01 Mayıs 2011 10:27

İSTANBUL: İşçilerin birliği, halkların kardeşliği

İşçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs, İstanbul Taksim Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Yüzbinlerce işçi ve emekçinin katıldığı 2011 1 Mayıs’ında “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” vurgusu taşınan farklı dillerde dövizler ön plana çıktı. İlk defa 1 Mayıs k&uum

İSTANBUL: İşçilerin birliği, halkların kardeşliği
Paylaş


2011 yılı 1 Mayıs’ı için İstanbul’da sendika konfederasyonları, siyasi partiler ve kitle örgütleri dört koldan Taksim Meydanına girdi. Türk-İş Dolmabahçe’den, DİSK Şişli’den, KESK Şişhane’den, Hak-İş ise Mete Caddesinden Taksim Meydanına yürüdü. Konfederasyonlar kortejlerinin en önüne “Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük için yaşasın 1Mayıs” pankartı açtı.

Hak-İş’in meydana erken girmesi nedeniyle Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar da kortejin yarısını Dolmabahçe’de bırakıp kürsünün önünde yer kapmak için meydana girdi. İşçilerin bir kısmı alana girmişken üyelerinin tamamı gelemeyen sendikalar yürümeyerek bu durumu protesto etti.

Hava-İş Sendikasında örgütlenme çalışmalarını sürdüren Sabiha Gökçen Hava Limanı işçileri talepleriyle alandaydı.

CASPER İŞÇİLERİ ALANDA

Şişli yürüyüş kolunda ise DİSK’e bağlı sendikalar özellikle “taşeron” çalışma sistemine tepkiler ön plana çıktı. Şişli kolundan Birleşik Metal-İş'te örgütlendikleri için işten atılan Casper ve Masdaf işçileri taşıdıkları pankartlarla haklarına saygı gösterilmesini istedi.

Şişhane kolunda KESK ile birlikte yürüyen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunu oluşturan 19 siyasi örgütün kitlesel katılımı dikkat çekti.

Mete caddesinden gelen Hak-İş'te ise çalışma güvenliği ve insanca yaşam, sivil anayasa ve parasız anadilde eğitim talepleri öne çıktı. Yürüyüş kollarının dört dilde yazılan 1 Mayıs pankartları dikkat çekti.

DOLMABAHÇE BÖLÜNDÜ

Türk-İş’e bağlı sendikalar kendi taleplerini pankartlara ve sloganlarına yansıttı. Yol-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş ve Deri-İş katılımları ile dikkat çekerken, Teksif, Hava-İş örgütlenme özgürlüğü önündeki engellere dikkat çekti. Haber-İş ise esnek, kuralsız çalışmanın son bulmasını isteyen taleplerini alana yansıttı.

Tez Koop-İş kortejindeki “Çılgın projelerden önce insanca çalışma koşulları, ücret ve iş güvencesi istiyoruz” parkartı ile Başbakanın kanal projesine göndermede bulundu.

Türk-İş kortejinin ön kısmının hızla alana girmesine tepki gösteren bazı şubeler yaklaşık yarım saat sonra hareket etti. Bazı şube başkanları “Haftalardır 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz, 5 dakikada oldu bittiye getiriyorlar” diye tepki gösterdi.

Yol-İş’in özelleştirmelere, esnek ve güvencesiz çalışmaya dikkat çeken pankartlarının yanı sıra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın fotoğrafları bulunan ve “devrim şehitleri ölümsüzdür” pankartı da vardı.

Dolmabahçe yürüyüş kolunun en kitlesel kortejini TKP oluştururken, CHP, DSP, İP, İşçi Kardeşliği Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Has Parti de mitinge katıldı.

HAK-İŞ KOLUNDA BİN KİŞİ

Mete Caddesinden toplanan Hak-İş kortejinde Çelik-İş, Hizmet-İş, Demir-İş sendikaları vardı. Çelik-İş ve Hizmet-İş’in İstanbul şubelerinin yanı sıra Gebze şubeleri de İstanbul’daki kutlamalara katıldı. Hak-İş kortejinde Kardemir Karabüksporun amatör futbol takımı da mitinge katıldı.

Hak-İş’in arkasında yürüyen Memur-Sen ise temsili düzeyde mitinge katıldı.

ŞİŞHANE’DE DÖRT DİLDE 1 MAYIS

KESK ile Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nu oluşturan 19 siyasi parti ve örgüt Taksim Meydanı’na Şişhane kolundan girdi. Sabah saat 09.00’da Unkapanı Köprüsu çıkışı ve Tepebaşı’nda toplanmaya başlayan sendikalar ve siyasi partiler Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça pankart ve dövizleriyle dikkat çekti. “Emek, barış, demokrasi ve özgürlük için 1 Mayıs’a” ana pankartı arkasında toplanan emekçiler, davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekti, “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganları attı.

KESK kortejinden Eğitim Sen’li eğitim emekçileri renkli kortejleri ve  kitlesel katılımları ile dikkat çekti. Eğitim emekçileri, “Parasız şifresiz anadilde eğitim”, “Şirketleşmeye, baskılara, kadrolaşmaya hayır! Parasız özgür, demokratik üniversite” pankartları taşıdı.

SES Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça “Güvenli iş Güvenli Gelecek” pankartıyla yürürken, BES “Zamma zulme karşı ayağa kalk” ve “İnsanca yaşam ve iş güvencesi istiyoruz” pankartlarıyla 1 Mayıs alanında yerlerini aldı.

Kültür Sanat-Sen üyesi sanatçıların akordeon ve saksafonları ile çaldıkları marşlar ve mim sanatçısı gençler yürüyüşe renk katarken, fotoğraf sanatçıları ise bir yandan yürüyüşü görüntülerinden giydikleri “Ahmet Şık’a özgürlük” tişörtleriyle dikkat çekti.

Şişhane kolunda yürüyen Gazi Cem Evi üyeleri de “Eşit yurttaşlık hakkı, din ve inanç özgürlüğü istiyoruz” pankartı taşıdılar.

ŞİŞLİ’DE RENKLİ KORTEJ

Şişli güzergahından Taksim Meydanı’na yürüyen işçi ve emekçiler sabahın erken saatlerinde Şişli Camisi ve Mecidiyeköy meydanı çevresinde toplandı. “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Taşerona hayır”, “Sendikasızlaştırmaya hayır”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarının atıldığı yürüyüş kolu renkli görüntülere sahne oldu.

Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş kolunun önünde sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri yer aldı. Kortejin önünde açılan DİSK’in “Emek, barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs” ve pankartının arkasında konfederasyona bağlı sendikalar yer aldı. Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Dev-Sağlık-İş sendikalarının kitlesel katılımları dikkat çekti. İşten atılan Mas-Daf, Casper işçilerin kendi pankartları arkasında yürüdü. DİSK’in bölge düzeyinde çağrı yaptığı eyleme birçok işyeri de kendi talepleri ile katıldı.

TMMOB ve birliğe bağlı mimar ve mühendis odaları eyleme çoşku kattı. Odaların açtığı “Korku imparatorluğunu yıkacağız” pankartı dikkat çekti. “İşçiye selam oyuna devam” sloganıyla yürüyen Oyuncular Sendikası, OZAN-DER, Belgesel Sinemacılar Birliği, Sine-Sen  Beyoğlu Sineması, pankartlarının arkasında yürüyen sanatçıların katılımları ve çoşkuları 1 Mayıs’a renklendirdi. Ayazma mağdurları ise “TOKİ ve Küçükçekmece Belediyesi sözünü tut” pankartı arkasında yürüdü. ÖDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Partizan, ESP, Halk Cephesi, SODAP, Karadeniz Gençliği, Bilişim Emekçileri, Beşiktaş Çarşı grubu gibi çok sayıda kesim de kortej de yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)


KÜRSÜDEN İLK DEFA KÜRTÇE KONUŞULDU

Sendikaların alana girmesinin ardından Ruhi Su Dostlar Korusu 1 Mayıs marşını söyledi.

Konfederasyonlar adına ortak açıklamayı direnişteki işçiler yaptı.

Barış, özgürlük, demokrasi için, savaşsız sömürüsüz ve sosyal adaletin olduğu bir dünya için 1 Mayıs’ta alanlara çıkıldığının belirtildiği konuşmada, eşitlikçi, özgürlükçü ve sivil bir anasaya talep ettikleri söylendi. Esnek kuralsız çalışmanın son bulmasının istendiği konuşmada, taşeron ve kayıt dışına da son verilmesi istendi. Kürt sorunun demokratik olarak çözülmesinin istendiği konuşmada, din ve ifade özgürlüğünün tüm topluma yayılması istedi. Ortak metinde doğa tahribatlarına son verilmesi talep edildi.

Ortak konuşma metni ilk defa Kürtçeye çevrilerek 1 Mayıs kürsüsünden aynen okundu.

Konfederasyon başkanlarının geçen yıllardan farklı olarak 1 Mayıs’ta konuşmamaları dikkat çekti.


Aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Emek Partisi’nin de olduğu (EMEP), 19 siyasi parti ve örgütün oluşturduğu Emek, Barış ve Demokrasi Bloku kitleselliği ile 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Blok bileşenleri, “Bijî yek gulan/Yaşasın 1 Mayıs” pankartı arkasında toplanırken yürüyüşün en kalabalık kortejlerinden birini oluşturan BDP’liler “Yüzde 10 barajı indirilsin, siyasi tutsaklar serbest bırakılsın, anadilde eğitim hakkı sağlansın, askeri ve siyasi operasyonlar son bulsun” yazılı dev pankart taşıdı.

Mitinge katılan Blokun İstanbul Bağımsız Milletvekili Adayları Abdullah Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Mustafa Avcı ve Sebahat Tuncel de halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

DSİP’lilerin taşıdığı Ermenice “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart da dikkat çeken ayrıntılar arasındaydı.

EMEP: İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK

Yürüyüşün en kalabalık bir başka kortejini de Emek Partililer oluşturdu. “İş Ekmek Özgürlük” pankartı arkasında ve “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganıyla ve Türkçe, Kürtçe dövizlerle yürüyen EMEP’liler arasında kadınların hazırladığı “Yalancının mumu 12 Haziran’a kadar” yazılı kuklalar ilgi çekti. EMEP’li kadınlar “Kadın cinayetleri son bulsun”, “Sosyal güvenlik istiyoruz”, “Çılgın proje halka karşıdır” dövizleri taşıdı. Liseli gençlerin ağırlıkta olduğu Emek Gençliği kortejinde ise “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim” talebi öne çıktı.  EMEP kortejinde “Aşçıyım açım, doyuruyorum ama doyuramıyorum” pankartıyla yürüyen aşçılar da dikkat çekti.

ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLER KENDİ PANKARTLARIYLA

İstanbul’un çeşitli ilçelerinden gelen örgütsüz işçiler de insanca yaşama ve çalışma kolları için pankartlarıyla 1 Mayıs’a katıldılar. İşçi kurultaylarıyla örgütlenen Esenyurtlu işçiler, “İşten atılmalar yasaklansın, Herkese sendika hakkı” yazılı İşçi Dayanışma Merkezi imzalı pankartlarıyla alana girerken, Emek Partisi Korteji’nde mitinge katılan Çağlayan Tekstil işçileri “İnsanca yaşayacağımız ücret, sigorta ve 8 saat işgünü istiyoruz” pankartı taşıdı.

Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği “Güvenli iş güvenli gelecek” talepleriyle, Deri Kundura ve Tekstil İşçileri Derneği de “İnsanca yaşam koşulları için mücadeleye” çağrılarıyla 1 Mayıs’taydı. Anadolu Yakası İşçi Kurultayı da Türk-İş kolundan 1 Mayıs’a katıldı.


Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun milletvekili adayları da 1 Mayıs yürüyüşündeydi.

İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, anti demokratik yasaların eşliğinde seçimlere girildiğini vurgulayarak, “Tüm engellemelere rağmen emek ve demokrasi güçleri seçimlere halk güçlerinin bağımsız adaylarını çıkardıl ve seçim çalışmalarına başladı. Bunlar işçi sınıfının, emekçilerin, parlamentoda sesi olacaklar.  Ve tabii Türkiye’de demokrasi için, Kürt halkının talepleri için, Kürt ve Türk işçilerinin mücadelesi için, kader birliği yapmak için bir aradayız” dedi.

1 Mayıs’ta tüm ezilenlere, emekçilere; kadınlara, gençlere, aydınlara, gazetecilere ve bilim insanlarına alanlara çıkma çağrısı yaptıklarını belirten Tüzel, “Bu durum seçimlerde de halkımızın tutumunu gösterecek. 1 Mayıs Türk ve Kürt işçilerinin, ezilen halkların, baskı şiddet ve zorbalık düzenine karşı hayal ettiğimiz güzel günlerin iktidar mücadelesinde daha güçlü birlikteliklerin önünü açacak. 1 Mayıs’ta halkımızla birlikte olmaktan, düzen partilerinin karşısına çıkmaktan mutluluk duyuyoruz. Bayramımız kutlu olsun. Bijî yek gulan” dedi.

KOL KOLA GİRMELİYİZ

“Bütün derdimiz ülkeyi böyle bir şenlik ve direniş ruhuyla seçimlere götürmek” diyen İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder de 1 Mayıs’ın direnişin tarihi olduğunu söylerek, “1 Mayıs’ın tarihi direnirsek neler yapacağımızı göstermiştir. Geçen yıl işçiler, emekçiler, sosyalistler, Kürtler, yoksullar herkes bu meydana kendi emekleriyle girdi. 1 Mayıs örneği seçimleri nasıl kazanacağımızı gösteriyor. Blok olarak burada olmak mutluluk verici. Sistem zulüm ederken EMEP’li, BDP’li diye ayırmıyor. Muhalif olan herkesi öldürüyorlar bu bile kol kola girmemiz için yeterli bir neden” diye konuştu.

KAZANIMLARA SAHIP ÇIKILMALI

Emek Demokrasi Özgürlük Bloku İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Avcı da “Bu sene özellikle Türkçe ve Kürtçe pankartlar, sloganlar alana hakimdi. Bu hem süreçle hem de iki dilli yaşamın toplum tarafından özümsendiğinin göstergesi oldu. Özellikle emek örgütlerinin bu noktadaki çabalarıyla gelinen nokta, Türk ve Kürt halkının talepleriyle buluşulması önemli” diye konuştu. Blokun görkemli ve kitlesel bir katılım gösterdiğini ifade eden Avcı, şöyle devam etti: “Taksim’in  kapıları nasıl yıllarca verilen mücadelelerle bedel ödeyerek açıldıysa alandaki tabloda mücadelenin kazanımıdır. Bize düşen kazanımlar sahip çıkmak ve Kürt halkının özgürlüğünü savunmaya devam etmektir.”

GÜZEL BİR MANZARA

Emek Demokrasi Özgürlük Bloğu İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel şunları söyledi: “İşçiler, emekçiler yıllardır mücadele ederek Taksim alanının bayram alanına çevirdi. Görkemli bir kutlama oldu. Herkes kendi talebiyle alanda. İşçiler, Kürtler, kadınlar, çevreciler, gençler, siyasi partiler yan yana taleplerini haykırdı. Güzel bir manzara bu. Blok olarak katılım iyiydi. Bir kez daha halkımızın bayramını kutluyorum.” (İstanbul/EVRENSEL)


BLOK BİLEŞENLERİNDEN YEREL KUTLAMA

EMEK Demokrasi ve Özgürlük Bloku Bahçelievler bileşenleri, 1 Mayıs alanına sabah yerelde yaptıkları kutlamanın ardından katıldı. Şirinevler Meydanı’nda yapılan açıklamaya 150 kişi katıldı. Yapılan açıklamada işçilerin birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğine dikkat çekildi. Daha sonra Fetih caddesinden ilerleyerek yolu trafiğe kapatan blok bileşenleri, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji yek gulan”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganlarını attılar. (İstanbul/EVRENSEL)


LİSELİLER VE TALEPLERİ ALANDA

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamasına YGS’de yaşanan şifre skandalına karşı mücadele veren liseliler damgasını vurdu. Tüm yürüyüş kollarında kitlesel olarak bulunan liseliler, taleplerini içeren pankart ve dövizler taşıdılar. “Ne YGS ne LYS Tayyip girsin strese”, “YGS iptal edilsin sınavsız üniversite”, “ÖSYM dağıtılsın sınav sistemi kaldırılsın” yazılı pankartlar taşıyan liseli gençler, attıkları sloganlarla da geleceklerine sahip çıkacaklarını bildirdiler. Yaşanan skandal işçi sendikalarının taşıdığı dövizlere de yansıdı. Bunlardan Tek Gıda-İş Sendikası kortejinde taşınan “Şifre yaz AKP’ye gönder cevaplar cebine gelsin” yazılı döviz dikkat çekiciydi. Deri-İş kortejinde ise “Şifreyi çözdük alanlardayız” yazılı döviz taşındı.

Emek Partisi Korteji’nde de liseli gençlerin coşkusu öne çıktı. Kartal’dan Şişli’ye onlarca liseden gelen gençler “Yeter artık söz liselilerde”, “YGS iptal edilsin”, “Staj sömürüsü son bulsun”, “İş, bilim, özgürlük için işçi sınıfı saflarındayız” gibi çok sayıda renkli pankartlarıyla Yürüyüşe katıldılar. Davulları ve düdükleriyle ÖSYM Başkanı’nını istifaya çağıran gençler arasında “Ayaklar baş olacak, şifreciler yargılanacak, sınavlar kalkacak, direnenler kazanacak” yazılı pankartlarıyla internetten örgütlenen “İstanbul Lise ve Dershane Öğrencileri” de vardı. Gençler sık sık “Sınavlar kalksın hayat bize kalsın” sloganları attılar.

DOĞAYA SAHİP ÇIKTILAR

Nükleer santral, HES’ler ve “çılgın proje” ile gündeme gelen doğa ve çevre katliamlarına karşı talepler de 1 Mayıs alanında yer buldu. Hak-İş kortejinde “Temiz hava, temiz su, temiz toprak”, TEKSİF kortejinde “Projeyi bırak emekçiye bak”, Tek Gıda-İş kortejinde ise “AKP emlaktan satılık çevre doğa” yazılı dövizler vardı.

GAZETECİLER ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

Son dönemde gazetecilere yönelik baskıların artmasına tepki gösteren TGS kortejinde “Yansak da dokunacağız” pankartı arkasında yüründü. Tutuklu arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan gazeteciler, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istediler.

Son dönemde gazetecilere yönelik baskıların arttığına dikkat çeken TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, bu yıl ilk kez gazetecilerin hakları için, tutuklanan arkadaşları için alanlara çıktığını, defalarca yürüyüşler yaptıklarını söyledi.

Gazetecilerin özgürlük mücadelesinin işçi sınıfı ile birleştiğini ifade eden İpekçi, gazetecilerin bu kadar sokaklara çıkmasının nedeninin üzerlerindeki baskılar olduğunu kaydetti.


İŞÇİLER  MAYISI ANLATTI

1 Mayısa katılan sendikalı sendikasız işçiler duygularını dile getirdi:

Olkan Dağ (Tekstil işçisi): İlk defa 1 Mayıs’a geliyorum. Barış ve kardeşlik içinde geçiyor. Tüm işçiler burada. Böyle olursa, işçiler birlik olursa biz haklarımızı kazanabiliriz. Kıraç İşçi Dayanışma Merkezi’nin çağrısıyla 1 Mayısa geldi. Ortam çok güzel. Buranın dışında da işçiler birbirlerine sahip çıkarsa daha güçlü oluruz. Kimse bizi işimizden atamaz.

Mahmut Karakurt (Örme işçisi): Daha önce böyle şeylere karşıydım. Olay olur diye düşünüyordum. Daha önce arkadaşlar çağırıyordu gitmiyordum. Kıraç İşçi Dayanışma Merkezi’nin çağrısıyla geldim. Çok güzel çok hoşuma gitti. Biz işçiler burada yaptığımız şeyi fabrikalarda da başarmalıyız. Bu birlik devam etsin haklarımızı birlikte kazanalım.

Nevriye Kızıltaş (Tuzla Organize Sanayi işçisi): Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Her yerde sömürü var. Adaletsiz bir ülkede yaşıyoruz. Bu sorunlarımız için 1 Mayıs’a katılıyorum. Birlikte mücadele ederek haklarımızı alabiliriz. Seçimler yaklaştıkça hükümet muhalefet bol bol vaatte bulunuyor. Bu yalanları ortaya çıkarmak için çalışmalıyız. Bunun içinde mücadele etmeliyiz.

Özgür Duran (Rimaks işçisi): Bugün çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için buradayız. Örgütlendik bazı haklarımızı aldık ama daha fazla hakkımız var, bunları biliyoruz. İş özgürlük için bugün buradayız.

Güngör Şahin (TÜMTİS üyesi): Saatlerce çalışıyoruz. Ablamlarla geldim ve işçi emekçiler olarak haklarımıza sahip çıkmak ve daha iyi bir yaşam için alandayız. İşçi emekçiler seçim öncesi taleplerini bilmek ve safını belirlemek zorunda. Bizde işçiden emekçiden yana partilere oy vermeyiz. 1 Mayıs’ta taleplerimizi daha güçlü haykırmak için buradayız.

Mehmet Serçe (Tersane işçisi): Ben 45 yaşındayım ve ilk kez 1 Mayıs’a katılıyorum. Çok heyecanlıyım, neyle karşılaşacağımı bilmiyorum ama işçi olduğumu biliyorum. Yıllardır fabrikalarda çalıştım. Şimdi tersanede çalışıyorum. Hep sömürüldüm. 1 Mayıs’a da çalışma koşullarının iyileşmesi talebimle, çocuklarımın geleceği için katılıyorum.

Haydar Demir (Yol-İş üyesi): Kızımın hakkını yediler, o da YGS mağduru. Ben onunla geldim. Hem işçi hem öğrencilerin hakları için buradayım. 20 senedir çocuğumun eğitimi için çalışıyorum ama kızımın hakkını yediler. Bu emekçilere yapılamaz.


* Alana giren sendika temsilcileri, 1977 1 Mayıs kutlamasında katledilen 36 kişiyi Kazancı Yokuşu'nda anıları adına yapılan anıt önünde andı. Sendika, siyasi parti ve meslek örgütü temsilcileri 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra, karanfiller bırakarak anmayı bitirdi. Anma sırasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “1 mayıs şehitleri ölümsüzdür” diye sloganlar atıldı..

* Güvenlik kuvvetleri, Taksim Meydanı'nın çevresinde bariyerler kurarak yaya geçişlerini kontrollü hale getirdi. Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

* Taksim'e çıkan yollar, saat 07.00 itibariyle yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

* Kutlamalar nedeniyle İstanbul’da 38 bin polis görev yaptı.

* 1 Mayıs 1977'ye damgasını vuran, ellerinden zincirlenmiş işçi pankartı 34 yıl aradan sonra yeniden AKM’ye asıldı.

* Bu arada 1 Mayıs Emek ve Dayınışma gününe geçtiğimiz aylarda kurulan oyuncular sendikası ve tiyatro emekçileri de geniş katılım gösterdi. Mehmet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Fırat Danış gibi isimlerin olduğu grupta, ön tarafta bulunan bir palyaço, grubu coşturdu.

* Alanın her yerinde seyyar satıcılar tarafından 1 Mayıs tişörtleri satıldı.

* Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi futbol takımlarının taraftar grupları da kutlamalardaki yerlerini aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 1 Mayıs coşkusu

SONRAKİ HABER

İzmir’de görkemli 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...