21 Mart 2013 10:58

Obama: İsrail'le ittifakımız ebedi

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’de ilk konuşmasını Ben Gurion Havaalanında yaptı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le buluşmasından sonra yaptığı konuşmada “Amerika Birleşik Devletleri İsrail’le yan yana duruyor, çünkü temel güvenlik çıkarlarımız İsrail’le yan yana durmamızı g

Obama: İsrail'le ittifakımız ebedi
Paylaş

İRAN KONUSUNDA HEMFİKİRLER

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’de, Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştükten sonra ortak basın açıklaması düzenledi. Basın toplantısında Netanyahu’nun askeri eylem kararını, Amerika gibi yakın bir müttefik bile olsa bir başka  ülkenin isteği üzerine  ertelemesini beklemediğini belirtti. İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm seçeneklerin masada tutulduğu görüşünü tekrarlayan Obama ancak diplomatik çözüm için hâlâ zaman olduğunu savundu. Barack Obama İran’ın nükleer silah geliştirme potansiyeline  ne kadar yakın olduğu konusunda Amerika ile İsrail arasında çok fazla görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi.

‘ESAD GİDECEK’

Obama, basın açıklamasında Suriye meselesinin tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirterek, “Bu problem sadece Amerikanın, İsrail’in problemi değil, sadece Türklerin de problemi değil.” dedi. Obama, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiasını araştırdıklarını söyledi. “Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanımının ciddi ve trajik bir hata olduğunu açıkça ortaya koymuştuk.” diyen Obama, bu durumda ya da silahların teröristlere transfer edilmesi durumunda Esad rejiminin sorumlu tutulacağını ifade etti. Esad rejiminin gitmesi gerektiğini bir kez daha tekrarlayan Obama, bunun da gerçekleşeceğini öne sürdü. Obama, ziyaretinin ikinci gününde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Batı Şeria’daki Ramallah kentine geçti. Obama’yı helikopterinden inerken karşılayan Abbas, görüşme için birlikte başkanlık konutuna gitti. Obama, Ramallah’ta Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'la yaptığı görüşme ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “en basit şekliyle söylemek gerekirse, Filistinlerin kendi devletlerine sahip olmaya hakkı var” dedi. ABD Başkanı, İsrail'in inşa ettiği yerleşim merkezlerinin barışa yardımcı olmadığını söyledi. Abbas da, barışın mümkün ve kaçınılmaz olduğunu ancak bunun için siyasi irade ve iyi niyet gerektiğini belirtti. Filistin lideri, Obama ile yaptığı görüşmenin iyi ve yararlı geçtiğini söyledi. 


FİLİSTİNLİLER OBAMA’YI PROTESTO ETTİ

Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmesi beklenen Obama’nın ziyareti Filistinliler tarafından protesto edildi. Özellikle İsrail’in Doğu Kudüs’te inşa ettiği yasa dışı yerleşim birimlerine tepki gösteren Filistinlilere, İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sert oldu. Gazze Şeridi’nde de Obama’nın ziyareti ile ilgili benzer manzaralar vardı. Gazzeliler ABD’yi İsrail’e verdiği destekten dolayı eleştirirken, söz konusu ziyaretin Filistin’e hiçbir yararı olmadığını, sadece İsrail’in çıkarlarına hizmet ettiğini öne sürdü. Yapılan açıklamada, “Obama kutsal Filistin topraklarına hoş gelmedi. Biz burada Filistin’de, Gazze halkı olarak Başkan Obama’nın ziyaretini istemiyoruz. Bu ziyaret bize sadece daha fazla utanç ve aşağılama getiriyor” dendi.


MISIRLILAR: PROVOKASYON ZİYARETİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu gezisinin İsrail ayağında Kudüs’ü ziyaret etmesi Mısır halkının tepkisini çekti. Ziyareti bir provokasyon olarak gören halk Washington’un Filistin-İsrail barış sürecine yönelik verdiği sözleri yerine getirmediğini söylüyor. Halk ABD’nin koşulsuz olarak İsrail’i desteklediğini söyleyerek, ABD’nin verdiği sözleri tutması gerektiğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)


SÜNNİ EKSENİNİN SESSİZ ORTAĞI: İSRAİL

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth’un Tanınmış Yazarı Ron Ben-Yishai, ABD’nin Ortadoğu’daki kısa vadeli hedeflerini, enerji sevkiyatını güvence altına almak, sivillerin öldürülmesine son vermek ile bölgesel nükleer silah yarışını ve radikal İslam’ın yayılmasını önlemek olarak sıraladı. Köşe yazısında Washington’un bu hedeflerini tek başına gerçekleştiremeyeceğini farkında olduğunu öne süren Ben-Yishai, şöyle devam etti: “Çözüm, Ortadoğu’da hakim olmayı amaçlayan İran’ın liderliğindeki radikal Şii eksenine karşı istikrarlı Sünni ülkelerden oluşan bir eksen yaratmak.”. Bu Batı yanlısı eksene katılmaya başlıca adaylar ise, Körfez ülkeleri, Türkiye, Ürdün, Mısır ve belki Cezayir ve Fas.” Bu ülkelerin kriz dönemlerinde birbirini destekleyeceğini, “katil” küresel cihatçı grupları yok edeceğini ve hareketlerini koordine edeceğini öne süren yazar, “Bu, şimdiden Suriye’de oluyor” dedi. Yazar, “Washington, İsrail’in bu eksende sessiz bir ortak olmasını istiyor. Böylece Yahudi devleti, komşularıyla masa üstünde ve daha çok masa altında iş birliği yapabilecek” diye yazdı. Yazıda ABD’nin Filistin Yönetiminin söz konusu eksene katılmasını kolaylaştırmak için İsrail’in Filistinlilere “iyi niyet” jestlerini başlatmasını, İsrail’in Türkiye ile ihtilafa son vermesini istediği de savunuldu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’den BM’ye kimyasal mektubu

SONRAKİ HABER

Emek örgütlerinden Newroz'da barış dileği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...