28 Mart 2013 05:58

CHP: Seçim barajı yüzde 3'e çekilsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yüzde 10’luk seçim barajının “demokrasinin sağlıklı işleyişi bakımından sakıncalı” bir uygulama olduğunu belirterek, barajın yüzde 3’e çekilmesi için kanun teklifi verdi.Tanrıkulu, Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılması için TBMM Başk

CHP: Seçim barajı yüzde 3'e çekilsin
Paylaş

Tanrıkulu, Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, “Ülkemizde daha önceleri uygulanan çoğunluk sistemine göre adaletli olması sebebi ile uygulanan nisbi temsil sistemi, bazı uygulamalar nedeniyle sağlıklı şekilde işleyememektedir. Nisbi temsil sisteminde ülkemizde uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı uygulaması, halkın temsil hakkının önündeki en büyük engeldir” dedi.

SAĞLIKLI BİR DEMOKRASİ İÇİN

Görece küçük siyasi partilerin seçim ittifaklarının önünü kesen anlayışın değişmediği ve yüzde 10’luk seçim barajının var olduğu bir ülkede, sağlıklı bir demokrasiden söz edilemeyeceğini belirten Tanrıkulu’nun kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Temsilde adaletin sağlanması, çağdaş demokrasilerin esasıdır. Yüzde 3 seçim barajının olması, Mecliste temsil edilen çoğunluğun artması demektir. Meclise girmeye hak kazanan partilerin çokluğu, karışıklık değil, demokrasinin olmazsa olması çok sesliliği getirecektir.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Nelson Mandela hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’a 9 cezaevi daha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...