01 Mayıs 2011 13:33

Kadınlar eşitlik ve özgürlük istiyor

Ankara’da “Söyleyecek Sözümüz Var, Değiştirecek Gücümüz Var” diyen kadınlar, partilerin kadın politikalarını masaya yatırdılar. Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifinde bir araya gelen kadınlar “Seçim ve Kadınlar” etkinliğiyle seçim sürecinde kadınların yerini ve siyasete

Kadınlar eşitlik ve özgürlük istiyor
Paylaş

Toplantıda söz alan ve işsizliğin, güvencesizliğin en büyük sorunları olduğunu söyleyen kadınlar, sığınma evi, ücretsiz kreş, kadın istihdamının artırılması, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesini, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve tacizin önlenmesine yönelik taleplerini dile getirerek partilerin seçim döneminde bu taleplere ilişkin projelerini görerek karar vereceklerini söylediler.

BARAJ EN ÇOK KADINI ETKİLİYOR

Etkinlikte söz alan AKP kurucularından Fatma Ünsal cinsiyet eşitsizliğinin en görünür alanının siyaset olduğunu ifade ederek bu alanın hem eşitsizliğin yeniden örüldüğü ve çözümün de içinde olduğu bir alan olduğunu ifade etti. Meclisteki kadın oranının son dönemde yüzde 9,8 olduğunu belirten Ünsal, kadınların siyasete girmelerinin önünde hem zihinsel hem de pratik engeller olduğunu, İslam toplumlarının kadın yöneticiliğine alışkın olmadığını ifade etti. Kadınların hem boş zaman ve ekonomik güç gerektirmesi bakımından hem de kirlenmiş bir alan olarak gördükleri için siyasete girmek istemediklerini belirten Ünsal, seçim barajının en çok kadınları etkilediğini ifade ederek, barajın altındaki partilerde kadınların daha çok yer aldığına dikkat çekti.

DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN KADINLAR ELELE

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da kadın sorunlarının toplumun diğer sorunlarından bağımsız ele alınamayacağını ifade etti. “Ekonominin büyüdüğü söyleniyor ancak  tenceremizde pişen yemek değişmiyor” diyen Gürkan, ekonomiyle birlikte işsizliğin ve yoksulluğun da büyüdüğüne dikkat çekti. Gürkan, ileri demokrasiden, Alevi ve Kürt sorunlarının çözüleceğinden bahsedenlerin 13 yaşındaki çocukların 13 kurşunla öldürülmesinin üstünü örtmelerine, cemevlerini cümbüşevine benzetmelerine tepki gösterdi. Yoksul nüfusun büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu söyleyen Gürkan, kadınların çalışma alanlarının yoksulluğun yeniden üretildiği güvencesiz alanlar olduğunu vurguladı. Kapitalizmin yoksulluğu dayattığını ifade eden Gürkan, “Bebeklerimiz açlıktan ölüyor, Diyarbakırlı anne çocuklarını doyuramadığı için intihar ediyor, dershane taksidini ödeyemeyen anne hapse atıldığı için çocuğu intihar ediyor” dedi. Gürkan, “Kadınların özgür olmadığı bir yerde erkekler, Kürtlerin özgür olmadığı bir yerde Türkler, Alevilerin özgür olmadığı bir yerde Hanefiler özgür olamaz” dedi. Halkın ihtiyaçlarını gören, insan odaklı ekonominin yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade eden Gürkan, “Nesne değil özne olmak için bu düzenin değişmesi kadınların el ele vermesiyle gerçekleşecektir” dedi.

‘HANGİ KADIN ÇOCUĞU DAĞA ÇIKSIN İSTER’

BDP İl Yöneticisi Hacer Özmen de Kürt kadınlarının hem erkekler hem de sistem tarafından ezilmesinin yanında savaş coğrafyasında köylerinin yakılmasıyla, kocalarının, çocuklarının öldürülmesiyle, dilinin yok sayılması ve baskıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bölge’de yaşanlara ilişkin batıda yaşayanların yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade eden Özmen, “Hiçbir kadın, köyü yakılsın, çocuğu dağa çıksın, doğduğu topraklardan ayrılmak zorunda kalsın istemez” dedi. Özmen, bu ülkenin temel sorunlarının başında Kürt sorunu ve kadın sorununun geldiğinin altını çizdi. Kürtlere yönelik inkar politikalarının Cumhuriyetin kurulmasına dayandığını ifade eden Özmen, herkesi Türklük potası içinde eriterek sindirme politikası izlendiğini söyledi. Kürt kadınların partileriyle birlikte olduğunu belirten Özmen, Kürt kadınların verdiği mücadeleyle örnek olarak kendi çözümlerini dayattığını söyledi.

NÜFUSUN YARISI MECLİS DIŞINDA

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Fatma Çakır da kadınların politikada parmakla gösterilecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, iktidar ve kadının Türkiye’de yan yana anılmayacak kavramlar olduğunu söyledi. Türkiye’de kadınların evi yönetebildiğini ancak ülke yönetiminde görünmeyen duvarlarla karşılaştıklarını ifade eden Çakır, kadınların bunu aşabilmesinin yaygın bir mücadele gerektirdiğini ifade etti. Sosyo ekonomik yapının kadınların siyasete katılımın engellediğini ifade eden Çakır, nüfusun yarısının iradesinin meclis dışında kaldığını belirtti.

KADINLAR TALEPLERİNİ SIRALADI

Forum bölümünde söz alan kadınlar, siyasi partilerin kadına yönelik şiddet, tecavüz, tacizin önlenmesine yönelik projelerini açıklamalarını istediler. İşsizliğin ve güvencesizliğin en büyük sorunları olduğunu söyleyen kadınlar, çocuklarının gelecekleri için de endişelerini ifade ettiler. Sığınma evi ve ücretsiz kreş taleplerinde ısrar eden kadınlar, istihdamın artırılması, kadın emeğinin görünür kılınması ve eşitsizliğin yok edilmesi konusunda siyasi partilerin çözümler ortaya koymalarını talep ettiler. Kadınlar, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesini, eşit eğitim ve eşit sağlık istediler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçi bayramında iş cinayeti

SONRAKİ HABER

Bakan yeğenine atama kıyağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...