26 Mart 2013 09:14

İtibarsızlaştırma operasyonuna her yerde tepki

DİSK’e bağlı sendikalar Genel-İş Genel Merkezine yapılan polis baskınını protesto etmek için Türkiye genelinde sokaklara çıktı.DHKP-C’ye yönelik olduğu iddiasıyla Ankara’da Genel-İş ve Liman-İş Sendikalarına yapılan polis baskınlarını kınayan DİSK üyeleri, bu baskınların son dönemlerde giderek artan sendikaları

İtibarsızlaştırma operasyonuna her yerde tepki
Paylaş

DHKP-C’ye yönelik olduğu iddiasıyla Ankara’da Genel-İş ve Liman-İş Sendikalarına yapılan polis baskınlarını kınayan DİSK üyeleri, bu baskınların son dönemlerde giderek artan sendikaları itibarsızlaştırma çabalarının bir ürünü olduğunu ifade etti.

MECLİS ÖNÜNDE PROTESTO

Genel İş Sendikası’nın Ulus’taki genel merkezine yapılan polis baskınına Meclis önünde tepki gösterildi. Bugün yapılan açıklamaya KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber destek verdi. Açıklamada konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, “Sendikamız işçilerin evi, bizim namusumuzdur” dedi. Genel İş Genel Başkanı Erol Ekici ise, sendikada 48 kapının kırıldığını ve kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Sendikanın “sözde” arandığına dikkat çeken Ekici, bu aramaların hukuki ve ahlaki temellerinin olmadığını ifade etti. Baskını yapanlar hakkında derhal soruşturma başlatılması gerektiğini ifade eden Ekici, sendikalarına yapılan baskını “suç” olarak nitelendirdi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bayazıt İlhan da Ekici’nin ardından yaptıkları konuşmalarda yapılan baskını kınadılar.

İSTANBUL’DA OTURMA EYLEMİ

DİSK üyeleri, Genel-İş ve Liman-İş sendikalarına yapılan baskınları Taksim Tramvay Durağında yaptığı oturma eylemi ile protesto etti. Oturma eylemi öncesinde basına bir açıklama yapan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Liman-İş’le yıllar öncesinden beri hiçbir bağı olmayan bir yöneticiyi ve Genel-İş Sendikamızla hiçbir ilgisi bulunmayan şahısların arandığı bu operasyonda ağır maddi hasar yapılarak devlet terörü ve vandalizminin en rafine örnekleri sergilenmiş, AKP Hükümetinin hak, hukuk, adalet anlayışı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sendika merkezlerini ‘terör üssü’ olarak lanse eden, kamuoyuna sendikal örgütlülüğü ‘yasadışı’ göstermeye çalışan AKP Hükümetinin yanı sıra, tek yanlı olarak yaptıkları yayınlarda sendikaları hedef gösteren medya da açıkça suç işlemiştir” diye konuştu. Küçükosmanoğlu, demokratikleşiyoruz söylemlerinin olduğu günlerde 12 Eylül’de bile görülmeyen ölçüde hak, hukuk, adalet tanımayacak şekilde pervasızlaştığını söyledi.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirilen basın toplantısına sendikanın birçok yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra, KESK’e bağlı şube yöneticileri de katılarak destek verdi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası ile hiçbir alakası olmayan kişileri arama bahanesiyle önceki gün sabah saatlerinde genel merkez binasının polis tarafından basıldığını, bina kapılarının kırılarak ağır hasar verildiğini aktardı. AKP hükümetinin sendikaları yasadışı göstererek, itibarsızlaştırma, zayıflatma ve sendikal mücadeleyi tasfiye etmeye çalıştığını belirten Sarı, “Güvenlik kuvvetlerinin sendikamıza karşı gösterdiği tavır ve uygulama tam bir sendikal hak ihlalidir. Arama sabah saatlerinden itibaren milyonlarca yurttaşın evine haber olarak girmiştir. Kamuoyu gözünde sendikamız sanki yasadışı bir örgütlenme odağıymış gibi gösterilmiş ve mahkum edilmeye çalışılmıştır” dedi.

ADANA’DA DA TEPKİ

İnönü parkında bir araya gelen DİSK üyelerine demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Genel-İş Adana 2 No’lu Şube sekreteri Cebrail Dağhan, baskınlarla AKP’nin hak ve hukuk anlayışını bir kez daha gösterdiğini, yanlı haber yapan medyanın da sendikaları hedef gösterdiklerini dile getirdi. Savaş görüntülerini anımsatan bir operasyon yapan polisin sendikalarda hiçbir şey bulamadığını aktaran Dağhan, sendikalarda bulacakları tek şey işçilerinin alınteri olduğunu ifade etti. Dağhan, Genel-İş’e yönelik saldırıyı bir kez daha kınadıklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini n altını çizdi.

Antep’te Yeşilsu Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasına DİSK'e bağlı sendika üyelerinin yanı sıra KESK, İHD ve siyasi parti yöneticileri katıldı. Açıklamada, "12 Eylül'de teslim olmadık olmayacağız inadına sendika inadına DİSK inadına Genel-İş" pankartı taşınırken, "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşizme geçit vermeyeceğiz", "Baskılar bizi yıldıramayacak" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Antep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, operasyon ve gözaltıları hatırlatarak, iktidarın hukuk ve adaleti hiçe sayarak temelsiz iddialarla baskınlar gerçekleştirdiğini söyledi. Açıklama yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

OPERASYONU KINIYORUZ

Sendikal Güç Birliği Platformu yaptığı açıklama ile Liman-İş ve Genel-İş’e yapılan polis baskınlarını protesto etti. SGBP Dönem Sözcüsü Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş tarafından yapılan yazılı açıklamada sendikalara birer suç örgütüymüş gibi, sabahın 05:30’unda kapılarak kırılarak baskın düzenlemenin hiçbir kanun ve mantığa sığmadığı belirtilen Çetintaş, “İçeride ne arandığı, kimin arandığı dahi belli değilken yapılan bu operasyonlar, tamamen emek örgütlerini baskı altına almak ve gözdağı vermek amacıyla yapılmıştır” dedi. Sendikaları toplumun gözünde itibarsızlaştırmak, değersizleştirmek ve sendika yöneticilerine aba altından sopa göstermek amacı taşıyan operasyonları kınadığını vurgulayan Çetintaş, sendikalara yönelik bu baskınların sorumlularının derhal ortaya çıkarılıp, yargı önünde hesap vermesini istediklerini ifade etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî raporu vicdanları yaraladı

SONRAKİ HABER

DHL işçilerine İzmir’den destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...