30 Nisan 2011 12:44

İstanbul'da blok adayları halkla buluştu

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun İstanbul bağımsız milletvekili adayları seçim bölgelerinde halkla buluştu.İstanbul 1. bölge milletvekili adayı Sebahat Tuncel Kadıköy Meydanı’nda, 2. bölge adayı Sırrı Süreyya Önder Aksaray’da, 3. bölgeden aday Mustafa Avcı Şirinevler Meydanı’nda, 3. bö

İstanbul'da blok adayları halkla buluştu
Paylaş

İstanbul 1. bölge milletvekili adayı Sebahat Tuncel Kadıköy Meydanı’nda, 2. bölge adayı Sırrı Süreyya Önder Aksaray’da, 3. bölgeden aday Mustafa Avcı Şirinevler Meydanı’nda, 3. bölgenin diğer adayı Abdullah Levent Tüzel ise Esenyurt Meydanı’nda halka seslendi.

Sırrı Süreyya Önder için Aksaray Meydanında yapılan seçim mitingine BDP PM üyesi Şamil Altan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek, BDP İstanbul il başkanı Pınar Tarlak’ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Mitingde “Yaşasın işçilerin birliği halkları kardeşliği” “Baskılar bizi yıldıramaz” “Sırrı abi meclise çıkacak” sloganları atıldı.

Mitingde konuşan BDP PM üyesi Şamil Altan, Aksaray’daki demokratik çözüm çadırının polis tarafından zorla kaldırıldığını belirterek “Ama biz yine buradayız. Ve işte seçim kampanyamızı buradan başlatıyoruz” dedi. Kamil Tekin Sürek ise, "Mısır’da diktatör Mübarek’e halkının sesine kulak ver diyen Başbakan Erdoğan ülkesinde Kürtlerin, işçilerin, emekçilerin sesine, taleplerine kulaklarını kapatmıştır" dedi.  Omuzlarda kürsüye gelen blokun bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, seçim kampanyasını Bismil’de polis kurşunuyla öldürülen İbrahim Oruç’a adadı. Bu ülkede halkların barış içinde yaşamasından yana olan, daha iyi ve daha özgür bir dünya mümkün diyen herkesle kenetlendik ve sizin karşınıza geldik diye konuşan Önder,  “İleri demokrasiden bahseden AKP, YSK vetosuna sesini çıkarmadı. Onlar ancak Fenerbahçeli Alex’i nasıl Türk yapacaklarını konuşuyorlar. Bunca sene asimile ettikleriniz yetmedi şimdi de Alex’e mi kafayı taktınız” dedi.

İNSANLARIN AÇ OLMADIĞI, ÇOK DİLLİ, DEMOKRATİK BİR CUMHURİYET...

Küçükçekmece’nin Kanarya mahallesinden konvoyla Esenyurt'a gelen Abdullah Levent Tüzel, binlerce kişinin alkış, zılgıt ve sloganları ile karşılandı. Tüzel, barış anneleri ile birlikte güvercin uçurdu. Mitingde konuşan BDP Parti Meclisi üyesi Cesim Soylu, bu ülkenin en önemli sorunlarından birinin anadil sorunu olduğunu söyleyerek, konuşmasına Kürtçe devam etti. Türkiye’de demokrasi sorunu olduğunu, Kürtlerin sorunlarını demokratik yollarla çözmesinin önüne sürekli engeller konulduğunu belirten Soylu, Leyla Zana, Hatip Dicle gibi milletvekillerinin meclisten atıldığını, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’a siyaset yasağı getirildiğini kaydetti.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu ise kapitalist sistemin bir taraftan kirli savaşı sürdürdüğünü diğer taraftan ise işçileri ezdiğini söyledi. Ülkede yeni anayasa tartışmalarının yapıldığının ancak ne Kürtlerin, ne Alevilerin ne de işçilerin adının bile  anılmadığına dikkat çeken Topçu, işçilerin, emekçilerin ve Kürtlerin iktidar olabilmesinin önünü açmak için blok adaylarının mutlaka mecliste olması gerektiğini ifade etti.

Daha sonra kürsüye çıkan blokun İstanbul 3.bölge milletvekili adayı Abdullah Levent Tüzel, 12 Haziran’da halkın karşısına Türk, Kürt ezilen emekçilerin temsilcileri olarak çıkacaklarını kaydetti. AKP’nin sürekli olarak ekonominin düzeldiğinden bahsetmesine karşın halkın açlık ve sefalet içinde yaşadığını, çocukların açlıktan öldüğünü dile getiren Tüzel,  her beş gençten birinin işsiz olduğunu, Binlerce liseli öğrencinin hayatının sınav skandallar ile mahvedildiğini söyledi. AKP’nin 8 yıllık iktidarı boyunca Kürt sorununun çözümü için hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Tüzel, iktidarın, Kürt sorununu yok sayarak “düşünmeyin” diyecek kadar pervasızlaştığını kaydetti. 2006 yılından bu yana 18 Kürt çocuğunun öldüğünü ifade eden Tüzel, “Biz blok adayları olarak insanların aç olmadığı, anadilini konuşabildiği, çok dilli demokratik bir cumhuriyet vaat ediyoruz” dedi.

AVCI: AKP BARIŞ İÇİN ADIM ATMIYOR

3. Bölge bağımsız milletvekili adayı Mustafa Avcı da Şirinevler Meydanı’nda yaptığı mitingle halkla buluştu.

Yüzlerce kişinin katıldığı buluşmada konuşan EMEP İstanbul il başkanı Güven Gerçek, seçime sermayenin saldırılarına karşı geniş bir birlektelik kurarak girdiklerini söyledi.

Daha sonra halkın coşkulu gösterileriyle kürsüye çıkan Mustafa Avcı, ise Kürt halkının demokratik çözüm için attığı adımların baskı ve şiddetle karşılandığına dikkat çekerek, “AKP ve başbakan barış için adım atmıyor. Barış için kardeşlik için yola çıkanlara yapılan baskının ve zulmün arkasında onlar var” dedi. Blokun arkasında işçilerin, emekçilerin ve Kürt halkının olduğunu ifade eden Avcı, “sizin desteğinizle, gücünüzle daha fazla milletvekili çıkararak bunlardan hesap soracağız” diye konuştu.

Sebahat Tuncel Kadıköy’de düzenlenen kalabalık bir miting ile halkla buluştu. Tuncel, konvoy eşliğinde İskele Meydanı’na ulaştı. Tuncel, meydanda bulunan yüzlerce kişi tarafından alkışlar ve sloganlar eşliğinde karşılandı.

Mitingde konuşan Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner, veto kararından sonra AKP eliyle Kürtlere yönelik operasyonlara dikkat çekerek operasyonların bir an önce durdurulması ve Kürtlerin taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Sosyalist Parti Yöneticisi Bülent Uyguner ise AKP’nin seçimlere savaş ile girmek istediğine dikkat çekti.

Daha sonra kürsüye çıkan bloğun 1.bölge milletvekili adayı Sebahat Tuncel, Kürtlerin barış istediği için her gün ölümle yüz yüze kaldığını dile getirerek bir yandan askeri operasyonlar sürdürülürken, diğer taraftan ülkenin dört bir yanında binlerce BDP'linin gözaltına alınarak tutuklandığına işaret etti. Bunun, AKP’nin Kürtlerin örgütlü gücünden korktuğunu gösterdiğini vurgulayan Tuncel, Başbakana “Askerinle de gelsen polisinle de gelsen, sana geçit vermeyeceğiz. Bu halk ya başaracak, ya başaracak” diye seslendi.

Başbakanın bugün 12 Eylül ile yüzleşmekten bahsettiğine de dikkat çeken Tuncel, “Ama nedense bugün Kürt halkına 12 Eylül döneminden daha fazla baskı uygulanıyor. AKP döneminde binlerce siyasetçimiz gözaltına alınarak tutuklandı. Şimdi biz buradan soruyoruz, uygulanmak istenen siyasi darbeden başka nedir. Ama Başbakan iyi bilmelidir ki bu halk ‘90’lı yıllarda uygulanan vahşete yenilmediyse bundan sonra da yenilmeyecektir” dedi. Son günlerde halkın kendi taleplerini dile getirmek için Türkiye’nin birçok yerinde kurduğu Demokratik Çözüm Çadırları’na da değinen Tuncel, AKP’nin halkın taleplerinden korktuğu için polis ile el ele vererek, burada taleplerini dile getiren insanların üzerine kurşun sıktığını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayısı işsiz karşıladılar

SONRAKİ HABER

Sendikalara karşı Haçlı Seferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa