22 Mart 2013 07:34

Liman işçileri: Sendika daha kararlı olmalı

Mersin Limanı’nda işten atılan işçilerin liman önünde direnişlerinin 23. günü. Bir taraftan işçilere sendika ve siyasi partiler destek ziyaretlerinde bulunurken, işçiler de günlük toplantılar yaparak mücadelenin başarısı için neler yapabileceklerini ve direnişin geldiği aşamayı değerlendiriyor. Direnişte olan

Liman işçileri: Sendika daha kararlı olmalı
Paylaş
Sinan Cem Kaya

Limanda örgütlü olan Liman-İş Sendikası’na bin 700 işçinin üye olduğunu belirten Özcan Selağzı “Buna rağmen işveren bizi işten atmakla tehdit ediyor. 22 işçi arkadaşımızı işten atıp limana kaçak işçi sokuyor. Sendika şube ve genel merkezimiz daha kararlı adım atmalı ve işçiye önderlik ederek görevini yerine getirmelidir. İşveren her  istediğini yapamayacağını anlamalıdır” diye konuştu.

MÜCADELECİ ARKADAŞLARI ATTILAR

Atılan 22 kişinin işçilerin çıkarlarını her yerde savunan arkadaşları olduğunu dile getiren Ahmet Kabak, “Taşeronda çalışma saatlerinin düzene konması  için, ikramiyeler için, TİS için, kadroya alınmayan arkadaşlarımız için; yani bizim için mücadelede hiçbir fedakarlığı esirgemeyen arkadaşlarımızdır. İşte bunun için arkadaşlarımız kapı önüne konmuştur. Ha biz atılmışız ha onlar! Sonuna kadar yüreğimiz arkadaşlarımızla atacak” dedi.

SENDİKA SÜRECİ SEYRETMEMELİ

İşverenin evlerine  yazı göndererek yaptıkları eylemin yasa dışı olduğundan bahsettiğini dile getiren Talip Yolcu, “Biz hiçbir zaman yasadışı eylem yapmadık. Kendisi  limanı büyüten işçilerin taleplerini dinlemelidir. Nasıl olur da bizim sendika başkanımız limana sokulmaz, bir işveren bu hakkı nereden alır, işçiyi nasıl tehdit eder anlamış değilim. Sendika MIP’e karşı daha kararlı eylem kararı almalıdır. Sendikadan süreci izleyen değil, direk müdahil olup hak alan bir mücadele bekliyoruz” diye konuştu.

BAŞARDIK YİNE BAŞARACAĞIZ

Özelleştirmeyle birlikte limanda sorunların artarak devam ettiğine işaret eden Mehmet Eren, “Örgütlü işçiye patronlar hiçbir zaman tahammül göstermedi. İşverenin işçileri köle olarak gören anlayışı sendikal örgütlülüğe rağmen devam etti. Bu limanda  esnek çalışmanın bütün yönleri, taşeron zulmü, ücret adaletsizliği, düşük ücret , körüklenen rekabet ortamı  ve TİS’e bile olan hazımsızlık bugünlere kadar süre geldi. Kısacası Adıyaman Güçlü Tekstil’de DHL’de sendikaya üye olan ve direnen işçilere, ücretlerini almak için mücadele eden BMC işçilerine neyi yaşattılarsa patronlar MIP’de de liman işçilerine yaşattı. Tabii ki hep saldırıya karşı, direnen biz işçileri hep karşılarında gördüler ve görecekler. Mücadelemiz iş ekmek özgürlük için” dedi.  Limanda öne çıkan 22 işçinin seçilerek atıldığını belirten Eren şunları söyledi, “Arabıyla Kürdüyle,Türküyle köle koşullarına karşı işçilerin birliğini savunan işçi arkadaşlarımız kararlı ve inançlı olduklarından dolayı işten atılmıştır. Ben daha önce de atıldım direnerek tekrar limana girmesini bildik. Bu sefer de öyle olacak. başardık yine başaracağız."


MIP –VALİ KOL KOLA DİRENİŞİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR!

Her gün vardiya vardiya yapılan durum değerlendirme toplantılarında MIP müdürlerinin işçilere yönelik tehditlerinin ardı arkası kesilmediği işçiler tarafından dile getiriliyor. Hakaretleri de içeren bu tehdit konuşmalarıyla kalmayan müdürler evlere de mektuplar göndererek  işçilerin birliğini bölmeye çalışıyor. İşverenin bu tehditlerine işçilerin yanıtı  atılan arkadaşları için mesaiye kalmayarak, farklı bölümlerde çalıştırma taleplerine  karşılık vermeyerek  08.00 ve 16.00 vardiyalarında  liman içerisinde kortejler oluşturarak liman A kapısına sloganlar eşliğinde yürüyerek yanıt veriyor. Direnişin 19. gününde çadır kuran ve aynı gece kimliği belirsiz kişilerce sökülen çadırın yerine belediyelerden gelen çadırlar da kurulduktan birkaç saat sonra Valilik tarafından yine belediyelere toplattırıldı. Çevik kuvvet ve TOMA araçlarının ilk günden itibaren liman kapısından eksik olmadığı direniş boyunca devletin de ‘özel’ ilgisine tanık olan işçiler MIP  ve  arkasındaki AKP hükümetine karşı da mücadele ettiklerinin ifade ediyor.


Emek Partisi Mersin İl Örgütü ve Emek Partisi MYK üyesi Halil İmrek direnişte olan işçileri ziyaret etti.

Çadırın bulunduğu yere yürüyen Emek Partisini, işçiler ''Yaşasın sınıf dayanışması, birleşe birleşe kazancağız'' sloganlarıyla karşıladı. Emek Partisini karşılayan Liman-İş Şube Sekreteri Ülfet Devici ''Bu haklı mücadelenin sonucunu alana kadar ve toplu sözleşmedeki kara leke ortadan kalkana kadar direniş yerinden ayrılmayacağız" dedi.

Emek Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Taşçı atılan 22 işçiye destek verilmesi gerektiğini belirterek, ''Emek Partisi olarak bütün olanaklarımızla işten atılan işçilerin ve hak kaybı olan bütün işçilerin yanında olacağımızı, buradan söylüyoruz" dedi.

Diğer yandan liman işçileri Emek Partisinin işçilerin atılma nedenlerini  MIP ve arkasında ki güçlerin niyetlerini  halka anlatan ve sendikalara ve Mersindeki  işçilere liman işçilerine sahip çıkma çağrısı yapan  bildirilerini, çoğaltarak liman girişlerinde kendi  işçi arkadaşlarına  ve mahallelerinde halka dağıtıyorlar. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçileri iktidara ‘dur’ demeye çağırıyoruz

SONRAKİ HABER

Amed Newrozu’nda pusula barışı gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...