29 Nisan 2011 12:42

Güvenceli iş ve onurlu barış

Bölgeyi 1 Mayıs heyecanı sardı. Diyarbakır, Van, Antep ve Dersim başta olmak üzere birçok merkezde kutlanacak olan 1 Mayıs'ta güvenceli iş ve onurlu barış talepleri öne çıkıyor.Diyarbakır’daki 1 Mayıs kutlamaları Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla gerçekleştirilecek. Dağkapı Meydanı&r

Güvenceli iş ve onurlu barış
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu / Cumhur Daş

Diyarbakır’daki 1 Mayıs kutlamaları Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla gerçekleştirilecek. Dağkapı Meydanı’nda saat 12.00’de başlayacak kutlamalar 14.00’e kadar sürecek. Sendikalar kutlamaya şube binaları önünden yürüyüş yaparak katılacak. Alana çıkan işçi ve emekçiler güvenceli iş, taşeronlaştırma, 4-b, 4-c uygulamalarının kaldırılması, torba yasa gibi emekçilerin haklarını gasbeden yasaların geri çekilmesi, Kürt sorununun demokratik çözümü,  bölgedeki operasyonların ve polis şiddetinin son bulması taleplerini dile getirecek.

DEMOKRATİK ANAYASA

Tes-İş 1 No’lu Şube Başkanı Ali Öncü 1 Mayısı “Onurlu bir toplumsal barış için, özgürlükler, demokrasi için, iş talebiyle savaşsız bir dünya” talebiyle kutlayacaklarını belirtti. Öncü “Torba yasası, özelleştirmeler, taşeronlaştırmalar ve kamunun en stratejik kurumlarının tamamen peşkeş çekme mantığıyla haraç mezat rantçı çevrelerine sermaye guruplarına devredilmesine karşı çıkacağız. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerimizi gündeme taşıyacağız. Eşitlikçi özgürlükçü bir anayasa talebini gündeme taşıyacağız, Kürt sorununun demokratik barışçıl bir şekilde çözülmesini isteyeceğiz. Coğrafyamız doğal yaşam açısından Türkiye ve dünyanın sayılı coğrafyaları arasında yer alırken askeri ve ekonomik projelere kurban edilmektedir. Dersim ve Hasankeyf’teki barajlar buna örnektir. Doğal yaşamın korunması, ekolojik çevrenin katliamına son verilmesini isteyeceğiz” diye konuştu.

ÇILGIN PROJELER DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şube Başkanı Sedat Aydın, Türkiye’de güvencesiz çalıştırmanın hat safhaya ulaştığını belirterek  “Taşeron sistemi ile 4-b, 4-c uygulamalarının kaldırılmasını istiyoruz” dedi .”Ülkenin gündemini Başbakanın açıkladığı çılgın projeler meşgul ediyor ama biz Kürt emekçilerin gündemi çok farklı” diyen Aydın, bölgede çatışmaların sürdüğünü en son Dersim’de 7 insan hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kürt sorunu çözümü ve barış talebini
1 Mayısta  çok güçlü bir şekilde diye getireceklerini söyleyen Aydın “Çünkü barış olmazsa iş de ekmek de olmaz.  Kürt sorununa demokratik bir çözümün sağlanması ve savaşın son bulması temel taleplerimiz. Ailelerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımızla birlikte katılacağız” dedi.

OPERASYONLARA SON VERİLSİN

KESK Dönem Sözcüsü olan Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi adına konuşan Şube Eğitim Sekreteri Murat Satıcı, 1 Mayısın ezilen halkların, sömürülenlerin, emekten yana özgürlükten yana kesimlerin bayramı olduğunu belirtti. Satıcı, “Amed’de Türk-İş, TMMOB ve DİSK’in önerileri doğrultusunda kitlesel bir basın açıklaması yapacağız. Ama bu açıklamayı bir miting formatına dönüştüreceğiz. Güvenceli bir çalışma, kadrolu iş yaşamı, herkese eşit ana dilde, parasız eğitim, sözleşmeli 4-c, 4-b uygulamalarına son verilmesi, bölgede artan işten atmalar, polis şiddetine ve bölgedeki operasyonlara son verme talepleriyle Dağkapı Alanı’nda olacağız” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


VAN MİTİNGE HAZIR

Van’da bu yıl 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü saat 10.00’da Beşyol Meydanı’nda yapılacak mitingle kutlanacak. Mitinge Emek, Barış ve Demokrasi Bloğu Van Bağımsız Milletvekili Adayı Aysel Tuğluk konuşmacı olarak katılacak. Bu yıl KESK’in almış olduğu karar ile Van merkezli kutlanacak olan 1 Mayısa çevre illerden emekçiler de katılacak. Van’da kamu emekçileri Mavi Plaza önünde toplanarak miting alanına kortej halinde gidecekler.

Halk ise mahallelerden iki ayrı kortej oluşturarak miting alanına yürüyecek. Emek Partisi üyeleri ise Sanat Sokağı’nda saat 09.00’da toplanıp, halaylar çekerek 1 Mayıs kutlamasına başlayacak. Sanat Sokağı’ndan ise mitingin yapılacağı Beşyol Meydanı’na kortej halinde yürüyecekler.

Van 1 Mayıs Mitingi Tertip Komitesi Başkanı ve Eğitim Sen Şube Başkanı Selami Özyaşar gazetemize yaptığı değerlendirmede, emek gasplarına karşı ve demokrasi talepleriyle 1 Mayıs mitingini gerçekleştireceklerini söyledi.

Bölgede son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çeken Özyaşar, “Van’da çevre illerinin de katılımıyla 1 Mayıs mitingini gerçekleştireceğiz. Grevli toplusözleşmeli sendika hakkımız için, esnek çalışma sistemine karşı, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması için, 4-b, 4-c gibi tüm sözleşmeli çalışma uygulamalarına karşı, ana dilde eğitim hakkının verilmesi için, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için, siyasi ve askeri operasyonların son bulması için alanlarda olacağız.”dedi. Özyaşar Van halkının da mitinge destek vereceğini belirterek, egemenlere karşı Van’da emekçilerin seslerini güçlü bir şekilde çıkartacaklarını söyledi.


EMEK VE DEMOKRASİ İÇİN...

Gaziantep’teki işçiler ve emekçiler 1 Mayıs mitingini saat 11.00’de İstasyon Meydanı’nda yapacak. Emek ve demokrasi güçlerinin de destek vereceği kutlamaya ilişkin gazetemize bilgi veren BES Gaziantep Şube Başkanı Sevgül Özdemir, “Sistemin yarattığı işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalıştırmaya karşı, kazanılmış haklarımızı korumak için, özelleştirme ve taşeronlaştırma sisteminin kaldırılması için, asgari ücretin insanca yaşanılır bir seviyeye çıkartılması için alanlarda olacağız. 1 Mayıs meydanında eşit, adaletli bir yaşam, sömürüsüz bir dünya, demokrasi ve barış taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz” dedi.


HER YERDE KUTLANACAK

Dersim’de Seyit Rıza Parkı’nda saat 12.00’de düzenlenecek olan 1 Mayıs mitingine ilişkin bilgi veren Yol-İş İl Temsilcisi Bedri Kırmızıtoprak, “İş, ekmek, özgürlük talepleriyle alanda olacağız. Taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalıştırmaya karşı, ana dilde eğitim talebinin karşılanması, barışın sağlanması, askeri ve siyasi operasyonların son bulması için işçi ve emekçiler olarak sesimizi yükselteceğiz.”dedi. Bölgede ayrıca Malatya’da saat 12.00’de Emeksiz meydanında, Adıyaman’da saat 1.00’da Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’nda, Elazığ’da saat 12.00’de İstasyon meydanında 1 Mayıs mitingleri yapılacak.


HAKKARİ'DE 1 MAYIS ÇAĞRISI

Hakkari'deki emek örgütleri, 1 Mayıs'ta Van'da gerçekleştirilecek bölge mitingine katılım çağrısında bulundu.

KESK Hakkari Şubeler Platformu ile Türk-İş Hakkari Temsilciliği, Van'da gerçekleştirilecek 1 Mayıs bölge mitingine ilişkin basın toplantısı düzenledi. KESK Hakkari Şubeler Platformu binasında düzenlenen toplantıda açıklama yapan Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Hilmi Tansu, emekçilerin hakları, şoven, ırkçı, gerici politikaların son bulması, tüm Türkiye halklarının daha özgür bir yaşama kavuşması için tüm Hakkari halkının 1 Mayıs'ta alanlara çıkması gerektiğini belirtti. Tansu, "Yoksullaşan milyonlarca kitlelerin iş, ekmek, özgürlük talepleri için, özgür bir ülke, savaşsız bir Ortadoğu ve yaşanılır dünya özlemi için, 1 Mayıs günü Van ilinde 1 Mayıs alanındayız. Bütün halkımızı o gün o alanda birlikte ve ortak mücadele için davet ediyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yandaşlar hazırlıklıymış

SONRAKİ HABER

İş, ekmek, özgürlük için 1 Mayıs'a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...