02 Mayıs 2011 02:36

Yaşanabilir bir dünya için...

Dünyanın her yerinde aynı duygularla kutlanan tek bayram olan 1 Mayıs, milyonlarca kişi tarafından coşkuyla kutlandı. Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika kıtasına kadar dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Emek düşmanı politikaların yanı sıra dünyan

Yaşanabilir bir dünya için...
Paylaş

Dünyanın her yerinde aynı duygularla kutlanan tek bayram olan 1 Mayıs, milyonlarca kişi tarafından coşkuyla kutlandı. Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika kıtasına kadar dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Emek düşmanı politikaların yanı sıra dünyanın karşı karşıya olduğu nükleer tehdit ve emperyalist savaşlara karşı sloganlar bu yılki 1 Mayısa damgasını vurdu.


ALMANYA

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a Almanya’da 420 binden fazla emekçi katıldı. Alman Sendikalar Birliği DGB tarafından bu yıl “Asgari taleplerimiz: Adil ücret, iyi iş ve sosyal güvenlik” sloganıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına düşük ve kiralık işlere karşı mücadele talepleri damgasını vurdu.

Gösterilerde saat başı 8.50 avroluk yasal asgari ücret ve kiralık işlerin yasaklanması talep edildi.

İSVEÇ

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs İsveç’in neredeyse tüm yerleşim birimlerinde yapılan gösteri, yürüyüş, panel, toplantı ve gecelerle kutlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da partiler arasındaki ideolojik farklılıklar 1 Mayıs’a yansıdı. Aynı yerleşim biriminde emekçilerin katıldıkları birleşik güçlü tek bir gösteri yerine, birbirinden bağımsız gösteriler örgütlendi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi “Eşitlik ve Gelişme” parolasıyla  42 yerleşim biriminde gösteri ve yürüyüşler örgütledi. İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu, LO üyesi olan federasyon ve sendikalara sosyal demokratlar tarafından yapılan gösterilere katılma çağrısında bulundu.Sendikaların çoğunluğu bu çağrıya uyarlarken bazı sendikalar Sol Parti’nin 66 yerleşim biriminde “Herkese Refah Hakkı” parolası ile gerçekleştirdiği gösteriye katılmayı tercih ettiler. Sol Parti’nin 8 bine yakın kişinin katıldığı Stockholm’deki  1 Mayıs gösterisinde özelleştirmelere, sosyal hakların ortadan kaldırılmasına, emperyalist savaş ve işgale karşı mücadele öne çıktı. “6 Saatlik İşgünü”, “Yaşasın İşçi Sınıfının Uluslararası Dayanışması”, “Kahrolsun Irkçılık”, “Özelleştirmelere Hayır” gibi sloganların ağırlıkta olduğu gözlendi.

Otonom grupların denetimindeki SAC Federasyonu 12 yerleşim biriminde farklı talep ve parolalarla gösteriler düzenledi. Stockholm’de “İşyeri Mücadelesi Her Zaman Doğrudur”  parolası ile gösteri yapılırken Norrköping ilinde “Yas Tutma; Kısıtlamalar, Özelleştirmeler ve Ücretlerin Düşürülmesine Karşı Örgütlen” parolası ile etkinlikler gerçekleştirildi.

Komünist Partisi “Kızıl Cephe” adı altında 29 yerleşim biriminde gösteriler yaptı. “Özelleştirmelere Hayır”, “İnsan Onuruna Yaraşır Bir Yaşam; Hastalar, İşsizler, Gençler ve Emekliler İçin Adalet”, “İşçi Politikası ve Sosyalizm” ana parolalarıyla yapılan gösterilerilerde nükleer tehditlere de dikkat çekildi. KP Stockholm Il Başkanı Anita Salven nükleer santral ve silahların yasaklanmasını, su, güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapılmasını talep etti.

YUNANİSTAN

1 Mayıs İşçi Bayramı Yunanistan'da başkent Atina'nın yanı sıra Selanik gibi şehirlerde de kutlandı. Atina'nın iki farklı meydanında 10 bin kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Avrupa Birliği ve IMF kararları sonrası dayatılan politikalarla ekonomik tedbirler ve reformlara eleştirilerin yönetildiği gösterilerde hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Yunanistan Komünist Partisi ve PAME üyeleriyse, Sintagma Meydanı'nda toplandı. 5 bin kişinin katıldığı gösteride konuşan Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga, hükümete yüklendi ve kemer sıkma politikalarıyla Avrupa Birliği ve IMF'yi eleştirdi.

RUSYA

Rusya’da 1 Mayıs kutlamalarına, başkent Moskova başta olmak üzere ülke genelinde yüz binlerce kişi katıldı. İşçi sendikaları, iktidar ve muhalefet partileri mitingler düzenledi. Coşkulu kutlamalara sahne olan Moskova’da, Rusya Federasyonu Komünist Partisi, kızıl bayraklarla meydanları doldurdu. Sendikalar, ülke genelinde yapılan gösterilere yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını belirtti.

UKRAYNA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Komünist Partisi taraftarları çeşitli etkinliklerle 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Avrupa Meydanı’nda toplanan ve 1 Mayıs işçi bayramı geçişi yapan binlerce partili daha sonra çeşitli gösteriler düzenledi. Kapitalizmin sömürgeciliğini, Ukrayna haritasından çıkan hortumları kendine bağlamış Sam Amca ile resmeden Ukraynalılar, Lenin resimleri taşıdılar.

ASYA

1 Mayıs İşçi Bayramı Asya'da da gösterilerle kutlandı. Tayvan, Hong Kong ve Filipinler'de düzenlenen gösterilere binlerce işçi katıldı. Filipinler'in başkenti Manila'da yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride ücret artışı talep edildi. Tayvan'ın başkenti Taipei'deki gösteriye de yaklaşık 2 bin emekçi katıldı.

Asya'daki en büyük yürüyüşlerden biri Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlendi. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, milyonlarca kişinin yoksullaşmasına yol açan ve petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan yüksek enflasyonla mücadele edilmesi çağrısı yapıldı. Japonya'da, 11 Mart günü meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima santralinde oluşan sızıntının yol açtığı paniği yaşayan Japon halkı, başkent Tokyo'da nükleer santrallere karşı iki ayrı gösteri düzenlendi. (DIŞ HABERLER)

KübaEndonezya
FilistinGüney Kore
HindistanHong Kong
IrakJaponya
Kuzey KorePakistan
  
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs coşkusu her yerde!

SONRAKİ HABER

Kaddafi'nin oğlu öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...