02 Nisan 2013 09:38

İş cinayetine isyan: Başka Hakan’lar ölmesin

Makine Kimya Endüstrisi’nde (MKE) çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, Çalışma Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen alınmayan önlemler sonucu iş cinayetine kurban verdikleri Hakan Akbaş’ı anarak, hükümete seslendi: “Önlem almak için daha kaç işçinin ölmesini bekliyorsunuz?&

İş cinayetine isyan: Başka Hakan’lar ölmesin
Paylaş

MKE’nin Elmadağ’da bulunan Barutsan ve Patlayıcı Fabrikası’nda, 20 Martta yaşanan patlama sonucu 37 yaşındaki Hakan Akbaş yaşamını yitirmişti. Fabrikada, daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından iş güvenliği konusunda eksikliklerin bulunduğu ve uyarıldığı ortaya çıkmıştı.

Petrol-İş Ankara Şubesi’nin çağrısıyla yapılan eyleme; Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, sendikanın Genel Sekreteri Baki Turhan ve Emek Partisi Ankara İl Yöneticisi İbrahim Akkaya’nın yanı sıra hayatını kaybeden işçi Hakan Akbaş’ın babası Satılmış Akbaş ile Şengül Akbaş da katıldı. “Başka Hakanlar ölmesin, önlemler alınsın”, “Elmadağ uyuma şehidine sahip çık” sloganlarının atıldığı eyleme Elmadağ halkı da destek verdi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN UYARILARINA RAĞMEN...

Burada açıklama yapan Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, sendikalarında örgütlü bir işçinin hayatını kaybettiğini, bir işçinin de tedavi altında olduğunu belirterek; alınmayan önlemler nedeniyle yaşananlara tepki gösterdi. Patlamanın bakanlık yetkililerin uyarılarına rağmen gerçekleştiğine vurgu yapan Gül;  “Fabrikada işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından eksikliklerin aylar öncesinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından da tespit edilmiş olması, yaşadığımız acıyı kat be kat artırmıştır. Buradan sesleniyoruz: önlemlerin alınması ve eksikliklerin giderilmesi için daha kaç işçinin ölmesi gerekiyor” diye konuştu.

MKE YETKİLİLERİ, ÖNLEM ALMAK İÇİN DAHA NEYİ BEKLİYOR?

Fabrikada eksikliklerin facialara davetiye çıkarttığına değinen Gül, sendika olarak eksikliklerin giderilmesi için defalarca uyarıda bulunduklarını da aktardı. Fabrikada işçilerin 19. yüzyıl koşulları altında çalıştırıldığına vurgu yapan Gül, teknik altyapının Türkiye savunma sanayisinin en önemli kuruluşu olan MKE’ye yakışmadığını söyledi. Gül, kazanın göz göre göre yaşandığını ifade etti.  Halen önlemler konusunda adımların atılmadığını kaydeden Gül, MKEK’teki ilgili yetkililer, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması için daha neyi bekliyor” diye sordu.  

Yaşamını yitiren işçi Hakan Akbaş’ın babası Satılmış Akbaş da, gözyaşları içerisinde, hükümete seslenerek; “Benim oğlum iş cinayetine kurban gitti. Ne söyleyelim, ne diyelim her şey ortada. Tek isteğim, yeni Hakan’ların ölmemesi için önlemler alınsın, adım atılsın bir an önce” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İZELMAN'dan 650 işçi atılacak

SONRAKİ HABER

Türk-İş Taksim için başvuru yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...