20 Mart 2013 12:47

Öyküsel şiirler

“YÜZÜNÜN Yarısında Gün İzleri” Direnç Köse’nin ikinci şiir kitabı. İlki ise “Kar Beyazı Düşler”. 12 yıldır şiir yolculuğuna devam eden Köse’nin şiirleri Güney, Evrensel Kültür, Dersim Hayat, Kar, Antalya Sanat gibi dergilerde yayımlandı. Edebiyat ve felsefeyle ilgilenen Köse, şiirle

Öyküsel şiirler
Paylaş
İsmail Afacan

“YÜZÜNÜN Yarısında Gün İzleri” Direnç Köse’nin ikinci şiir kitabı. İlki ise “Kar Beyazı Düşler”. 12 yıldır şiir yolculuğuna devam eden Köse’nin şiirleri Güney, Evrensel Kültür, Dersim Hayat, Kar, Antalya Sanat gibi dergilerde yayımlandı. Edebiyat ve felsefeyle ilgilenen Köse, şiirlerinde “Zaman ve mekan denkleminde iç dünyanın yaşamla olan paralelliğini kurgulamayı” hedefliyor.

BİREYSEL VE TOPLUMSAL GEL GİTLER

Birçok şairde olduğu gibi Direnç Köse’nin de şiirinde bireysel olanla toplumsal olan arasındaki gel gitleri görüyoruz. “Susun ve Dinleyin” şiirinde şöyle sesleniyor: Tütsülenmiş gecelerin/ Kendine yabancı aşk halleri çoktan kurşuna dizildi/Topraktan yükselen bu sese kulak verin/ Soluduğunuz havanın hakkını verin/ ya da bir tırtıla can verin.”

Köse, kimi zaman buruk ve içe kapanan kimi zaman da umut ve direnç dolu bir ses tonuyla sesleniyor okuruna. “Susun ve Dinleyin” şiiri şöyle bitiyor: Mum ışığı altında çırılçıplak ve yapayalnızdık/Mimlenmiş gözlerimizin pimi çekilmişti/ Mutlu sona çok yakındık/

YAŞADIĞI GÜNLERE TANIKLIK

“Yüzünün Yarısında Gün İzleri”deki şiirleriyle şairimiz yaşadığı günlere tanıklık da ediyor. 23 Ekim 2011’de yaşanan Van Depremi’ni “Bu Kıyım ve Kıyamet”, Uğur Kaymaz anısına yazdığı “Yurdum Yüreğim” ve “Yıl İki Bin On” şiirlerinde bu tanıklığı görüyoruz. Yine “On Sekiz Mayıs” ve “Cesaret Meşalesini Burçlara Dikendi Mahir” şiirlerinde ise yakın tarihimizin devrimci önderlerine selam gönderiyor.

Direnç Köse, şiirlerinde öyküsel bir dille karşımıza çıkıyor çoğunca. “Geceyi Kar Tuttu”, “Tetik Düştü”, “Bu Hoyrat Yalnızlık”, “Bakışlarının Derinliği” ve “Gözlerim Boşluğa Düştü” bu şiirlerinden bazıları. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kentsel yıkıma karşı kahve toplantıları

SONRAKİ HABER

Hayatınız denemeyle geçmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...