24 Mart 2013 12:35

Taşeronluk emeğin köleleştirilmesidir

Müfit Pınar

Yasa da asıl işveren- alt işveren diye adlandırılmasına karşın pratikte taşeron denen istihdam yöntemi esnek, güvencesiz çalışmanın uygulandığı yeni bir çalışma modeli olarak kullanılarak hakim istihdam olarak karşımıza çıkmaktadır. Gazetelerden edinilen bilgilere göre; 2002 yılında 387 bin 118 olan taşeron işçi sayısı günümüzde 1 milyon 600 binin üzerine çıkmış bulunmaktadır. Artış oranı % 313 mertebesindedir.
Taşeron uygulaması asla istisnai bir yöntem olarak değerlendirilemez. Bu yöntem, güvencesiz bir istihdam olarak kurumsallaşmıştır. TBMM’de, Başbakanlık, Başbakanlığa bağlı teşkilatlarda, bakanlıklarda, belediyelerde, okullarda, hastanelerde, adliyelerde, vergi dairelerinde böylece tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bu biçimde istihdam tercih edilmektedir. Kamuda ve anlı şanlı özel sektör işyerlerinde alt işverenlik yöntemi ile emekçiler ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadırlar. Bir yönü ile de asıl işverenin kadrolu emekçileri taşeron sistemi ile korkutularak terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Alt işveren yöntemi ile, işçi ücretleri baskılanarak sendikal örgütlenmelere ve kazanılmış haklara saldırı yapılmıştır. Alt işveren işçisi asgari ücretle çalışmakta ve sendikalara üye olmaları yasaktır En ufak bir hak talep etmek emekçinin işten atılması nedeni sayılmaktadır. Uygulamada, alt işveren firmaları kâr edebilmek için on işçi yerine altı işçi istihdam etmektedirler. Çoğu kez, emekçiler günlük sekiz saatten fazla çalıştırılıyor. Çoğu kez hafta tatili kullandırılmıyor. Fazla çalışma ücreti ödenmediği gibi hak edişleri de  düzenli olarak ödenmemektedir.. Kıdem tazminatı hak kazanmasını engellemek için de 11 ay çalıştırılan emekçiler kağıt üzerinde işten çıkarılmaktadırlar. Bu yöntemle, 10 yıl alt işveren firmada çalışan emekçiler kıdem tazminatı ödenmesine hak edememektedirler. Yıllarca aylık hak edişleri asgari ücret düzeyinde kalmaktadır.
Bakanın 773,00 TL olan asgari ücret için “ 800 lira neyinize yetmiyor” anlamındaki sözleri, AKP iktidarının işçi ve emekçilere nasıl baktığını, sömürü çarkının devamı için emekçileri ucuz işgücü makineleri olarak gördüğünü kanıtlamaktadır.   

*Emekli kamu emekçisi

Evrensel'i Takip Et