30 Nisan 2011 10:18

Skandal üstüne skandal: Sonuçlar hatalı, profesörlük şaibeli

YGS'de skandalların ardı arkası kesilmiyor. Sadık Gültekin'in Vatan Gazetesi'ndeki haberi ve yurdun dört bir yanındaki öğrencilerin şikayetleri birçok sınav sonucunun yanlış hesaplandığını ortaya çıkardı. Şimdi akıllara gelen soru, YGS'ye giren 1.7 milyon gencin kaçının sınav sonucunun yanlış hesaplandığı.Sadık

Skandal üstüne skandal: Sonuçlar hatalı, profesörlük şaibeli
Paylaş

Sadık Gültekin'in haberine göre Bursa Erkek Lisesi mezunu Ece Akyüz, ÖSYM tarafından 133 olarak açıklanan puanına itiraz etti. ÖSYM'yi arayarak bir itiraz dilekçesi yazdı fakat  kurum, henüz dilekçe dahi gönderilmeden düzeltmeyi yaptı ve Akyüz'ün puanını 427'ye yükseltti.

Halil Çiftçi Anadolu Lisesi'nden Barış İlyas Mert'in iddiaları da şu yönde: “Deneme sınavımda 430 puan almıştım. YGS’den en kötü ihtimalle 370 puan bekliyordum. Ancak 124 puan aldım. 40 matematik sorusundan 26’sını yaptım. Sınavdan sonra incelediğimde hepsini doğru yapmış görünüyordum. Ama sonucuma göre sadece 7’si doğru diğerleri yanlış. Sosyal Bilimlerde 4 doğru 36 yanlışım var deniliyor. Oysa bu tam tersi olmalıydı. Türkçe’de de 12 doğru 28 yanlışım çıktı. Oysa 35 doğru 5 yanlış olmalıydı .Zaten kaydırma yapmam imkansız. En az 5 kez kontrol ettim. Benimle beraber o sınıfta sınava giren herkesin durumu aynı. Şimdi bu sonuca göre LYS’ye giremeyeceğim.”

VE DİĞER İDDİALAR

270 hesaplamıştım, ‘LYS’ye giremez’ deniyor

Selim Açık (Ceyhan Lisesi Mezunu-19): “Ben en az 270 puan beklerken şaşırtıcı bir şekilde puanım bile hesaplanmamış. LYS’ye giremeyeceğim söyleniyor. Netlerim hesaplanmamış bile. Bu ancak cevap şıklarının yer değiştirmesi ile olur. YGS-3’te her 4 sorudan 3’ünü yaptığımı sanırken 5’te 4’ü yanlış çıktı.”

17 soru yaptım, sonuçta 29 yanlış var

Gülpembe Baştaş (Ceyhan Lisesi-18):”Matematik testinde 15 soruya yanıt verdim, 2’sini yanlış yaptım. Açıklanan sonuçlara göre, bu testte 5 doğru 24 yanlış yapmışım. Yani toplam 29 soruya yanıt vermişim. Aldığım puan ise 145. Böyle bir şey olamaz. Bizim suçumuz aynı salonda sınava girmek. Ben boşuna mı gece gündüz ders çalıştım? Sorumlular hesap versin.”

330 puan beklerken 130 puan aldım!

Mehmet Can Aksoy (İmamoğlu Anadolu Lisesi-19): “YGS’de kesinlikle kaydırma yapmadım. Türkçe’den 31 doğru 6 yanlış yapmıştım. Ama sonucuma göre 6 doğru 31 yanlış çıktı. Matematik’te 24 doğru 14 yanlışım olmalıyken, 24 yanlış 14 doğrum var. Sosyal bilimlerden 16 soruyu işaretledim en az 10 doğru beklerken doğru çıkmadı. Asıl kendi bölümün olan neredeyse uzmanı olduğum fen bilimlerinde 9 doğru 30 yanlışım çıktı. Ben Anadolu Lisesi mezunuyum. Sınadan sonra sorulara bakmıştım. Bu tam tersi olmalıydı. 30 doğru 9 yanlış olmalıydı. 330 puan beklerken, 130 puan aldım ve LYS’ye giremeyeceğim.”

Geçen yıl 391 puan aldım, bu yıl 127!

Hande Tokmak (Ceyhan Ticaret ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi-18): “Geçen yıl YGS’de 391 puan aldım. Puanım çoğu mühendislik fakültelerine girmeme yetiyordu. Fakat diş hekimi olmak istiyorum. Bu nedenle geçen yıl tercih yapmadım. Bu yıl dershaneye giderek eksikliklerimi gidermeye çalıştım. Sınavım çok iyi geçti. Dört gözle sonuçların açıklanmasını bekledim. Ancak sonuçlar açıklanıp 127 puan aldığımı öğrenince çok şaşırdım. Aynı salonda sınava giren arkadaşlarımın da yeterli puanı alamadıklarını öğrenince, sınavda bir hata olduğunu düşündüm. Mağduriyetimizi kim giderecek?​”


EĞİTİM İŞ: 126 OLAN PUAN 485'E ÇIKARILDI

Eğitim-İş Genel Başkan Vekili Levent Akça da hatalı sonuca bir örnek verdi. Akça, ÖSYM’nin sınava özürlü sınıfında giren öğrencilerin puanını yanlış hesapladığını iddia ederek şunları söyledi: “YGS’de 126 puanı olan öğrencinin bir günde puanı 360 puan yükselerek 485’e çıktı. Dolayısıyla barajın altında kalan çok sayıda öğrencinin barajı geçmesi ve tüm sıralamaların yeniden yapılması zorunluluğu gündeme geldi.”

ADANA'DA SALONUN TAMAMI HATALI Adana’nın Ceyhan ilçesinde de bir grup öğrenci de de optik formun yanlış okunduğuna dikkat çekerek, ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında suç duyurusunda bulundu. Çünkü sınava, Adana Ceyhan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’nin 011010003 numaralı salonunda giren yaklaşık 30 adayın cevap kağıtlarında doğru ve yanlış şıkların yeri ters bir şekilde hesaplanmıştı. ÖSYM’ye itiraz dilekçesi gönderen adaylar, sonuçlarının hemen düzeltilmesini istedi. Öğrencilerden bazıları ise Ceyhan Cumhuriyet Savcılığı’na ÖSYM Başkanı Demir hakkında suç duyurusunda bulundu. (VATAN)


PROFESÖRLÜĞÜ DE Mİ ŞAİBELİ?

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in intihal yaparak hazırladığı tezle jet hızıyla profesör olduğu iddia edildi. Tv8’de Demir’in profesörlüğe yükseltilmesi talebi için 5 akademisyenden sadece birinin olumlu görüş bildirdiği, üniversite yönetiminin de o bir kişiyi dikkate alarak profesörlüğe yükselttiği öne sürüldü. Demir’in profesörlüğe yükseltilmesi için hazırladığı başvuru dosyasının ekinde 40 yayın bulunduğu, 34’ünün doktora çalışmasından kes-yapıştır yöntemiyle alındığı ve bunun akademisyenlerin raporlarına yansıdığı da öne sürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Dicle'nin köylerine jandarma baskını: 30 gözaltı

SONRAKİ HABER

'NATO savaş uçaklarını durdurursa görüşmelere hazırız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...