03 Nisan 2013 04:48

İşçiler: Teklif 1 Nisan şakası gibi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Genel İş İzmir 2 Nolu Şube arasında 1 Nisan günü gerçekleşen 4. Toplu Sözleşme toplantısında Büyükşehir Belediyesi yüzde 8 zam teklifi verdi. İşçiler verilen teklifi ancak 1 Nisan şakası olarak kabul edebileceklerini belirterek bir dahaki toplantıda teklifin arttırılmasını istedi. Toplantı

İşçiler: Teklif 1 Nisan şakası gibi
Paylaş
Metehan Ud

‘UYUŞMAZLIK TUTACAĞIZ’

İşçiler yapılan görüşmenin sonucunu öğrenmek için mesai bitimiyle beraber sendikanın önünde toplanarak açıklama yapılmasını bekledi. Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Taner Şanlı, işveren tarafından verilen rakamı komik bulduklarını belirterek, “İşveren temsilcilerine ‘Evimizdeki ocakların kapanmasına izin vermeyeceğiz’ dedik. Bu teklifi kabul etmeyeceğiz ama bunu işverene 3 bin 300 işçinin kararlılığı olarak göstermeliyiz. Süreç böyle giderse uyuşmazlık tutmak zorunda kalacağız. 15 günlük bu süreçte birim birim gezeceğiz” dedi

Pazar gününün işveren tarafından iş günü yapılmak istendiğini, hafta tatilinin hafta içi kullandırılmak istendiğini belirten Şanlı, “Buna karşı çıktık. Çarşamba günü temsilci arkadaşları toplayacağız ne zaman eylem yapmamız gerekiyorsa gününü belirleyeceğiz” diye konuştu.

İŞÇİLER KARARLI

Toplu sözleşme toplantısına katılan işçiler görüşmeyi gazetemize değerlendirdi. İZENERJİ Fen İşleri Birimi İşyeri Temsilcisi Gürcan Kelek, toplantının işverenin tutumundan dolayı olumlu geçmediğini ifade ederek, “Bugün işverenin taban ücreti üzerine yaptığı teklif bana 1 Nisan şakası gibi geldi. Umuyorum ki bir dahaki toplantıda bu şakayı düzeltip doğru dürüst bir rakam vereceklerdir. Yoksa İZENERJİ işçisi örgütlü gücünü gidebileceği yere kadar götürecek, tüm arkadaşlarımızla beraber tek yumruk olacağımıza inanıyorum” dedi.

Eşrefpaşa Hastanesi Baştemsilcisi Hamdi Demirkol toplantıda işverenin işçiye bakış açısını gördüklerini belirterek şunları kaydetti; “İşverenimiz bugün her yerde, alanda ‘taşeronu kaldırdım’ derken biz burada geçim sıkıntımızı dile getirmeye çalışıyoruz. Verilen rakamlar ortada. ‘Sosyal demokratım’ diyen belediye yapması gerekenleri yerine getirsin”.

Çiğli Park Bahçe işçisi Selma Uzunboylu da verilen teklifin istedikleri gibi olmadığını aktararak, “Özellikle taban ücretlerimiz çok düşük verildi En çok çalışan personel olmamıza rağmen bize hiçbir hak verilmiyor. Bugün de verilmedi. Sendikanın işçiden yana tutumu bize umut verdi. Bunun da arkasında duracağız” dedi.


ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞACAĞIZ

Nevzat Karoluk (Sasalı Doğal Yaşam Parkı İşyeri Baştemsilcisi): Toplantı bizim istediğimiz sonuçla bitmedi. İşveren yine asgari ücretle çalışan işçilere vermekle değil almakla mükellef olduğunu bir kez daha kanıtladı. Yüzde sekiz gibi bir teklif verildi bu da bizim gibi İZENERJİ işçilerine 80 ya da 85 TL gibi bir miktarla yansıyacak. Umarım ki bundan sonraki görüşmelerde kalan maddeler işçinin istediği şekilde geçer.

İskender Yurtsever (ESHOT Birim Baştemsilcisi): Durumlar iç acıcı değil, dalga geçercesineydi. Zaten asgari ücret üzerinden çalışıyoruz kaleme vuruluğunda 60-70 lira fark ediyor. Şu anda devletin verdiği asgari ücretin altında çalışmış olacağız.


İZELMAN’DAN 650 İŞÇİ KOPARILACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet binalarında temizlik, bakım, ofis, yönetim ve denetim hizmetlerinde çalıştırmak üzere 650 işçiyi kapsayan personel ihalesine belediye şirketi İZELMAN dışında taşeron şirket Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi de teklif vermiş ve ilk süreçte ihale bu firmada kalmıştı. İZELMAN süreci mahkemeye taşımıştı. Mahkeme süreci devam ederken Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu dün bir açıklama yaparak, 650 işçinin tazminatlarının ödenerek işten çıkartılacaklarını, onların da istemesi halinde taşeron şirkete geçebileceklerini söyledi. 

Dünkü açıklamasında, İZELMAN’ın Ankara’da İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazın görüşüldüğünü ifade eden Kocaoğlu, “Mahkemenin sonucunu bekliyoruz. Biz taşeronlaşma ile mücadele ederken ‘ihale koşulları çerçevesinde kendi şirketlerimiz ihaleye girecek, kendi şirketlerimiz alarak taşeronlaşma ile mücadele edeceğiz’ dedik. Ve bunu gerçekleştirdik. Ama ihalenin kuralları var. İhale şartlarına göre şu anda belli bir firmada kalıyor” dedi. Kocaoğlu, “4734 sayılı yasada yasal bir dayanak yoksa ihaleyi iptal etme yetkimiz yok. O zaman ihaleyi alan firmayla sözleşmeyi imzalayacağız ve çalışmalar başlayacak. Bu 650 arkadaşımız da haklarını alacaklar ve diğer firmada yani taşeron firmada çalışmaya başlayacaklar. Başka da çaremiz yoktur” şeklinde konuştu.

Bunun gerçekleşmesi durumunda, yıllarca mücadele eden ve 2000’li yıllardan bu yana sendikalı çalışan İZELMAN işçilerinden 650’sinin bu hakları ellerinden alınmış olacak. Geçtiğimiz günlerde büyük bir yürüyüş düzenleyerek, bu duruma izin vermeyeceklerini vurgulayan Genel-İş şubeleri dün acil olarak toplandı, görüşmelerin ardından eylem programı açıklanması bekleniyor. İZELMAN bünyesinde 6 bin 200 işçi bulunuyor. (İzmir(EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye'de mahalle komiteleri kuruldu

SONRAKİ HABER

İşçiler ölüyor, yetkililer susuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa