30 Mart 2013 11:27

‘Fotoğraf iç estetikle ruh kazanır’

1950’li yıllardan günümüze yani 60 yıla yakın hayata objektiften bakan yılların fotoğrafçısı Ozan Sağdıç, Gaziantep Üniversitesi Fotoğrafçılık Topluluğu öğrencileriyle bir araya geldi.  Çok eski yıllarda çekmiş olduğu fotoğraflarının gösterilerini yapan Sağdıç, gençlere yaşamadıkla

‘Fotoğraf iç estetikle ruh kazanır’
Paylaş
İnanç Yıldız / Fırat Kıztanrı

Her ironik fotoğrafın altında bir hüznün yattığını dile getiren Sağdıç, fotoğrafta iç ve dış estetiğin olduğunu ve bu ruhun yakalandığı zaman fotoğrafın fotoğraf olduğunu aktardı. Kendi fotoğraflarının fotojurnalizm denilen röportaj fotoğrafçılığı olduğunu belirten Sağdıç, “Fotoğraflarıma gerçekçi sıfatını yakıştıranlar bununla beraber benim için şiirsel gerçekçi diyorlar. Yani işin içine biraz şiir katarak anlamlandırarak çekilmiş fotoğraflar diyorlar” şeklinde konuştu.
Fotoğraflarında bir düzenleme olmadığını söyleyen Sağdıç, “Düzenleme olduğu zaman o başka bir meslek oluyor. Başka bir sanat oluyor. Benim teşhir ettiğim fotoğraflar doğrudan fotoğraflardır. Üzerinde herhangi bir şekilde oynanmamış fotoğraflardır” dedi.
Fotoğrafın bir iç bir de dış estetiğinin olduğunu söyleyen Sağdıç, “Dış estetik dediğimiz ressamların kullandığı öğeler yani leke, fon, doku, ışık gibi kaideler. O estetik görsel yapıyı kompozisyon haline getirecek öğeler. Buna ben dış estetik diyorum. Fotoğrafa görsellik yetmiyor. Dekoratif bir şey oluyor. O dekoratif bir şeyden fotoğrafa taşımak için resimsel bir ifadeye taşımak için o görselliğe durum üflemek gerekiyor. Soyut resimde bile bir ifade gerekli kupkuru bir dekorasyon olmamalı bir iç estetik eklemek gerekli. İşte o ruhu yakaladığınız anda fotoğraf fotoğraf oluyor.” (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması sonuçlandı

SONRAKİ HABER

‘Multikulti Haberler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa