01 Nisan 2013 11:40

Milyarı milyon gösterdiler!

İktidarın basına uyguladığı ağır baskı, gazete patronlarının işgücü maliyetlerini düşürmek için deneyimli kadroları atması, yüksek kidem tazminatları bahane eden hükümetin deneyimli gazetecileri atıp yerine iktidara yakın kişileri Anadolu Ajansı’na (AA) yerleştirmesinin sonuçları ortaya çıkıyor. AA, hazinenin

Milyarı milyon gösterdiler!
Paylaş

Gazetecileronline.com’un haberine göre, AA’nin üç gün önce geçtiği anlaşılan ve gazetelerle haber sitelerinde yaygın bir biçimde kullanılan haberi şöyle:
“Hazine’ye en fazla borcu olan belediye, 5 milyon 436 bin lira ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Belediyesi’nin Hazine’ye 2 milyon 376 lira borcu bulunuyor. Kocaeli’yi izleyen Ankara Büyükşehir
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin yazılı soru önergesini, Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlanan bilgi notuyla yanıtladı.

Buna göre, 2012 yılı sonu itibariyle Hazine’nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden 5 milyon 436 bin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 2 milyon 376 bin lira alacağı bulunuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 2 milyon 187 bin lirası, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 2 milyon 230 bin lirası, vadesi geçmiş borçlar.

Hazine’nin belediyelere bağlı kuruluşlardan da alacağı bulunuyor. EGO Genel Müdürlüğü’nün Hazine’ye 1 milyon 534 bin lira, Mariç-Marmaris-Armutalan-İçmeler-Beldibi Belediye Birliği’nin 1 milyon 355 bin lira borcu var.

EGO Genel Müdürlüğü’nün vadesi geçmiş borcu 1 milyon 176 bin lira, Mariç-Marmaris-Armutalan-İçmeler-Beldibi Belediye Birliği’nin borcunun tamamı vadesi geçmiş borçlar arasında.

Bilgi notuna göre Hazine’ye borçlu belediyeler arasında en az borcu olan belediye, 888 lira ile Mersin Büyükşehir Belediyesi. Hazine’nin 2012 yılı sonu itibariyle belediyeler ve bağlı kuruluşlardan alacağı toplam 14 milyon 566 bin lira. Bu borcun 7 milyon 480 bin lirasını vadesi geçmiş borçlar oluşturuyor.”

GÖKÇEK’İ GÖRMEZDEN GELDİLER

Oysa bu haberde “milyon” olarak belirtilen rakamların tamamı “milyar”. Yani hazineye en fazla borcu olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 5 milyon 436 bin lira değil, tam 5 milyar 436 bin lira. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 2 milyon 376 bin lira değil, 2 milyar 376 milyon lira. Hazineye en az borcu olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin l borcu ise 888 lira değil, 888 bin lira.

Hazinenin, belediyelerin yurtdışından aldıkları kredi borçlarını ödemeyenice ödemek zorunda kaldığı, sonra alacak yazarak tahsil etmeye çalıştığı alacaklarının miktarı da 14 milyon 566 bin lira değil, tam 14 milyon 566 milyon lira.  

Kaldı ki; haberde nedense EGO Genel Müdürlüğü’nün hazineye taktığı borçları Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borçları içinde gösterilmemiş. AKP’li Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra üstüne yattığı, ödemediği borçların toplamı, belediyenin omurga kuruluşu sayılan EGO’nun borçları da katıldığı zaman 3 milyar 333 milyon liraya ulaşıyor.

AL SANA ‘BİSİKLET ÜSTÜNDE TWEET’!

AA muhabirinin, Babacan’ın, Yeniçeri’ye verdiği yanıtta yer alan hazinenin alacak stokuna ilişkin tablonun sağ üst köşesinde parantez içindeki “Bin TL” notunun ya ne anlama geldiğini bilmediği ya da AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, muhabirlerden “bisiklet sürerken kitap okuyup tweet atmasını” istediği, bir muhabirden “kırk post çıkarmak” için yoğun bir biçimde çalıştırdığı için o notu okuyamadığı anlaşıldı.

Hazinenin belediyeler, KİT’ler ve diğer kamu kuruluşlarından olan alacakları en az 20 yıllık bir sorun. Her hazinenin belediyelerden tahsil edemediği alacaklarına ilişkin en az birkaç haber yayınlanıyor ve bu haberler bütün basında da yer alıyor. Bu da, hükümetin, yüksek tazminatlar bahane ederek AA’dan attığı deneyimli gazetecilerin yerine editör, şef, müdür, yayın müdürü diye oturttuğu iktidara yakın gazetecilerin de bu haberlerden bihaber olduğunu gösteriyor.

Haberi hiç sorgulamadan yayınlayan gazeteler arasında, Türkiye’nin en büyük gazetelerinden olan Hürriyet de var. Yıllardır yazdıkları hazine alacak stoku rakamlarındaki tuhaflığı farketmeden yayınlamaları, gazetelerin deneyimli kadrolarının nasıl yokedildiğini, iktidarın baskısı ve sansür nedeniyle feleklerinin nasıl şaştığına işaret ediyor. İnternet sitelerinin, haberi rakamlardaki yanlışı görmeden yayınlamaları “kopyala-yapıştır”’ın nasıl bir skandala dönüştüğünü gösteriyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünyada AKP’ye ‘özgürlük’ baskısı için dev kampanya

SONRAKİ HABER

DİSK’te başkanlığa iki aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...