29 Mart 2013 09:52

Metal işçileri TİS için yürüyor

Birleşik Metal-İş’in MESS toplu iş sözleşmesinde (TİS) yaşanan tıkanıklığa karşı ülke genelinde başlattığı Cuma yürüyüşleri devam ediyor. Bugün Gebze’de ve Çorlu’da Birleşik Metal-İş üyesi işçiler servislerinden inip işyerlerine kadar sloganlarla yürüdü.GEBZE’DE YÜRÜD&Uu

Metal işçileri TİS için yürüyor
Paylaş
Erdal Eren Ataman

Birleşik Metal-İş’in MESS toplu iş sözleşmesinde (TİS) yaşanan tıkanıklığa karşı ülke genelinde başlattığı Cuma yürüyüşleri devam ediyor. Bugün Gebze’de ve Çorlu’da Birleşik Metal-İş üyesi işçiler servislerinden inip işyerlerine kadar sloganlarla yürüdü.

Gebze’de Cuma yürüyüşleri MESS’e bağlı 15 işyerinde devam ediyor. Bu sabah Gebze Organize’de bulunan Arpesan işçileri sabah 7:30’da organizenin girişinde servislerden inerek yolu kapatıp yarım saat yürüyerek işyerine geldi. Organizede bulunan diğer sektör işçileri ve Birleşik Metal- İş’e bağlı işçiler yürüyüşe destek verdi. Ayrıca Legrand işçileri kapı önünde yürüyüşteki işçileri alkışlarla destekledi. Yürüyüş boyunca Arpesan işçileri ‘’ İş ekmek yoksa barış da yok. Direne direne kazanacağız”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak’’ sloganlarıyla işyeri önüne geldi. Burada Gebze Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Necmettin Aydın TİS süreciyle ilgili Arpesan işçilerine bilgi verdi.

AKP Hükümeti’nin 2012 yılında bütün emekçilerin toplu sözleşmesini askıya aldığını hatırlatan Aydın, “Metal iş kolunda da 2012 yılı Haziran ayında başlaması gereken müzakere süresi 2013 yılının ocak ayında başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın komite üyeleri ve temsilcileriyle hazırlamış olduğu sözleşmelerin görüşmelerini ancak 2013’ün 11 Ocak’ında gerçekleştirdik. Yapılan 2 aylık müzakareden sonra bir sonuca ulaşılamadı, dolayısıyla 8 Mart 2013 tarihinde uyuşmazlık tutuldu. Biz işçilerin emekçilerin haklarının arttırılması gereken dönemde işveren sendikası MESS’in kazanılmış haklarımıza karşı baskı ve saldırılarıyla baş başa kaldık. Dolayısıyla Birleşik Metal-İş Sendikası ülkenin tüm işyerlerinde eylem ve etkinliklere başladı” dedi. 

2 haftadır eylemlerinin sürdüğünü ve eylemlerin işverenlerden hakları alana kadar devam edeceğini dile getiren Aydın, “Buradan işverenlere ve onların sendikasına sesleniyorum. Geçen sene vermiş olduğumuz mücadele bizim göstergemizdir. Kimse şüphe etmesin Birleşik Metal-İş üyeleriyle kadrolarıyla 2012-2014 toplu sözleşme sürecinde üyelerimizin çıkarları konusunda mücadelesine devam edecek” diye konuşmasını sona erdirdi. (Gebze/EVRENSEL)


Birleşik Metal İş Sendikasının MESS sözleşmelerinde yaşanan tıkanıklığa karşı başlattığı Cuma yürüyüşleri Çorlu’da da gerçekleştirildi. MESS sözleşmelerine bağlı Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu Disa ve Sio Otomotiv fabrikalarında işçiler sabah servislerden inerek fabrikaya kadar yürüdü. Yapılan yürüyüşte “Sefalet Ücretlerine MESS Dayatmalarına Boyun Etmeyeceğiz” pankartı açan işçiler attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Her Cuma günü tepkilerini ortaya koyacaklarını belirten işçiler sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini dile getirdi. İşçiler, Disa Otomotiv’de patronun kendilerini bölmek için “Bu yüzde 3.7 zammı kabul edin sonra düşünürüz” gibi kandırma girişimlerine boyun etmeyeceklerini dile getiriyor. (Çorlu/EVRENSEL)


BOSCH İŞÇİLERİ ÇADIR KURACAK

Birleşik Metal-İş Sendikası, BOSCH ile BOSCH Rexroth Otomasyon fabrikalarında işten atılan üyeleriyle İstanbul/Maslak’ta bulunan genel müdürlük önünde direniş çadırı kuracak. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, “Bu işletmelerde çalışan işçiler tam bir yıl önce sendika değiştirdiler ve sendikamıza üye oldular. Bir yıldır her türlü baskı ve hukuksuzluğa karşı direniyorlar. Son olarak üyelerimizi yıldırmak için sudan bahanelerle işçi çıkarma yoluna gidiliyor. Bir üyemiz fazla mesaiye kalmadığı için, bir başka üyemiz ise ameliyat sonrası raporlu iken işten çıkarıldı. Her iki işletmede de son dönemde bu şekilde işten çıkarılan üyelerimiz bu durumu protesto etmek için genel müdürlüğü önünde 2 Nisan Salı günü çadırlarını kuracak ve direnişe başlayacaktır” ifadelerine yer verildi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Chavez'i cennette Che karşıladı!

SONRAKİ HABER

Pakmaya işçilerinin mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...