01 Mayıs 2011 09:31

YAŞASIN 1 MAYIS

Bugün 1 Mayıs...İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü...Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, aydınlar ve ezilenler talepleriyle alanlara çıkacak. Kölece çalışma koşullarına, sömürüye, düş&uum

YAŞASIN 1 MAYIS
Paylaş

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü...

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, aydınlar ve ezilenler talepleriyle alanlara çıkacak. Kölece çalışma koşullarına, sömürüye, düşük ücrete, işsizliğe ve yoksulluğa karşı, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları talep edecek olan Türkiyeli emekçiler, barış, kardeşlik ve demokrasi özlemlerini de dile getirecekler. 12 Haziran seçimleri öncesi, emekçiler boş hayallerin peşinden gitmeyeceklerini haykıracak, taleplerini birlikte ve güçlü biçimde bir kez daha alanlara taşıyacaklar.

İşçi ve emekçiler işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayısta Türkiye ve dünyada alanlara çıkarak ekonomik ve demokratik taleplerini dile getirecekler. Sermayenin ve hükümetlerin saldırılarına karşı birlikte mücadele çağrısını yapacak olana emekçiler, 1 Mayıstan aldıkları güçle mücadelelerin büyütecekler.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nerede işçi varsa orada 1 Mayıs kutlaması yapılacak. 1 Mayıs, illerde yapılacak merkezi mitinglerin yanı sıra, sanayi bölgeleri ve semtlerinde yapılacak kutlamalarla geçen yıllara göre daha yaygın olacak.

TALEPLER

Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen, TTB, TMMOB başta olmak üzere Kamu-Sen dışındaki tüm emek ve meslek örgütlerinin ortak kutlayacağı 1 Mayıslarda şu talepler dile getirilecek:

* İşsizlik önlenmeli, kıdem tazminatı hakkı korunmalı, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmeli. İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmamalı * Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetler giderilmeli *  Asgari ücret insan onuruna yakışır olmalı, vergi adaletsizliği giderilmeli * İş cinayetleri önlenmeli, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri artırılmalı * Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomi engellenmeli, özelleştirmeler durdurulmalı * Antidemokratik sendikal yasalar değiştirilmeli, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı * Kürt sorunu demokratik ve barışçıl bir şekilde çözülmeli, din, vicdan ve düşünce özgürlüğü toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmalı * Cezaevlerindeki yaşam koşulları insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmeli, ağır hastalar tahliye edilmeli * Doğal yaşam korunmalı ve ekolojik çevrenin katline son verilmeli * Kadına yönelik şiddet engellenmeli, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmeli * Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılması sağlanmalı * ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adalet kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmalı * 1 Mayıs 1977 aydınlatılmalı ve kaybedilenlerin failleri bulunmalı, adalet önüne çıkarılmalı. * Arap halklarının demokrasi mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.

HER YERDE KUTLANACAK

İşçi ve emekçiler Edirne’den Kars’a kadar her yerde alanlara çıkacak. İstanbul’da Taksim, Ankara’da Sıhhiye, İzmir’de ise Gündoğdu Meydanlarında mitingler yapılacak.  

Sinop’ta eski garaj mevkiinde, Adana’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde, Bursa’da stadyum önünden kent merkezine yürünecek. Yanı sıra Bursa’nın ilçeleri olan Gemlik, Yenişehir, Mudanya ve İnegöl’de yerel kutlamalar yapılacak.

Balıkesir’de Çarşamba Pazarı önünden Kuvayi Milliye Meydanı’na yürünecek. Burhaniye’de de miting yapılacak. Denizli’de 1 Mayıs kutlaması Tokat-Bursa caddelerinin kesiştiği alanda gerçekleştirilecek. İşçi ve emekçiler Çorum’da Saat Kulesi’nden Abide Kavşağı’na, Bolu’da Hükümet Meydanı’nda, Isparta’da 6 Mart Kapalı Spor Salonu önünde, Zonguldak’ta merkezde Çaycuma’da ise Çaycuma Çarşı Meydanı’nda olacaklar.

1 Mayıs bölge illerinde de kutlanacak. Diyarbakır’da kutlamalar Dağkapı Meydanı’nda saat 12.00’de başlayacak. Van’da ise saat 10.00’da Beşyol Meydanı’nda bölgesel miting yapılacak. Gaziantep’teki işçiler de saat 11.00’de İstasyon Meydanı’nda olacaklar. Dersim’de ise Seyit Rıza Parkı’nda kutlama yapılacak. (HABER MERKEZİ)


1 MAYIS MARŞI

Günlerin bugün getirdiği, baskı zulüm ve kandır Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde 1 Mayıs, 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından Mutlu bir hayat filizlenir, kavganın ufuklarından Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir 1 Mayıs, 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı Vermeyin insana izin, kanması ve susması için Hakkını alması için, kitleyi bilinçlendirin Bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler 1 Mayıs, 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor Devrimin şanlı dalgası dünyamızı kaplıyor Gün gelir, gün gelir, zorbalar kalmaz gider Devrimin şanlı yolunda, bir kağıt gibi erir gider

ÖNCEKİ HABER

Her taksiciye başka yalan söylüyorum

SONRAKİ HABER

Bir absürd oyun, bir absürd ‘savaş’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...