02 Mayıs 2011 06:40

ABD: Bin Ladin öldürüldü!

Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıların arkasındaki isim olduğu iddia edilen Usame bin Ladin öldürüldü. 11 Eylül saldırılarının ardından, önce Afganistan sonra da Irak, Ladin’i ve lideri olduğu El Kaide örgütünü barındırdığı gerekçesiyle işgal edilmişti.

ABD: Bin Ladin öldürüldü!
Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıların arkasındaki isim olduğu iddia edilen Usame bin Ladin öldürüldü. 11 Eylül saldırılarının ardından, önce Afganistan sonra da Irak, Ladin’i ve lideri olduğu El Kaide örgütünü barındırdığı gerekçesiyle işgal edilmişti.

Bu gerekçelerle başlayan işgaller nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. 10 yıl sonra, Afganistan’da düzenlenen bir operasyonla Usame bin Ladin ölü olarak ele geçirildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, Pakistan’da düzenlenen askeri operasyonla öldürülen bin Ladin’e DNA testi uyguladığı ve kimliğinin belirlenmesine destek için yüz tanıma tekniğini kullandığı bildirildi. Pakistan’ın başkenti İslamabad’ın 100-150 kilometre kuzeyindeki Abbotabad kentinin Bilal bölgesinde bulunduğu büyük bir eve düzenlenen operasyonda, bin Ladin’in direndiği ve başından vurulduğu kaydedildi. Helikopterler desteğinde düzenlendiği belirtilen operasyonda kara birliklerinin baskınının 40 dakikadan az sürdüğü ve operasyonun Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta’nın diğer istihbarat yetkilileriyle birlikte Virjinya Langley’de CIA’nın merkezindeki konferans odasında naklen izlediği kaydedildi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Usame Bin Ladin’in Pakistan’da düzenlenen baskınla öldürülmesi sırasında yanındaki 3 kişinin daha hayatını kaybettiğinin düşünüldüğünü bildirdi. Saldırıda öldürülenlerden birinin bin Ladin’in oğlu olduğu sanılıyor.

ABD’NİN ESKİ DOSTUYDU!

1980’li yıllarda Sovyetler Birliği'ne karşı savaşta mücahitlerin önemli liderlerinden olan Usame bin Ladin, bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenmişti. Ancak savaşın ardından 1990’ların başında Ladin önce Amerika Birleşik Devletleri’ne, 1998 yılında ise tüm Amerikalılara karşı savaş ilan etti. Afrika’da Amerikan büyükelçiliğinin bombalanmasıyla terör listesinde en çok arananlar arasında ilk sıraya çıkan Ladin, özellikle 11 Eylül saldırılarının arkasındaki isim olarak biliniyordu.
 

ABD’DE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ YAPILDI

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesi Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’ın yanı sıra New York’ta da binlerce kişi tarafından kutlandı. Yerel saatle gece bir buçuk olmasına rağmen New York’un Times Meydanı’yla 11 Eylül 2001’deki saldırılarda İkiz Kuleler’in yerle bir olduğu alanda toplanan binlerce kişi sevinç gösterileri yaptı ve saldırılarda ölenleri andı.

CESEDİ DENİZ TABANINA GÖMÜLDÜ

Usame bin Ladin'in cesedinin deniz tabanına gömüldüğü öne sürüldü. İslami geleneklere göre 24 saat içerisinde gömülmesi gerektiği ve cenazeyi kabul edecek ülke bulunmayacağı düşünülerek, bin Ladin'in cesedinin deniz tabanına gömüldüğü kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs izlenimleri

SONRAKİ HABER

ÖSYM mağdur etmeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...