Cem Kaya

İŞVEREN TAŞERON ARACILIĞIYLA İŞÇİ ALIYOR

İşçilerin direnişi çeşitli etkinliklerle sürerken MIP işvereni de rahat durmuyor. Taşeron şirketler aracılığıyla limana işçi alıyor. Konuyla ilgili konuştuğumuz Liman-İş Genel Sekreteri Ahmet Uçar, MIP’in limanda Uğursan taşeronu adına işçi aldığını belirterek, “Üyemiz olan operatörlerden yeni işbaşı yaptırılan 12 işçiye operatörlük öğretmelerini istiyorlar. Bu 170 operatör işçisine ‘siz öğretin ben sizi atacağım’ demektir” dedi. İşverenin bazı mahallelerde işçi bularak sigorta girişlerini yaptırdığını, maaşlarını dahi verdiğini söyleyen Uçar, “Limana giremeyen bu işçilerin toplusözleşme düzeninin ve sendikal örgütlülüğün tasfiyesi için kullanılacağından şüphemiz yok” diye konuştu. Uçar, işverenin işçileri polis nezaretinde noterden istifa ettirmeye çalıştığını ancak direnen işçilerin kazanacağına inancının tam olduğunu kaydetti.

DOĞACAK KAZALARDAN MIP SORUMLU OLACAK

Murathan Atlı işten atılan 34 işçiden biri. Arkadaşlarının yoğun bir baskıyla karşı karşıya olduğunu belirten Atlı, “Liman işçiliği dikkat isteyen ağır bir işkolu. Bu kadar baskının yapılması iş kazalarına davetiye çıkarmak anlamına gelir. Limanda oluşabilecek tüm iş kazalarından doğrudan MIP sorumludur. İşverenin bu yollara başvurmak yerine bir an önce sendika ile anlaşma yapmasını istiyoruz” dedi.

Gazetemiz Evrensel aracılığıyla limanda çalışan işçi arkadaşlarına çağrı yapmak istediğini söyleyen Adem Kurt, “Müdürler ne kadar baskı yaparlarsa yapsınlar bu baskılara, bu oyunlara asla boyun eğmemeliler. Er ya da geç biz limanın asli sahipleri işimize geri döneceğiz” dedi.

BİZİM BİRLİĞİMİZİ BÖLEMEZLER

Liman işçilerinin işten atma tehditlerine rağmen atılan 34 işçiye sahip çıktığını söyleyen Harun Özkan, “MIP bizleri karakollara çektirerek, sendikadan istifaya zorlayarak, taşerona işçi alarak asla işçilerin birliğini bölemeyecek. Patron günlerce, aylarca servisleri farklı kapılardan çıkarsa dahi liman işçileri 34 işçi için liman A kapısını kullanarak çadırdaki işçilerle bir araya gelecek” dedi.

Daha önce de limandan atıldığını, her atılmanın ardından mücadele ederek tekrar işinin başına geçmesini bildiğini vurgulayan Mehmet Eren şöyle konuştu; “Bu birlik ve mücadele ile oldu. Bizler mücadeleye girince farklı gözle dünyaya bakıyoruz. Kürt olarak ya da Türk, Arap olarak değil işçi sınıfı olarak neyin bizim için iyi neyin kötü olduğuna ortak karar verebiliyoruz.” (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roman hakları şimdi

SONRAKİ HABER

Tiyatro yalnız burjuvazinin işi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...