30 Mart 2013 10:29

Ömer Ayna ve arkadaşları Diyarbakır’da anıldı

30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları anılmaya devam ediyor. Katliamda yaşamını yitiren iki THKO militanından birisi olan Diyarbakırlı Ömer Ayna’da HDK Diyarbakır Meclisi tarafından mezarı başında anıldı. Ayna’nın mezarı başında yapılan açıklamalarda halkların ortak mücadele etmesi vurgusu yap

Ömer Ayna ve arkadaşları Diyarbakır’da anıldı
Paylaş
Faruk Ayyıldız

KIZILDERE ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPILDI

HDK bileşenleri, BDP Milletvekili Emine Ayna ve Ömer Ayna’nın ailesinin de katıldığı etkinlik ilçe merkezinden mezarlığa yapılan yürüyüş ile başladı. Kızıldere katliamı ile ilgili pankartların açıldığı yürüyüşte “Devrim şehitleri ölümsüzdür” “Şehit namırın”, “Ömer Ayna yoldaş ölümsüzdür” sloganları atıldı. Ayna’nın mezarı başında yapılan açıklamayı okuyan HDK Diyarbakır Eş Sözcüsü Zelal Bilgin Kızıldere’de yaşamını yitiren devrimcilerin faşizme teslim olmadıklarını söyledi. 12 Mart faşist darbesi koşullarında arkadaşlarının idamını engelleyebilmek için Mahir Çayan ve arkadaşlarının şehit düştüklerini aktaran Bilgin, “Kızıldere direnişin olduğu kadar siper yoldaşlığının da adı oldu” dedi. Kızıldere’de şehit düşenlerden Ömer Ayna’nın yaşamını anlatan Bilgin, “Ne cezaevi ne de işkenceler Ömer Ayna’yı mücadelesinden alıkoyamadı” diye konuştu.  Kızıldere direnişinin 41. yılında yol göstermeye devam ettiğine vurgu yapan Bilgin şöyle konuştu: “Kızıldere halkların birleşik mücadelesinde yankılanıyor. Bunun en somut yansıması HDK’dir. HDK olarak Kızıldere’den öğreniyor, geleceğe yürüyoruz.”

TÜRK VE KÜRT DEVRİMCİLERİ OMUZ OMUZADIR

Bilgin’in ardından konuşan Milletvekili Emine Ayna, Ömer Ayna ve arkadaşlarının şehit düştüklerinde 20’li yaşlarda olduklarını vurgulayarak, “Bu yaşlarda halkların özgürlüğü için bedenlerini çekinmeden ortaya koyan gençlerdi” dedi. Ömer Ayna’ların başlattığı mücadelenin bugün Kürtlerle de birlikte milyonlara ulaştığını aktaran Ayna, Türkiye’nin Kürt ve Türk devrimci gençlerinin kol kola olduklarının altını çizerek, “Ömer Ayna’ların ve yanlarında yatan şehit gerillaların mücadelesini daha ileriye götürmek için söz veriyoruz” diye konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kızıldere şehitlerini andığını hatırlatan Ayna, Öcalan’ın mesajının çok anlamlı ve büyük olduğunu aktardı.

Ömer Ayna'nın mezarı başındaki anmanın ardından, 1995 yılında kimyasal silah kullanılarak öldürülen 33 PKK'linin mezarı da ziyaret edildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çamlıca’ya cami için ilk kazma vuruldu

SONRAKİ HABER

DTK’den Amara’ya çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...