29 Nisan 2011 12:22

Sanki hiçbir şey olmadı!

YGS sonuçlarını daha ne olup bittiği kesinleşmeden açıklanmasına tepki gösteren öğrenciler, eğitim sistemine de ÖSYM’ye de güvenlerinin kalmadığını söylediler.Sınavla ilgili şaibelerin giderilmediğini söyleyen İstanbul Kurtuluş Lisesinden Safter Opuz, şifre yüzünden  kendi geleceklerini tehlike altında oldu

Sanki hiçbir şey olmadı!
Paylaş

Sınavla ilgili şaibelerin giderilmediğini söyleyen İstanbul Kurtuluş Lisesinden Safter Opuz, şifre yüzünden  kendi geleceklerini tehlike altında olduğunu söyledi. Gençlerin ülkenin geleceği olduğuna dikkat çeken Opuz, “Başbakan kalkıp bizi savunacağı yerde bizi eleştiriyor. Fazla konuşulacak da bir şey yok. Bizlere yapılan haksızlık yanlarına kar kalmasın” dedi.

Sınavda kesinlikle kopya çekildiği kanaatinde olduğunu belirten Opuz, bunun kanıtlarının da çoktan yok edildiği görüşünde.

 “Sağıma bakıyorum, soluma bakıyorum, aşağıya bakıyorum, her yönlü düşünüyorum ama ben sınava girmiş bir öğrenci olarak algılayamıyorum. Gerçekten bizi bu kadar aptal mı sanıyorlar” diyen dershane öğrencisi Mehmet Kocabay, “bir yanda savcılık soruşturması devam ederken cumhurbaşkanından, hükümetine ‘tatmin olduk’ açıklamaları geliyor, diğer yandan soruşturma devam ederken pata küte sonuçlar açıklanıyor” diye konuştu. “Bizden ne bekliyorlar çok merak ediyorum” diyerek sözlerini sürdüren Kocabay, “oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah’ falan mı desek acaba, ya da kaderimize boyun eğip ‘sehven birincileri’ tebrik mi etsek bilemedim doğrusu” dedi. ÖSYM’ye de yargıya da devlete de güveni kalmadığını kaydeden Kocabay, “Her türlü hallediyorlar işlerini. Bizden de susup, onlara güvenip, önümüzdeki yarışlara bakmamız bekleniyor. Ancak biz beklediklerini yapmayacağız” dedi.

Skandala karşı başarılı bir boykot eylemi gerçekleştiren İstanbul Hatice Bayraktar Lisesinden Başak Özer, sınav sonuçlarını, araştırmalar bitmeden açıklamakla gerçek yüzlerini ortaya koyduklarını söyledi. “Hiçbir sorunun olmadığının göstergesi matbaadan bir şeyin çıkmaması değil, kitapçıkların kimler tarafından, nasıl ulaştırıldığıdır” diyen Özer, parasız eğitim, sınavsız üniversite talebi karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğini söyledi. Özer son olarak gençleri 1 Mayıs mitingine çağırdı.

Verilen hiçbir sözde durulmadığını ifade eden Eskişehir’den Neslihan Gül, “bunca emek boşa gitti” diye konuştu. Tüm bunları öğrenciye yaşatanları kınayan Gül, böyle bir eğitim ve sınav sisteminin görülmediğini belirtti.

Yine Eskişehir’den Emre Gökçe, 1 milyon 700 bin öğrencinin hakkını gasbeden ÖSYM’nin, ayıbını örtmek ve konunun bir an önce kapanmasını sağlamak için sınav sonuçlarını açıkladığını söyledi. Sınavın iptali tabebini bir kez daha dile getiren Gökçe, ÖSYM yönetiminin de tamamen değişmesi gerektiğini kaydetti. Gökçe de ÖSYM’ye güveni kalmadığını sözlerine ekledi.

Sistemin hallaç pamuğuna çevrildiğini anlatan Eskişehir’den Rıdvan Ordu, “Bizler isteklerimiz gerçekleştirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

 “Hepimiz YGS’de şifrenin varlığını öğrendiğimizde sarsıldık. Sonuçta bu, bizim son güne kadar çalışarak hazırlandığımız bir sınavdı” diyen Ankara Nefise Andiçen Lisesinden Hakan Aydın, sonuçlarla ilgili sayısal verilere dayanılarak “kopya yoktur” denildiğini belirtti. Bu kadar saçma bir kopyayı yalanlama gerekçesinin öğrencileri tatmin etmediğini kaydeden Aydın şöyle konuştu: “Biz daha güzel hayallerle umudumuzu besliyoruz. Parasız, anadilde eğitim ve sınavsız üniversite istiyoruz!” (HABER MERKEZİ)


GÜVEN KALMADI

İZMİRLİ öğrenciler yaşanan onca skandallara rağmen YGS sonuçlarının açıklanmasın atepki gösterdiler.

Tarık Sert (İ.T.O. Süleyman Taştekin A.T.L. son sınıf öğrencisi): Sınav sonuçları açıklandı fakat skandallar aydınlatılmadı. Son yılların en zor matematik testinden 1800 birinci olduğu söyleniyor, sadece bu bile kuşku uyandırıcı. Açıklanan sonuçlarla beraber ÖSYM başkanı ve soruşturma savcısının açıklamaları bu skandalın üstünü kapatmaktır diye düşünüyorum. Ayrıca bu süreçte yaşanan fakat perde arkasında kalan bir sorun daha var; Danıştay’ın meslek lisesi öğrencilerinin Teknoloji Fakültelerine(M.T.O.K.) girişleriyle ilgili kararı tam anlamıyla binlerce öğrenciyi tek kalemde silip atmaktır. Sene başından beri bu dört yıllık fakültelere benim gibi sadece YGS konularına çalışarak hazırlanan binlerce öğrenci var ve açılan dava sonucu alınan yürütmeyi durdurma karıyla YGS’den bir ay sonra, LYS’ye elli gün kala bizlere bu fakültelere sadece LYS puanıyla girebileceğimizi söylüyorlar. Elli günde tüm ikinci bölüm konularını öğrenmemize imkan olmadığı aşikardır. Son olarak ÖSYM’nin açıkladığı sonuçlara güvenmeyerek bu skandalın aydınlatılması gereklidir. Ayrıca mesleki eğitim akademi hedefli hale getirilmelidir.

Şerife Atasever (Naci Şensoy Lisesi son sınıf öğrencisi): Ben bir düz lise sosyal bölüm öğrencisiyim ve ailemin maddi yetersizlikleri sebebiyle sınava kendi imkânlarımla hazırlandım, elimden geleni de yapmaya çalıştım. Şimdi sınavımız sonuçlandı fakat sanki hiçbir şey olmamış, şifreler birilerine tezgâhlanmamış, her şey normalmiş gibi bir ortam oluştu. Ancak ben şuna inanıyorum ki ben ve benim gibi binlerce öğrenci gecesini gündüzüne katıp ders çalışmışken, birileri şifrelerle bizim önümüze geçmiştir. Bu skandalın üstüne gidilmeli ve bir açıklığa kavuşturulmalı ve ÖSYM başkanı istifa etmelidir.  Ayrıca İstanbul’da bir sınıfa sadece kız öğrencilerin alınmasının açıklaması yapılmalıdır, bu olay yalnızca bir bilgisayar tesadüfü olamaz. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Parçaları bırakırken

SONRAKİ HABER

Mecnun proje!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...