01 Mayıs 2011 11:00

Ankara’da coşkulu ve kitlesel kutlama

Ankara’da 1 Mayıs mitingi için Sıhhiye’de bir araya gelen onbinlerce işçi ve emekçi, hak gasplarına, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa karşı birlik mesajı verdi.Ankara’da işçi ve emekçiler, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası’nın çağrısıyla sabah saatlerinden itibaren Tren Garı önü

Ankara’da coşkulu ve kitlesel kutlama
Paylaş

Ankara’da işçi ve emekçiler, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası’nın çağrısıyla sabah saatlerinden itibaren Tren Garı önünde buluşmaya başladı. Türk-İş’e bağlı çok sayıda sendika, bayrak ve flamalarıyla kortejdeki yerlerini aldı. Türk-İş’e bağlı sendikalar geçmiş yıllara göre daha kitlesel katıldı. Tez Koop-İş Ankara 1 Nolu, 2 Nolu ve 4 Nolu Şubeler sabah Sezenler Sokak’ta buluşarak Tren Garı’na yürüdü. Tez-Koop-İş kortejinde özellikle kadın bandosu dikkatleri çekti. TÜMTİS üyeleri de her yıl olduğu gibi eşleri ve çocuklarıyla yürüdü. Sendikalaşma mücadelesi veren UPS işçilerinin de pankart açarak yer aldığı TÜMTİS kortejinde çocuklar, 1 Mayıs önlükleri, oyuncak davulları ve balonlarıyla en önde yürüdü. Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri de “Gazetecilere özgürlük” talebiyle alandaydı.

‘TAŞERONU YENECEĞİZ’

DİSK kortejinde ise Genel-İş, Sosyal-İş, Birleşik Metal-İş ve Emekli-Sen üyeleri pankartlarıyla yürüdü. Uzun süredir toplu sözleşme haklarını kullanamayan Çankaya Belediyesi Belde A.Ş. işçileri ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde işten çıkartılan Türk Patent Enstitüsü işçileri, “Taşeronu yeneceğiz” pankartıyla Sosyal-İş kortejinde yerlerini aldı. Sosyal-İş üyeleri, kendileriyle aynı sendikaya üye olan tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın fotoğraflarını taşıdı.

KAMU EMEKÇİSİ TİS İSTEDİ

KESK üyeleri ise grev ve toplu iş sözleşmesi talebini alana yansıttı. Eğitim Sen’in örgütlü olduğu bazı işyerleri kendi pankartlarıyla alana çıktı. BES üyeleri performans uygulaması ve artan iş yüküne karşı sloganlar atarak yürüdü. KESK’e bağlı sendikaların kortejlerinde güvencesizleştirmeye, taşeronlaştırmaya karşı talepler ön plana çıkarken, AKP’nin devlet kurumlarındaki kadrolaşma çabalarına tepki gösterildi.

HERKES ALANDAYDI

Gençlerin yoğun katılımının dikkat çektiği TMMOB ve Ankara Tabip Odası kortejlerinde de hükümetin politikalarına tepki vardı. Yine ASMMMO, 68’liler Derneği, 78’liler Federasyonu, Ankara 78’liler Girişimi gibi demokratik kitle örgütleri de alandaydı. Aleviler de talepleriyle alandaydı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri “Devletin Alevisi olmayacağız” sloganı atarak AKP’nin “açılım” iddialarına yanıt verdi.

Gençlerbirliği, Galatasaray (Tek Yumruk) ve Beşiktaş (Çarşı) taraftarları “Meclis yıkılsın, halı saha yapılsın” sloganıyla yürüdü. Ankara’nın eğlenme merkezlerinden Sakarya’da çalışanlar geleneği bozmayarak pankartlarıyla yerlerini aldı. Çok sayıda yöre derneğinin katıldığı yürüyüşte, nükleer santral ve HES karşıtı çevre platformları da taleplerini dile getirdi.

Emek-Barış-Demokrasi Bloğu bileşenleri ortak pankartlar yürüdü. Bloğun ortak pankartının arkasında Ankara adayları Cerciş Utaş ve Sadrettin Güvener’in yanı sıra BDP Ankara İl Eşbaşkanları ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanvekili Haydar Kaya yürüdü. TKP uzun yıllar sonra ilk kez Ankara’da 1 Mayıs mitingine katıldı. Yine ÖDP, CHP, DSP, EDP, SDP ve Halkevleri mitingde yer aldı.

GENÇ 1 MAYIS

Ankara’da kortejlerin büyük çoğunluğunda gençlerin katılımı dikkat çekti. Gençler kendi taleplerini içeren pankartlar da hazırladı. YGS’deki şifre skandalına tepkilerini alana yansıtan lise ve dershane öğrencileri, “Yeter artık söz liselilerin”, “Parayı veren şifreyi çalar” pankartlarıyla yürüdü. ODTÜ, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, A.Ü. Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğrencileri kendi pankartlarıyla alanda yerlerini aldı.

‘AKP’NİN ŞİFRESİNİ KIRACAĞIZ’

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın yaygınlaştırıldığına dikkat çekti. “Biz, emeğin haklarının yok edilmeye çalışıldığı, ülkenin sivil bir diktaya doğru yöneldiği bir süreçte, yoksulluğa, eşitsizliğe, hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine ve doğal kaynaklarımızın tahrip edilmesine karşı sesimizi yükseltiyoruz” diyen Beko, demokrasi, insan hakları, barış, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan her kesimin birlikte tutum alması gerektiğini söyledi. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara da, Başbakan’ın “çılgın İstanbul projesine” atıf yaparak, “AKP’nin çılgın projesi emekçilere esnek çalışmaya ve yoksulluğu dayatıyor. Görevimiz bu çılgın projenin şifresini kırmaktır” dedi.

Miting, Grup Kibele’nin ezgileriyle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)


İLÇELERDE AÇIKLAMALAR YAPILDI

Emek Partisi üyeleri, ilçe merkezlerinde bir araya gelip açıklamalar yaparak otobüslerle 1 Mayıs alanına girdiler. Mamak’ta Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelen Emek Partisi üyeleri davul zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs kutlamasını yaptılar. Sincan’da ise Emek Partisi, BDP ve Eğitim Sen üyeleri Lale Meydanı’nda basın açıklaması yaptılar. Trenle topluca buluşma noktasına giden Sincanlı emekçilere Şeker Fabrikası işçileri katıldılar. Keçiören’in Ovacık semtinde halk kendi pankartıyla yürüdü.

EĞİTİM-İŞ GERGİNLİĞİ

1 Mayıs mitingine katılmayacağı belirtilen Eğitim-İş üyeleri alana girmek isterken Tertip Komitesi üyeleriyle tartıştı. Tartışma sürerken giriş noktasında bulunan BDP üyeleriyle Eğitim-İş üyeleri arasında arbede yaşandı. İkinci arbede ise Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin alana Abdi İpekçi Parkı’ndan girmek istemesiyle yaşandı. Ara sokaklara kadar çatışma yaşanırken yaralananlar oldu. (Ankara/EVRENSEL)

(Haber ve Fotoğraflar: Abidin Çınar, Cem Gurbetoğlu, Şiar Can Şener -İlknur Yılmaz -Hilal Yağız -İbrahim Kale)

Aydın Çubukçu'nun izlenimleri yarın Evrensel Gazetesi'nde...

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de görkemli 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Adana’da işçiler meydana sığmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...