01 Nisan 2013 03:16

‘Geri adım atmayacağız’

21 Mart Newroz sabahı Derik’ten özel bir taksi ile Qamışlo’ya doğru yola çıktık. Deriklilerden aldığımız bilgiye göre sadece Qamışlo girişinde Baas güçlerinin “şekli” bir kontrol noktası varmış. Onun dışında tüm Cezire bölgesinde (Derik’ten Serêkaniye’ye kadar olan bölge) denetim YPG’

‘Geri adım atmayacağız’
Paylaş
Hazırlayanlar: Fatih Polat / Mehmet Aslanoğlu

ARADAN, DEREDEN QAMIŞLO’YA

Buraya Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kapısından girmiş olduğumuz için (Yönetimi Kürtlerin elinde bulunan bu bölgeye Suriye vizesi ve izniyle girme imkanı da yok) Qamışlo’nun girişindeki o Baas kontrol noktasından geçme riskini göze almak çok anlamlı değil. Bu kaygımızı şoförümüz Samir ile paylaşıyoruz. O da, “müşkule tûneye” yani “sorun yok” diyor. Bizi Baas güçlerinin kontrol noktasına muhatap etmeden, ara yollardan Qamışlo’ya ulaştıracağını söylüyor.

Batı Kürdistan’ın Irak sınırındaki en uç noktası olan Derik-Qamışlo arası yaklaşık 1.5 saatlik mesafe. Derik ve Qamışlo arasında sırasıyla Girkê Lige, Rîmelan, Tirbespiye ilçeleri bulunuyor. Girkê Ligê ve Rîmelan bölgesinde birçok petrol kuyusuna rastlıyoruz. İçinden geçtiğimiz ilçeler de, Derik gibi sakin ve iç savaşın sıkıntılarının en az yansıdığı Batı Kürdistan merkezleri izlenimi veriyor.

Samir, Derik-Qamışlo yolunun alt tarafında Arapların, üst tarafında ise Kürtlerin yaşadığını anlatıyor. Girkê Lige ilçesinde Batman’daki Tüpraş tesislerine ve lojmanlarına benzer yapılar görüyoruz.  Lojmanlar tel örgülerle Girkê Lige’den yalıtılmış. Bu lojmanların girişinde bulunan büyük bir Hafız Esad büstünün üstü bir bezle örtülerek bağlanmış. Birkaç ay önce YPG, rejim güçleri Girkê Lige ve Rîmelan’dan çıkarılmış. Petrol tesislerinde az sayıda da olsa Arap işçi hâlâ çalışıyor. Girkê Lige ve Rîmelan hattının 5 km alt kısmının Arap bölgesi olduğunu belirten Samir, silahlı muhalif güçlerin ve çeteci grupların bu bölgede var olduğunu söylüyor.

EL NUSRA CEPHESİNE BAĞLI BİR KÖY

Tirbespiye yolunda görüş mesafesindeki bir köyü işaret ederek, bu köyde El Nusra Cephesi’ne bağlı Arapların yaşadığını söylüyor. YPG, El Nusra Cephesi ve diğer çeteci güçlerin Kürt bölgesine geçişine izin vermiyormuş.  Qamışlo’ya varmadan önce içinden geçtiğimiz Tirbespiye’de de Kürt, Arap ve Ermeniler birlikte yaşıyor.  Tirbespiye’den Qamışlo yoluna girince Samir çevreden geçenlere Baas kontrol noktasına uğramadan nasıl geçileceğini sordu. Tarif üzerine ara yollara girerek birkaç köyün yanından geçerek Qamışlo’ya girdik.

Samir bizi Qamışlo’da bulunan Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) merkezine götürecek.  ANHA merkezini ararken kent içinde kısa bir gezinti de yapmış olduk. Bazı resmi dairelerin önünde bulunan Esad güçleri, çevrede yaşanan Newroz heyecanı ve hareketliliğine ilgisiz, kendi aralarında sohbet ediyorlardı. Görüştüğümüz tüm Batı Kürdistanlılar Rojava’da Esad güçlerinin kaldığı tek yerin Qamışlo olduğunu, burada da varlıklarının temsili düzeyde olduğunu söyledi. Gördüğümüz manzara bunu doğruluyordu.


QAMIŞLO 400 bini aşkın nüfusuyla Kürtlerin yaşadığı en büyük merkezlerden biri. Aslında Qamışlo da, Derik’ten Serekaniye’ye kadar uzanan bölgeleki diğer ilçeler gibi Haseke’ye bağlı bir ilçe. Ancak Esad’ın da il yapma sözü verdiği Qamışlo, Rojava’nın başkenti gibi.

Newroz alanına girdiğimizde saat 10.00’a geliyordu. Halk, Newroz alanına gelmeye devam ediyordu ve alanın güvenliğini YPG ve Asayiş güçleri sağlıyordu. Alanda, TEVDEM’in (Tevgera Civaka Demokratik- Demokratik Toplum Hareketi) yeşil, kırmızı, sarı bayrakları ağırlıktaydı. Sahne platformunda ise dev bir “Özgür ve Demokratik Yönetim Newrozu” sloganı yazılıydı. Qamışlo, Nusaybin’e yaklaşık 300 metre. Osmanlı döneminde Nusaybin’e bağlı bir köy olan Qamışlo’nun nüfusu şimdi Nusaybin’in iki katı.

ESAD’IN HELİKOPTERİ TEPEMİZDE

Coşkulu kalabalık sloganlar atarken bir anda Suriye Ordusu’na ait bir helikopter kitle üzerinden alçak uçuş yaptı. Kitle helikopterin alçak uçuşunu ıslıklarla protesto ederken, bir kez daha, bu kez neredeyse yere 50 metre alçalarak üstümüzden geçip bölgeden ayrıldı. Bu, Esad rejiminin “gözüm üzerinizde” mesajı gibiydi ve Qamışlo’da da böyle algılandı. Aynı saatlerde Serekaniye’de de, bir Arap köyü bombalanmıştı.

Hawar Haber Ajansı’nın verdiği bilgilere göre ve bir sonraki gün görüştüğümüz Serekaniyelilerden edindiğimiz bilgiye göre Newroz sabahı saat 06.00 sıralarında, ÖSO’cu (Özgür Suriye Ordusu) gruplar bulunduğu gerekçesiyle Serekaniye yakınlarındaki köy, savaş uçakları tarafından bombalandı. Serekaniye’de binlerce kişinin Newroz alanında bulunduğu saat 11.30 civarında ise savaş uçakları aynı köyü ikinci kez bombaladı.

İç savaşın gölgesi Newroz alanlarına sadece  bunlarla düşmedi. Suriye’de 600 bin Kürt nüfusun yaşadığı Halep’te ise merkezi bir kutlama yapılamamıştı. Çünkü Halep’te Kürtlerin yaşadığı Şêx Maqsut mahallesinde YPG ve rejim güçleri arasındaki çatışmalar sürüyordu. Yine Hawar’dan edindiğimiz bilgilere göre 20  Martı 21 Marta bağlayan gece Newroz sabahı saat 8’e kadar Şêx Maqsut mahallesine 24 kez top atışı yapıldı. Tüm bunlara rağmen tarihinde ilk kez özgür bir Newroz kutlayan Qamışloluların coşkusu görülmeye değerdi. Arap ve  Hristiyan halkının temsilcileri de protokoldeki yerlerini almıştı. Qamışlo’da bir gece kaldıktan sonra Serekaniye’ye doğru yola koyulduk.    


Beşira Derwêş (PYD Genel Merkez Yöneticisi): 2013 Demokratik ve Özgür Yaşam Newrozunu ve Önder Apo’nun Newrozunu kutluyorum. Kürt halkının bayramını ve Batı Kürdistan devrimini kutluyoruz.

Bu yılki Newroz çok özel bir Newroz. Çünkü biz Kürtler adım adım özgürlüğe yürüyoruz. Biz halkların demokratik özerk yönetiminin temellerini attık. Biz önderliğimizin projesini, yani demokratik konfederalizm yönünde çok büyük bir adım atmış bulunuyoruz. 19 Temmuz 2012’de ilk kez Kobani’de yönetimi ele aldık. Şimdi yaşadığımız bölgenin büyük çoğunluğunu özgürleştirdik. Biz Suriye devriminin bir parçasıyız, ortağıyız. Suriye’de rejimden en çok zulmü gören Kürt halkıdır. Biz artık bundan geriye bir adım atmayacağız. Devrimimizi başarıya götürmek için hep ileriye doğru adım atacağız. Ta ki demokratik özerkliği kurana kadar.

Önderliğimizin Diyarbakır Newrozu’ndaki mesajını buradan selamlıyoruz. Türkiye’deki Kürtleri de unutmuyoruz. Onlar da direniş ruhuyla mücadelelerini bu aşamaya getirdiler. Bu da Erdoğan’ı Öcalan ile sorunun çözümü için görüşmeleri yapmaya zorlamıştır. Bu da çok önemli bir adımdır. Biz Türkiye Kürtlerinin bizimle gösterdiği dayanışmayı da selamlıyoruz ve teşekkür ediyoruz.


‘QAMIŞLO ERMENİLERİNİN DURUMU İYİ’

Tomas Tomasiyan (Ermeni cemaatinin temsilcisi): Biz Qamışlol Ermenileriyiz. Bu güzel topluluğun katıldığı Newroz bayramını kutlamak için buradayız. Newroz kutlu olsun. Biz Qamışlo’daki tüm halklar birlikte kardeşçe, şehrimizin iyiliği için çalışıyoruz. İnşallah daha güzel günler göreceğiz.  Qamışlo’da durum iyidir. Halk birlikte çalışıyor. İnşallah biz bu zor süreci birlikte aşacağız. Qamışlo’da Araplar, Kürtler, Asurlarla ilişkilerimiz vardır. Hepimiz kardeşiz. Bu güzel günde burada olmaktan çok mutluyuz. Qamışlo’da Ermenilerin durumu iyidir. Kilisemiz, okullarımız var. Diğer halk kesimleriyle ilişkilerimiz çok iyi.


DEVRİMLE DOĞAN HABER AJANSI

Rojava devrimi birçok önemli şeyle birlikte, bir haber ajansının doğumuna da kaynaklık etmiş. Merkezi Qamışlo’da bulunan Hawar Haber Ajansı (ANHA) 1 Martta kurulmuştu ve 21 Martta daha 20 günlüktü. Buna rağmen 21 Mart günü müthiş bir performansla, Suriye’nin bütün Kürt bölgelerindeki Newroz kutmalarının bilgisini Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak dünyaya duyurmayı başardılar. İki göz bir evde yürütülen ajans çalışması, o bölgeye devlet sadece günde 2 saat elektrik verdiği için, mazot ile çalışan bir jeneratörden sağlanan elektrik ile mümkün oluyordu. ANHA’nın yaratıcı ve çalışkan emekçileri daha şimdiden, haberini yaptıkları bu devrimin tarihine yazıldılar.

Yarın: Savaşın deprem sonrası Erciş’e benzettiği Serekaniye.

ÖNCEKİ HABER

Bedenin ve mekanın mahkumiyetinde mevsimlik işçiliğin kadın halleri

SONRAKİ HABER

'ODTÜ’deki eylemci öğrenciler teröristtir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...