29 Mart 2013 15:25

Van 'KCK' davasında toplu tahliye

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 13 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada, mahkeme heyeti tüm tutuklular hakkında tahliye kararı verdi.Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Van 4. Ağır Ceza Mahkem

Van 'KCK' davasında toplu tahliye
Paylaş


Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Öğle arasının ardından duruşmada avukatlar iddianame üzerine söz aldı. Dosyanın tamamının siyasi düşünceler üzerine kurgulandığını belirten avukatlar, bu dosyada hukuksal bir değerlendirmenin yapılmasının uygun olmayacağını dile getirdi. Avukat Vedat Aydın, Başbakan'ın Dersim katliamından dolayı Kürtlerden özür dilediğini belirterek, muhtemelen 2-3 yıl sonra bu dosya içinde benzer özür dileme beyanı geleceğini, bu açıdan mahkemenin şimdiden sağlıklı bir karar vermesini beklediklerini söyledi. Avukat Orhan Hemetoğlu ise, yeni bir süreç başladığına dikkat çekerek, mahkeme heyetinin de buna bir "Zeytin dalı" uzatması gerektiğini söyledi. Savunmalardan sonra Cumhuriyet Savcısı söz alarak, esas hakkında 15 sayfalık mütalaasını verdi. Savcı, "Sanıkların tamamını 'Örgüt üyesi olmak' gerekçesiyle tutuklanmalarını istedik. Ancak tutuklama sırasında üyesi oldukları düşündüğüm PKK'nin kırsal ve sokak olaylarının devam ettiğini düşündüğümüzden dolayı toplumsal barışın zedelenmekten dolayı tutuklanmasını talep etmiştik, ancak gelinen aşamada örgüt eylemlerine son verdiği ya da böyle bir karar aldığı görülmektedir. Van Cumhuriyet Savcılığı olarak da bunu gözönünde bulundurarak, toplumsal barışa zarar verecekleri gerekçemiz ortadan kalktığından dolayı sanıkların toplu tahliye edilmesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Daha sonra tüm sanıklara söz verildi. Kürtçe savunma yapan sanıkların tercümanlığına ise BDP Van Milletvekili Nazmi Gür atandı. Kürtçe savunma yapan Kürt siyasetçileri mütalaaya karşı süre talebinde bulundu. Son olarak avukatlar adına söz alan Van Baro Başkanı Murat Timur, savcının tahliye talebini yerinde bulduklarını belirterek, "Ancak gerekçesini ise yerinde bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz. Müvekkillerimiz toplumsal barışa zarar verecek bir davranışta bulunmamışlardır. Yeterli savunmalarımızı bir dahaki celsede vermek için süre talebinde bulunuyoruz" diye konuştu. Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, 15 dakika ara verdikten sonra kararını açıkladı. Tutuklu sanıkların tutuklu kaldığı süre ve mevcut delil durumu gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, 8 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti, gizli tanığın mahkemede dinlemesi talebini reddederek, avukatların mütalaa karşısında savunma yapmaları için duruşmayı 22 Nisan'a erteledi.

Karar üzerine duruşma salonunda bulunanlar uzun süre alkışlandı. Sanıklar tahliye için tekrar Van F Tipi Cezaevi'ne götürüldü. Adliye önünde bekleyen binlerce kişi ise, Van F Tipi Cezaevi önüne hareket etti. Adliye çıkışında kısa bir açıklama yapan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Özdal Üçer, kararın olumlu olduğunu belirterek, temel isteklerinin cezaevinde bulunan tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması olduğunu söyledi.

Tahliye edilenlerin isimleri şunlar; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özel'e Roboskî için takipsizlik

SONRAKİ HABER

Direnişte 100 gün bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...