01 Nisan 2013 11:30

Akademisyenlerden sürece destek çağrısı

Bir grup akademisyen, Kürt sorununun çözümü için yürütülen sürece destek çağrısı yaparak, tüm kesimleri barış için aktif katılıma davet etti.Bianet’in haberine göre Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, Yrd. Doç. Dr. Bülent Küçük, Yrd. Doç. Dr. Erdem Y&ou

Akademisyenlerden sürece destek çağrısı
Paylaş

Bir grup akademisyen, Kürt sorununun çözümü için yürütülen sürece destek çağrısı yaparak, tüm kesimleri barış için aktif katılıma davet etti.

Bianet’in haberine göre Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, Yrd. Doç. Dr. Bülent Küçük, Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, Doç. Dr. Ali Kerem Saysel, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Nuri Ersoy, Öğr. Gör. Şerif Derince, Yüksek Lisans Öğrencisi Zeynel Gül’ün aralarında bulunduğu bir grup akademisyen, Kürt sorununun çözümü ve özgürlük, adalet getirecek barışın inşası için imza kampanyası başlattı. Akademisyenler bugün basın açıklaması yaparak metni kamuoyuna duyuracaklar.

Ocak ayından bu yana süren barış görüşmelerine destek verdiklerini ve bu süreç sonunda kalıcı ve adil bir barışın tesis edilmesine yönelik her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını kamuoyuna duyuran akademisyenler, yayımladıkları bildiride akademisyenlerin barışa yapabilecekleri en önemli katkının bilgi üretimi olduğunu düşündüklerini belirttiler.

AKTİF KATILIM ÇAĞRISI

Akademisyenler, Türkiye’de barışı inşa etmek için hem savaşın sebeplerini anlamak ve çözmek hem de savaşın yarattığı ağır tahribatı saptayarak tazmin ve telafi etmek gerektiğine dikkat çektiler.

Dünyada benzer örneklerle kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın her şeyden önce toplumsal aktörlerin katılımıyla olacağını belirten akademisyenler, barışın ancak çoğulcu ve demokratik bir anayasanın yapılması, anadilinde eğitim hakkının sağlanması, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve egemenliğin farklı toplumsal kesimlerle eşit şekilde paylaşılması ile mümkün olduğuna dikkat çektiler.  Yaptıkları incelemede öncelikle akil insanlar komisyonu benzeri bir yapının oluşturulmasının uygun bir yöntem olduğu kanısını paylaştıklarını belirten akademisyenler, bunun yasaya bağlanması ve meclis güvencesinde olması gerektiğini söylediler.

Önümüzdeki sürecin Türkiye’nin yüz yıldır en can almış sorunlarının tartışılacağı bir dönem olduğunu söyleyen akademisyenler, herkesi sürece aktif katılmaya davet ettiler.


GERÇEKLER ORTAYA ÇIKARILSIN

Savaş sırasında işlenmiş suçların ortaya çıkmasının, tazmin ve telafisinin önemli olduğunu söyleyen akademisyenler, zorla göç ettirilmişlerin, yakınları öldürülmüş ve kaybedilmişlerin, tacize ve tecavüze uğramışların, yaşam alanları ve ekolojileri tahrip edilmişlerin ve yoksullaştırılmışların sürece dahil edilmesinin şart olduğunu belirttiler.

Onlara danışmadan, onların talepleri karşılanmadan savaşın yaralarının sarılamayacağını dikkat çeken akademisyenler, “Barışın inşa edilmesi ancak hakikatlerin ortaya çıkarılması ve bunların bir daha gerçekleşmemesini sağlayacak yasaların ve mekanizmaların hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır” dediler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Murat İzol'dan 6 gündür haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

Kartal’da barışa sergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...