23 Mart 2013 06:01

Gerçek demokrasi gelmeli

SANATÇILAR Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Newrozunda okunan mesajını değerlendirdi.Suavi(Sanatçı): Newroza katılımı ‘ müthiş’ diye nitelendiren Suavi, “Bütün bir halkın barışı içselleştirmeye hazır olduğunu gördüm. Hassas bir noktadayız. Bütünü görmeden mesaja ilişkin net yorum

Gerçek demokrasi gelmeli
Paylaş

Suavi(Sanatçı): Newroza katılımı ‘ müthiş’ diye nitelendiren Suavi, “Bütün bir halkın barışı içselleştirmeye hazır olduğunu gördüm. Hassas bir noktadayız. Bütünü görmeden mesaja ilişkin net yorum yapmak zor. Ama şunu söylemekte hiçbir sakınca yok; AKP de dahil tüm toplum artık başka bir Türkiye’yle karşı karşıya kalacak. Bu çok önemli bir nokta, dönüşü olmayan bir noktadayız.

Mert Fırat (Oyuncu): Ben mektubu çok barışçıl ve önemli buluyorum. Süreci çok olumlu etkileyicini düşünüyorum. Mektup çok kritik noktalara değiniyor. Mektupta silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ve barış olsun isteniyor. Bu yüzden çok barışçıl bir mesaj. Buna tepkiler de pek tabii olacaktır ama bu süreçte herkesin sağduyulu davranması, farklı görüşlere ve haklara saygı göstermesi gerekiyor ki hiçbir şey barışın önüne geçmesin.

Halil Ergün (Oyuncu): Biraz heyecanla biraz ağlayarak, umutla karşıladım. Apo, bu demeciyle tarihi sorumluluğunu yerine getirdi. Bugün orada olmak vardı. Her kelimesi, her cümlesi sorumluluk taşıyan bir açıklamaydı. Sadece Kürt sorunu için değil bütün meselelere çözüm getirecek bir açıklamaydı. Bu çağrıya Türkiye’de yaşayan bütün halkların cevap vermesini diliyorum ve Türkiye’nin geleceği açısından vermek zorunda olduklarını düşünüyorum.

Muhammed Uzuner (Oyuncu): Bu sivil bayram coşkusunun önümüzdeki sürece olumlu yansımasını yürekten diliyorum. Tüm insanlar eşittir, tüm halklar eşittir. Hiç kimse kimliği nedeniyle ayrımcılığa ve uluslararası çıkar gruplarının acımasız politikalarına ve oyunlarına maruz kalmamalıdır.

Sennur Sezer (Yazar): Bu durum Türkiye’de barışı sağlayabilirse yalnız bizde değil, Ortadoğu’da da dengelerde önemli değişimler olacak. Türkiye’ye getireceği bütün yüklere karşın barış, geleceğimiz açısından çok önemli. Bu durumun AKP’ye kazandıracağı artıları yok saymıyorum. Ama Türkiye’nin pek çok konuda dayanma gücü bence ateşkese bile razı olacak durumda. Dilerim barış ve ateşkes gerçekleşir.

Behçet Çelik (Yazar): Barış, çözüm ya da süreç olarak adlandırılan bu son gelişmeler, her iki taraftan da gencecik insanların ölümüne engel olacaksa, ama’sız, fakat’sız, çekincesiz desteklenmelidir. Üstelik barış sadece ölümlerin durması anlamına gelmiyor bugün; bunu ateşkes ya da çatışmasızlık da sağlar. Barışın anlamı daha geniş ve derin: Ölümlerin durmasının yanı sıra, seksen yüz yıllık kimlik dayatmalarının son bulması ve pek çok siyasi-kültürel olgunun yeniden tanımlanması anlamına da geliyor.

Özcan Alper (Yönetmen): Çok önemli, heyecan verici bir adım. Şimdi “Nasıl bir barış?​” meselesini açmak gerekiyor. Savaşın nedenlerini ve bu nedenlerin nasıl ortadan kalkacağı konuşulmalı. Daha çok Kürtler ve Türklerin barışması üzerinden cümleler kuruluyor. Bu şansın tüm Anadolu halklarını kapsaması önemli. Sürecin Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir adıma dönüştürülmesi ve topluma anlatılması gerekiyor. Tüm temennim bu sürecin Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşmesi ve Mezopotamya, Ortadoğu ve Anadolu’da yaşayan tüm halklar için gerçek bir özgürlüğe dönüşmesi.

Müge İplikçi (Yazar): Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajı çok anlamlı buluyorum. Bundan sonraki süreçte barışın hayat bulacağına inanıyorum. Bu topraklarda artık savaşın olmayacağına dair umudumu diri tutmak istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Kürtler sözünü söyledi, sıra devlette

SONRAKİ HABER

ESP İl Başkanı Diyarbakır'da gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...