29 Mart 2013 08:27

Şiddete çözüm yoksa grev var!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi asistan hekimleri, sağlıkta şiddete karşı bugün iş bıraktı. Nöroloji servisinde tedavi gören ve hayatını kaybeden bir hastanın yakınları Dr. Nazenin Hasanzade ve Dr. Anıl Gürkan’ı darp etti. Görevli iki hekimi darp ve ölümle tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan kişinin

Şiddete çözüm yoksa grev var!
Paylaş

Olayların ardından dün akşam saatlerinde hekim ve asistanlar bahçede toplanarak tepkilerini dile getirdi. Bu sabah saatlerinde de hastanede görevli asistan hekimler iş bıraktı. Hastane bahçesinde açıklama yapan hekimler, artan şiddetin sorumlusunun AKP Hükümeti’nin sağlıkta dönüşüm politikaları olduğuna dikkat çekti. Başta uzman hekimler olmak üzere diğer sağlık çalışanlarının da destek verdiği açıklamaya İzmir Sağlık Çalışanları Platformu, İzmir Tabip Odası, SES ve Türk Sağlık Sen üyeleri de pankartları ile katıldı.

“Sağlıkta ticaret ölüm demektir”, “Asistan hekimler köle değildir” ve “Sağlık çalışanına şiddete son” dövizleri taşıyan hekimler, şiddetin son bulmasını istedi.

BİR GÜNDE 7 HEKİM ŞİDDET GÖRDÜ

Asistan Hekimler adına açıklama yapan Anıl Tanburoğlu, Nöroloji servisinde hizmet vermeyeceklerini belirterek diğer hekimleri de destek vermeye çağırdı. Tanburoğlu, aynı gün içinde ülkenin çeşitli yerlerinde 7 hekimin şiddet gördüğü bilgisini verdi ve hekimleri suç duyurusunda bulunmaya, Sağlık Bakanlığını da göreve çağırdı.

Asistan hekimler yapılan konuşmaların ardından yürüyüş yaparak Mithatpaşa Caddesini trafiğe kapattı. Kısa bir süre oturma eylemi yapanlar hekimler, ardından hastane içine geri dönerek bölümleri gezdiler; hekim ve hastaları destek vermeye çağırdılar. Öğle saatlerinde de İzmir Adliyesi önünde buluşan hekimler suç duyurusunda bulunan arkadaşları Dr. Anıl Gürkan’ı yalnız bırakmadı.


Darp edilen Asistan Hekim Anıl Gürkan da ‘Tüm Türkiye Hekimlerine Çağrı’ başlıklı bir metin okudu. Metni bütün arkadaşları ile beraber hazırladıkları bilgisini veren Gürkan, “Hastalara sağlık hizmeti veren bizleri olmamız gereken yerlerden, servislerden, polikliniklerden, hastalarımızın yanından alıkoyup buraya getiren talebimiz ne acı ki: Yaşam hakkımız” dedi. Gürkan açıklamasını saldırganlar tutuklanana kadar grevde olduklarını belirterek bitirdi.

KBB, Dâhiliye, Radyoloji, Psikiyatri, Çocuk Psikiyatri, Adli Tıp ve Ortopedi bölümlerinden asistan hekimler de birer konuşma yaparak Nöroloji servisinde hekimler arkadaşlarının yanında olduklarını ve iş bırakma eylemlerine destek verdiklerini dile getirdi. Hekimler yaptıkları açıklamada bundan sonra hastalara bakmadan önce adına ‘Onam’ dedikleri ve şiddete karşı olduklarını belirten bir metin imzalatacaklarını aksi takdirde hizmet vermeyeceklerini de belirtti.


ÇÖZÜM HEKİM MÜCADELESİNDE

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Fatih Sürenkök, hekimlere yönelik şiddetin engellenmesi için Meclise yasa önerisi verdiklerini ancak meclisin harekete geçmediğini hatırlattı. Sürenkök, çözümün hekimlerin mücadelesinden geçtiğinin altını çizdi.

SES İzmir Şube Başkanı Veli Atanur, “Sağlık kültürünün, hasta, doktor ilişkilerinin yeniden inşa edilmesiyle çözüm sağlanabilir. Bunun için de hastaneleri piyasanın girdabından kurtarmak gerekir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


TND: Şiddet sağlıkta dönüşümün kuralı oldu

Türk Nöroloji Derneği İzmir’deki hekime şiddet olayı ile ilgili açıklama yaptı: “Saldırılar, hekimleri hedef göstermenin bir sonucudur!” dedi. Yapılan yazılı açıklamada, “Bu davranış biçimi sağlıkta dönüşüm sürecinin neredeyse kuralı haline gelmiştir” denilerek, hekimlerin mesleklerini sürdürürken giderek daha çok zorlandıklarının altı çizildi. Açıklamada, “Maddi sorunlar yaşatılan, ‘performans’ baskısı altında ezilen, aşağılanan, şevki kırılan, her an fiziksel veya sözlü saldırıya uğrama korkusu içinde yaşayan bir meslek gurubunun işini yaparken nasıl zorlanabileceği herkesin malumudur. Konu ile ilgili hukuki sürecin sıkı takipçisi olacağımızı tekrar kamuoyunun bilgisine sunar, tüm tarafların ve vatandaşların hassasiyetlerini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek isteriz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çekilme için Meclis düzenleme yapmayacak

SONRAKİ HABER

Kadınlara hakaret eden imama suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...