24 Mart 2013 14:40

PTT'de özelleştirmeye karşı 27 Martta grev var

Bağımsız Haber-Sen (BASK), Birlik Haber-Sen (Memur-Sen), Haber-Sen (KESK) ve Türk Haber-Sen (Kamu-Sen) PTT’nin anonim şirket yapılarak, özelleştirilmesinin önünü açacak tasarıya karşı bir günlük grev kararı aldı. Meclis’te alt komisyonda görüşülecek tasarının geri çekilmesini isteyen sendikalar, 27 Martta

PTT'de özelleştirmeye karşı 27 Martta grev var
Paylaş
Hasan Akbaş

Sendikalar, Meclis’te alt komisyona sevkedilen tasarının, PTT’nin özelleşti- rilmesinin ön adımı olarak değerlendiriyor. Tasarıdan, Meclis’in internet sitesinde 5 Martta yayınlandığında haberdar olduklarını belirten Haber Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Korhan Rüzgar,  6 Marttan beri eylemlerini sürdürdükleri ancak hükümetin kendilerini görmezden geldiğini ifade etti.

‘TÜPRAŞ, TELEKOM DA BU YOLLA ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ’

Genişletilmiş il başkanları toplantısında tasarının maddelerini konuştuklarını ve kesinlikle PTT emekçilerinin ve kamunun yararına olmadığı kanaatine vardıklarını söyleyen Rüzgar, “Tasarının maddelerini dahi tartışmı- yoruz” dedi. Geçmiş yıllarda Tüpraş, Telekom gibi birçok kurumun aynı yolla özelleştirildiğini belirten Rüzgar, “Grev yapmaktan başka çaremiz kalmadı. AKP hükümeti bu yolla da sesimizi duymazdan, etkimizi görmezden gelirse; eylemleri- mizi daha da büyüterek sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘ORTAK MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA SEÇENEK YOK’

PTT bünyesinde örgütlü olan bütün sendikaların tasarıyı reddettiğinin altını çizen Rüzgar, 18 Mart günü yapılan çağrıyla tasarıya karşı ortak hareket etme kararı aldıklarını duyurdu. Dört sendikanın protokol yoluyla grev kararında ortaklaştığını kaydeden Rüzgar, Türk-İş’e bağlı Haber-İş Sendikası’na da sitemde bulundu. Haber-İş’ten çağrılarına yanıt dahi alamadıklarını belirten Rüzgar, “Bu Türkiye için bir yıkımdır. İş güvencesini yok etmek, taşeronlaştırmaktır. Ülkenin 172 yıllık kurumunu serma- yeye peşkeş çekmektir. Birleşmekten, ortak mücadele etmekten başka seçenek yok” dedi. Çağrılarını yineleyen Rüzgar, “Gelin tasarının geri çekilmesi için mücadelemizi hep birlikte yükseltelim” dedi.

PTT özelleştiğinde “kölelik koşulları” söyleminin artık yerine oturacağına dikkat çeken Rüzgar, bütün PTT çalışanlarını gelecekleri için kurumlarına sahip çıkmaya ve mücadeleye çağırdı.  

‘AYRI DÜŞÜNSEK DE YAPILMASI GEREKEN ORTAK MÜCADELE’

BASK ve Bağımsız Haber-Sen Genel Başkanı Resul Akay da, alınan grev kararına ilişkin, “Böylesi bir ortak mücadele platformunun oluşması çok önemli. Hepimiz ayrı düşüncelere, ayrı örgütlenme tarzına sahip olsak da yapılması gereken ortaklaşmaktı. Bunu yaptık” dedi. Grev kararına tam destek vereceklerini ifade eden Akay, PTT’yi bir çınar ağacına benzeterek, şirketler eliyle bu kurumun balta ile kesilip daha sonra özelleştirme hızarıyla kıyılacağını söyledi. “Bir çınar kesilirse, çınarın üzerinde yaşayan bütün canlılar  yuvasız kalır. PTT çınarı yok edildiğinde de dağıtıcılar, memurlar ve diğer çalışanlar işsiz ve aşsız kalacaktır” diyen Akay, PTT’nin özelleştirmeye götürülmesinin bütün ülkenin geleceğinin tehdit altına girmesi olduğunu dile getirdi.  

‘PERSONEL KAPI ÖNÜNE KONULACAK’

10 yıllık iktidarı süresince AKP hükümetinin aynı filmi farklı isimlerle vatandaşlara izlettiğini belirten Akay, Tüpraş, Telekom, Ziraat ve Halk Bankası’nın özelleştirilme süreçlerine vurgu yaptı. Bu tasarının da tıpkı diğerleri gibi PTT’nin özelleştirilmesinin ön adımı olduğunun altını çizen Akay, çalışanlar bakımından durumun vahametinin çok büyük olduğuna değindi. Postacılar ve memurların emekli olmaya teşvik edileceğini, hatta sözleşmeli personel statüsüne geçirilerek güvencesiz ve kuralsız çalışmaya zorlanacaklarını hatırlatan Akay, “Aldatmaca ve kandırmaca yöntemlerle PTT boşaltılacak, geriye kalan personel ise özelleştirme sırasında kapının önüne koyulacaktır” diye konuştu.

DERNEKLER DE GREVE KATILACAK

Birlik Haber-Sen de grev kararına ilişkin imzalanan protokolü internet sitesinden yayınlayarak ilan etti. Duyuruda “PTT A.Ş yasa tasarısının TBMM’den geri çekilmesini sağlamak amacıyla 27 Mart 2013 Çarşamba günü tüm yurt genelindeki PTT iş yerlerinde ortak hareket ederek iş bırakma kararı alındı. Alınan bu kararın başta PTT camiasına ve tüm vatandaşlarımız adına  hayırlara vesile olmasını temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz” ifadeleri yer aldı.

Türk Haber-Sen de yaptığı açıklamada, grevi işyerlerinde örgütleyerek, tasarının geri çekilmesi için seferber olacaklarını bildirdi.

Greve Posta Dağıtıcıları Derneği, PTT Teknik Elemanlar Derneği gibi kurumlar da destek verecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Öğrencime dokunma!

SONRAKİ HABER

Tek başına Türk-İş taşeronu kaldıramaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...