01 Mayıs 2011 09:17

Diyarbakır'da barış, eşitlik, güvenceli yaşam talebi

Geçtiğimiz yıl Batman’daki kutlamalara katılan Diyarbakırlı işçi ve emekçiler bu yıl Dağkapı Meydanı’nda tarihi surların yanı başında kitlesel ve coşkulu bir basın açıklamasıyla 1 Mayıs’ı kutladı.5 bin işçi ve emekçinin katıldığı kitlesel açıklamada Genel-İş, Tes-İş, Yol-İş ve Eğitim-Sen&rs

Diyarbakır'da barış, eşitlik, güvenceli yaşam talebi
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

5 bin işçi ve emekçinin katıldığı kitlesel açıklamada Genel-İş, Tes-İş, Yol-İş ve Eğitim-Sen’in kitlesel katılımı dikkat çekerken, özel sektörde örgütlü olan Tez Koop-İş ve Dev Sağlık-İş işçilerinin de katılımı dikkat çekiciydi.

Kutlamaya Türk-İşe bağlı Tes-İş, Yol-İş, Tez Koop-İş, Belediye-İş, Harb-İş, Haber-İş ile DİSK’e bağlı Genel-İş ile Dev Sağlık-İş, KESK’e bağlı SES, Eğitim Sen, BES, Tüm Bel-Sen, ESM, Yapı Yol-Sen katıldı. Emek Partisi “Kar, Nan û Azadi- Biji Yek Gulan” pankartı ile katılırken, BDP Eş başkanları Filiz Koçali ve Hamit Geylani ile Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekili adayları Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Nursel Aydoğan’da mitingdeki yerini aldı.

OPERASYONLARA TEPKİ

Kitlesel katılımıyla dikkat çeken Tes-İş üyesi işçiler “Silahlar sussun, akan kan dursun barış ve kardeşlik gelsin” pankartı ile Çiftkapı yönünden Dağkapı meydanına girerken Belediye-İş üyeleri ise “Yaşasın halkların kardeşliği- Biji biratiya gelen” pankartı ile, Eğitim Sen ise Bismil’de polis kurşunuyla hayatını kaybeden lise öğrencisi İbrahim Oruç’un fotoğrafının da bulunduğu “Sosyalizmde ısrar insanlıkta ısrardır” pankartı ile miting alanında yerini aldı. Harb-İş üyesi işçiler ise “İş ekmek, özgürlük” dövizleriyle Dağkapı alanına girdil. YGS’deki şifre skandalına karşı Diyarbakır’da bir çok gösteri düzenleyen lise ve dershane öğrencileri de “Öğrenci emekçi el ele” sloganıyla alana girdi.

POLİS ŞİDDETİNİ HERKES GÖRDÜ

Mitingde KESK adına konuşan SES Şube Başkanı Hülya Ögütmen Uyanık,  “Her zamankinden daha çok dayanışmaya ve birlikte mücadeleye ihtiyacımız var. Çünkü emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik ciddi saldırılar var“ dedi. AKP iktidarının Kürt sorununu çözümsüz bırakmak için çalıştığını söyleyen Uyanık “Son MKG toplantısı bunun kanıtıdır. Başbakanın Kürt sorunu yoktur söylemi bunun kanıtıdır” dedi. AKP’nin bu bakış açısıyla ülkeyi bir polis devletine dönüştüğünü belirten Uyanık, “Bölge açık Amed zindanına dönüşmüş durumda. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak ortaya çıkan halkın bağımsız milletvekili adayları seçim posterleri taşıyacaklarına hayatını kaybeden gençlerin posterlerini taşıyorlar” diye konuştu. Kürt halkının seçim barajının indirilmesi, anadilde eğimin sağlanması, siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi taleplerin desteklediklerini söyleyen Uyanık,  iş güvencesi, insanca yaşam talep ettiklerini, taşeronlaştırma ve özelleştirmelere son verilmesini, parasız eğitim, parasız sağlık talep ettiklerini söyledi.

BLOK TEK SEÇENEK

BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, son dönemlerde Başbakan Erdoğan’ın BDP’yi ve Kürtleri hedefine koyarak düşman gibi saldırdığını belirterek AKP’nin bu çabasının Kürt halkının mücadelesini boğmaya yetmeyeceğini söyledi. Koçali, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun AKP’nin düşman olarak kabul ettiği herkesin seçeneği olarak ortaya çıktığını söyledi. Diyarbakır’da seçime giren 6 blok adayını destekliyor musunuz?​” sorusunu soran Koçali meydandaki emekçilerden coşkulu bir “evet” cevabı aldı

GÜVENCELİ İŞ İNSANCA YAŞAM

Türk-İş adına konuşan Tes- İş 1 No’lu Şube Başkanı Ali Öncü, AKP hükümetinin yaygınlaştırdığı özelleştirme ve  taşeronlaştırmayla milyonlarca işçinin kölelik koşulları altında çalıştığını ancak antidemokratik sendika yasaları nedeniyle örgütlenemediklerine dikkat çekti. Öncü, Kürt sorununun Bölgedeki emekçilerini en önemli sorunu olduğunu belirterek Kürt sorununa demokratik ve barışçıl bir çözümünü istedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Yusuf Karataş'ın izlenimleri yarın Evrensel Gazetesinde...

ÖNCEKİ HABER

Bir absürd oyun, bir absürd ‘savaş’

SONRAKİ HABER

Dersim'de 1 Mayıs coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa