01 Nisan 2013 09:47

Sahtekarlığı açığa çıkaranlar işten atıldı

İsveç’te İl Genel Meclisi’ne bağlı olan Stockholm Toplu Taşımacılık’ın (SL) bilet kontrol işlerini Securitas’a vermesi çalışanlar için kabus ve trajediyle sonuçlandı. Kontrolcülerin büyük bir çoğunluğu işten atıldı ve yerlerine daha düşük ücretle yeni personel alındı.SL, 2009 yılın

Sahtekarlığı açığa çıkaranlar işten atıldı
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç’te İl Genel Meclisi’ne bağlı olan Stockholm Toplu Taşımacılık’ın (SL) bilet kontrol işlerini Securitas’a vermesi çalışanlar için kabus ve trajediyle sonuçlandı. Kontrolcülerin büyük bir çoğunluğu işten atıldı ve yerlerine daha düşük ücretle yeni personel alındı.
SL, 2009 yılında bilet kontrol bölümünü ihaleye çıkardı. 46 milyon kron ödeme yapılması karşılığında yılda 3 milyon kontrol yapmayı vadeden Securitas ihaleyi kazandı. Sözleşmede ekstra yapılacak her kontrol için ayrıca Securitas’a 1 kron ödenmesi yer aldı.
Kontrol görevlilerine askeri bir disiplin uygulayan Securitas çalışma temposunu artırdı ve günde en az 500 kontrol yapmalarını istedi. Bunu gerçekleştiremeyenler  önce ikaz, ardından da işten atılmakla tehdit edildi.
Bir grup kontrol görevlisi basına açıklama yaparak Securitas’ın daha fazla para alabilmek için hile yaptığını, kontrollerin sayısını olduğundan fazla gösterdiğini kamuoyuna duyurdu. Securitas açıklamayı yapan 12 görevlinin işine personel fazlalığı olduğunu öne sürerek son verdi.
Kontrol görevlileri protesto gösterileri yaptılar ve işten atılan arkadaşlarının yeniden işe alınmasını ve Securitas’ın yaptığı kontrollerin incelenmesini talep ettiler. İl Genel Meclisi’nin görevlendirdiği personelin yaptığı araştırmalar Securitas’ın hile yaptığını, geçtiğimiz yıl 3 milyon kontrol yaptığı halde, 3,7 milyon kontrol yapmış gibi göstererek devletten 700 bin kron daha fazla ödeme aldığını ortaya koydu.
SL, Securitas’la imzaladığı sözleşmeyi iptal etti ve Polise başvurarak şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Kontrol hizmetlerini bir başka özel şirket olan ISS’ye verdi. ISS ise kontrolde çalışan 63 kişiden sadece 12’sini işe aldı. 51 kontrol görevlisinin işine son verdi.
İşten atılanlar arasında 35 yıl SL’de çalışan ve sendikacılık yapan Kaj Eriksson da bulunuyor. Eriksson “Yakında 59 yaşına gireceğim. Adı kavgacıya çıkmış benim gibi yaşlı bir sendikacıya kim iş verir” diyerek kendilerine sahip çıkmayan SL ve politikacıları suçluyor.
İşyeri Baştemsilcisi Kadir Kasırga Securitas’ın sahtekarlığını açığa çıkarmalarının özelleştirmenin sonuçlarını, SL’in taşeron firmaları denetleyemediğini ortaya koyduğu için politikacıların kontrol görevlilerine sahip çıkma yerine işten atarak öç aldıklarını söylüyor. Dünyanın en büyük güvenlik şirketi Securitas’ın dünyanın 51 ülkesinde 300 bin çalışanı bulunuyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nakliyat-İş üyesi yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Dr. Ersin Arslan eylemlerle anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...