23 Mart 2013 04:27

Sınavdan önce neler yapmalı?

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart Pazar günü yapılacak. Eşit olmayan koşullarda eğitim verilmiş binlerce aday. Uzun ve sıkı bir çalışma temposundan sonra bilgi ve birikimlerini 160 dakika içerisinde kendilerine verilen soru kitapçıkları üzerinden cevap anahtarlarına aktaracaklar. ‘Geleceğin’ böyle be

Sınavdan önce neler yapmalı?
Paylaş

Görüşlerine başvurduğumuz Yrd. Doç. Okan Cem Çırakoğlu şunları söyledi: “Sınavdan önce yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler konusunda medyada birçok uzman görüşü yer alıyor. Bence bunların geçerliliği yok, çünkü her öneri herkese uyacak diye bir şey yok, önerilerin kişilerin hayatlarıyla uyumlu olması gerekir. Örneğin sınavdan önce arkadaşlarıyla zaman geçirmenin kendisine iyi geleceğini düşünen bir kişiye bu seni yorar demek doğru değildir. Ya da sınavdan önce yalnız zaman geçirmenin kendisi için daha iyi olacağını düşünen, öyle hisseden bir kişiye arkadaşlarınla olmalısın diyemeyiz. Kişilerin kendi kontrol mekanizmaları vardır, kendilerine uyumlu işlerle uğraşırlar. Ya da adayın sınavdan önce kendisini eksik hissettiği bir konuyu gözden geçirmesinde bana göre hiç bir sakınca yok. Kendilerini nasıl daha rahat hissediyorlarsa öyle davransınlar. Kimsenin kafalarını karıştırmalarına izin vermesinler. Medyada çıkan uzman görüşleri, adayların kafalarını karıştırıyor zaten onların görüşlerini toplum olarak dikkate almıyoruz, birbirleriyle sürekli bir yarış halindeler.”


BELGELERİNİZİ HAZIRLAYIN

• Sınav akşamı belgelerinizi mutlaka hazırlamalısınız. • Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmelisiniz. • Sınavın başlamasına en az bir saat kala sınavın yapılacağı binada olmalısınız. Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız trafik faktörü de düşünülmeli. Bazı evhamlı öğrenciler sınavdan yaklaşık 2 saat önce sınav yerinde hazır bulunurlar ki, bu durum onların stresini arttırmaktan başka bir işe yaramaz.


ADAYLAR SINAV ÖNCESİ BESLENMEYE DİKKAT

Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sınav döneminde doğru beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.

Sınavdan bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerin tüketilmemesini öneren Selçuk, "Başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir." ifadelerini kullandı.

Yapılan en büyük hatanın fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimi olduğunu belirten Selçuk, bu yöntemin yanlış olduğunu belirtti. Sınav sabahı süt, ekmek, yulaf, meyve gibi besinler tüketilmesi gerektiğini söyleyen Selçuk, kahvaltı hakkında şunları önerdi: "1 bardak meyve suyu, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 tam ceviz veya 5-6 badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez 1 -2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm domates ve salatalık." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında takipsizlik

SONRAKİ HABER

Almanya’ya faşist bir parti şart mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...