18 Mart 2013 12:40

ABD en büyük silah taciri

STOCKHOLM Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre ABD dünyanın en büyük silah taciri... ABD’nin ardında ikinci sırada Rusya yer aldı. Dünyanın yükselen gücü Çin ise tarihinde ilk kez 5. sıraya yükseldi.Açıklanan verilere göre ABD, 2008-2012 yılları arasında, dünya

ABD en büyük silah taciri
Paylaş

Açıklanan verilere göre ABD, 2008-2012 yılları arasında, dünya silah ihracatının yüzde 30’unu gerçekleştirdi. İkinci sırada bulunan Rusya’nın pazar payının ise yüzde 26 olduğu belirtildi. Yüzde 7 ile pay ile Almanya üçüncü olurken, yüzde 6 ile Fransa dördüncü ve yüzde 5’lik oranla Çin beşinci oldu. Listenin değişmez ismi İngiltere ise ilk kez ilk 5’te yer alamadı.

ÇİN PAZARINDA RUS HAKİMİYETİ

İlk 5 sırada yer alan ülkelerin, pazar paylarına bakıldığında, Çin ve Hint pazarında Rusya’nın açık ara üstün olduğu görülüyor. Rusya, Çin’in silah ihracatının yüzde 69’unu sağlarken, Fransa yüzde 13’ünü, Ukrayna ise yüzde 10’unu tedarik ediyor.
Hindistan’ın silah alımında Rusya’nın oranı yüzde 79 ile ilk sırada. Verilere göre, İngiltere Hint pazarının sadece yüzde 6’sına sahip. İç savaşın yaşandığı Suriye’nin silah pazarının yüzde 71’i de Rusların kontrolü altında bulunuyor.

Raporda ayrıca, Rusya’nın Afrika pazar payının yüzde 17’sine, Ortadoğu’nun ise yüzde 9’una sahip olduğuna vurgu yapılıyor. 2008-2012 yılları arasında Rusya’nın 343 MI-17 helikopteri sattığı belirtilen raporda, bunların 166’sının Asya ve Pasifik bölgelerine verildiğine dikkat çekiliyor.

Alman Profesör Tilman Brück başkanlığında açıklanan verilerde, ABD’nin, Asya’nın doğusunda bulunan doğal müttefiki Güney Kore’deki pazar payının yüzde 77 olarak gerçekleştiği görülüyor. Bu ülkede Almanya’nın yüzde 17, Fransa’nın ise yüzde 5 pazar payı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Olmayan suça müebbet hapis

SONRAKİ HABER

Lew, Bill ve Shabazz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa