DEM Partiden araştırma önergesi: Kayyum belediyelerinin bıraktığı borçların nedenleri araştırılsın
DEM Parti kayyumların yönettiği belediyelerde borçlanmaların nedenlerinin ve yerel yönetimlerde yaratacağı tahribatların tüm yönleriyle araştırılması amacıyla araştırma önergesi verdi.

Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER

AKP ve MHP'li belediyeler milyar milyar borç bıraktı

‘Batman’da kayyumun 2 yıllık borcunu bizden kestiler’

Batman kayyumu belediyeyi 3 milyar 53 milyon TL borca soktu
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kayyumların yönettiği belediyelerde olağandışı borçlanmaların nedenlerinin ve yerel yönetimlerde yaratacağı tahribatların tüm yönleriyle araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
Önergede “2016 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisinin belediyelerine, son olarak da son yerel seçimde DEM Partinin kazandığı Hakkari belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyımlar atanmıştır. Halk tarafından irade gasbı olarak adlandırılan kayyum uygulaması, halkın aleyhine pratikleri ile belediyelerin halka hizmet gücünü büyük oranda yıpratmış; kayyımlar tarafından yapılan atamalar, harcanan bütçenin usulsüzlüğü, yolsuzluk ile belediye çalışmalarını felce uğratmıştır. 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra kayyımlardan temizlenen belediyelerde halkın demokratik hizmete ulaşma hakkını ortadan kaldıran en büyük uygulama ise belediyelerin astronomik borç içinde bırakılması olmuştur” denildi.
Önceki dönemde kayyumla yönetilen belediyelerde kalan borçların çoğunun krediler, kayyumlar tarafından yapılan kişisel harcamalar, icra ve SGK borçlarından oluştuğu vurgulanan önergede, 6 il, 15 ilçede kayyumların bıraktığı toplam borcun 24 milyar 727 milyon 168 bin 932 TL olduğu hatırlatıldı.
Önergede şu örneklere yer verildi:
- 8 yıl kayyum yönetiminde olan Mardin Büyükşehir Belediyesinde kayyumlardan geriye 3 milyar 502 milyon TL borç kalmıştır. En fazla borçlanan birim, usulsüz ihalelerle gündeme gelen Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) olmuştur. MARSU’nun borçlarının büyük bir bölümünün bankalardan çekilen krediler olduğu ve 600 milyonluk kısmının banka kredilerinden kaynaklı oluşan faizlerden oluştuğu belirtilmiştir.
- Batman Belediyesinin kayyumdan kalan borcu; vergi dairesine 71 milyon 267 bin 52 TL, SGK’ya 17 milyon 353 bin 967 TL, Dicle Elektrik Piyasası A.Ş’ye 43 milyon 525 bin 697 TL, Hazineye 423 milyon 581 bin 972 TL olmak üzere diğer borç kalemleriyle birlikte toplam 3 milyar 53 milyon 977 bin TL’dir.
- DEM Partinin kayyumdan 165 milyon 226 bin 845 TL borçla devraldığı Bulanık Belediyesinin bütçesinden AKP’nin seçim çalışmaları için 350 bin TL harcanmıştır. Borç kalemleri; Mal Müdürlüğüne 25 milyon 456 bin 739 TL, SGK’ya 23 milyon 986 bin 155 TL, Van Gölü Elektrik A.Ş.'ye 97 milyon 810 bin TL, Fonlar ve diğer kamu idareleri adına yapılan tahsilat 174 milyon 443 bin TL, İller Bankası kredi borçları 102 milyon 722 bin 594 TL, Halk Bankası (EYT) kredi borçları 7 milyon 795 bin 422 TL, Muş Katı Atık Belediyeler Birliği payı 238 milyon TL, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği 85 milyon 886 bin TL, firma alacakları, piyasa borçları ve personel borçları 3 milyon 848 bin 619 TL, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü 821 milyon 173 bin TL olarak tespit edilmiştir.
- Toplam borcu 3 milyar 345 milyon TL olarak tespit edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde "temsil, ağırlama, tören, fuar ve organizasyon giderleri" adı altında yüz binlerce TL harcama yapıldığı ortaya çıkmıştır.
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et