19 Mart 2013 03:32

'Eşitlik ve statü istiyoruz!'

Bölge’de Newroz kutlamaları bugün de on binlerce kişinin katılımıyla sürdü. Kutlamalarda ‘barış, kardeşlik’ mesajları verilirken, ‘tam hak eşitliği ve statü’ talepleri öne çıktı.KIŞANAK: KÜRT HALKI ÖZGÜR YAŞAMI TÜRK HALKIYLA PAYLAŞMAK İSTİYORHakkari’de ‘Öcalan&rsqu

'Eşitlik ve statü istiyoruz!'
Paylaş

Bölge’de Newroz kutlamaları bugün de on binlerce kişinin katılımıyla sürdü. Kutlamalarda ‘barış, kardeşlik’ mesajları verilirken, ‘tam hak eşitliği ve statü’ talepleri öne çıktı.

Hakkari’de ‘Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü’ sloganıyla düzenlenen Newroz kutlamasına on binlerce kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bir çok mahalleden çıkan binlerce kişi yöresel kıyafetleri, zılgıt ve sloganlarıyla BDP İl binası önünde toplandı. Buradan Hakkari Belediyesi önüne yürüyerek, davul zurna eşliğinde halaylar çeken çoğu kadın binlerce kişi ‘Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü’ pankartı açtı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt’un da katılımıyla Newroz alanına yürüyen kitlenin coşkusu dikkat çekti. Kutlamanın yapıldığı alan sarı, kırmızı ve yeşil renklere bürünürken miting alanında toplanan binlerce kişiye seslenen BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Öcalan 21 Mart’ta Amed Newroz’unda demokratik çözümün yol haritasını açıklayacak. Tüm halkların yararlanabileceği bir deklarasyon açıklanaca. Bu yeni süreç, demokratik kurtuluş mücadelemizdir” dedi. Son yüzyılda Kürtlerin büyük zulümlere uğradığını belirten Kışanak, “Ama yılmadık, bitmedik” dedi. Abdullah Öcalan’la süren görüşmelere değinen Kışanak, “Bu noktaya direnerek, bedel ödeyerek geldik. Bugünden sonra da aynı inançla mücadele edeceğiz. Biz örgütlendikçe, mücadelemiz büyüyecek, Türkiye ve Ortadoğu’yu da değiştireceğiz” şeklinde konuştu. Kürt halkının barış ısrarının süreceğini belirten Kışanak, “Kürt halkı eşit, özgür, onurlu bir yaşamı Türk halkıyla paylaşmak istiyor” dedi. Kışanak’ın konuşmasının ardından yakılan Newroz ateşi etrafında uzun süre halaylar çekildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki Newroz kutlaması için ilçe merkezi ve köylerinden gelen binlerce kişi, üç koldan Newroz alanına yürüdü. Alana asılan ‘Ji Ocalan re Azadî Çareseriya Demokratîk-Öcalan’a özgürlük Demokratik Çözüm’ pankartının polislerce indirilmek istenmesi nedeniyle yaşanan gerilimin ardından binlerce kişi Newroz alanına aktı. Yakılan newroz ateşi etrafında saatlerce halay çeken binlerce kişi barış sloganları attı.

Fransa’da katledilen üç kadın siyasetçinin fotoğraflarını taşıyan kitle yöresel kıyafetleriyle alandaki yerini aldı. Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan mitingde yapılan konuşmalarda, İmralı’da süren görüşmelerin kalıcı bir barışa evrilmesi için hükümetin somut adımlar atması istenirken, askeri operasyonların da bir an önce durdurulması istendi.

Miting yakılan ateş etrafında çekilen halaylarla son buldu.

IĞDIR’DA HALKLAR BULUŞMASI

Iğdır’daki Newroz kutlamasının adresi ise Pancar Kantarı alanıydı. On bin civarında kişinin katıldığı kutlamalara Ermenistan ve Azerbaycan’dan gelen çok sayıda kişi de katıldı. ‘Demokratik vatan, demokratik ulus, demokratik anayasa, demokratik Cumhuriyet, Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü’ yazılı pankart açılan kutlamaya katılması beklenen BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, İmralı’ya giden heyetin içinde yer alması nedeniyle Iğdır’a gelemedi. BDP PM Üyesi Mehdi Perinçek yaptığı konuşmada, Kürtlerin barış ve demokrasi mücadelesinin süreceğini belirtti.

‘NEWROZ BARIŞA KÖPRÜ OLSUN’

Muş’ta İstasyon Meydanı’nda yapılan kutlamaya katılan binlerce kişi ‘Newroz; barış, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik köprüsü olsun’ pankartı altında halaylar çekip, barış mesajları verdi. BDP Muş Milletvekilleri Demir Çelik, Sırrı Sakık ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın birer konuşma yaptığı mitingde, Koma Agirê Zerdeşt ve yerel sanatçılar da sahne aldı. Kutlama geç saatlere kadar devam etti. Van’da dün gerçekleşen ve yüzbinlerin katıldığı Newroz kutlamasından sonra Başkale ilçesinde de binlerce kişi Newroz ateşi yaktı.

Muş, Edremit, Ahlat, Hizan, Diyadin, Hınıs, Lice, Hani, Ergani, Dicle, Kozluk, Karlıova, Derik, Mazıdağı ve Birecik’in de aralarında bulunduğu 50 merkezde yapılan kutlamalara da binlerce kişi katıldı.

Kars’ta da soğuk hava ve kar yağışına rağmen 5 bine yakın kişi Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamada buluştu. Farklı milliyetlerde katılımın diğer yıllara göre daha yoğun olduğu mitingde konuşan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane “Azerilerin, Terekemelerin, Karapakların ve Kürtlerin Newrozunu kutluyorum” dedi. Mitingde sanatçı Ferhat Tunç da bir konser verdi.

Osmaniye’de BDP ve Emek Partisi tarafından düzenlenen Newroz, ırkçı grupların provakasyon girişimlerine rağmen coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde Devlet Bahçeli Bulvarı’nda toplanan 2 bin kişi ‘savaşa geçit vermeyeceği’, ‘Newroz özgürlük, barış ve kardeşlik demektir’ yazılı dövizler taşıdı. Burada bir konuşma yapan Emek Partisi yöneticisi Halil İmrek “Bu Newroz’da barış yolunda güçlü bir adım atılıyor. 2013 Newroz’unda Kürt, Türk, her milliyet ve inançtan halklar silahların susması ve Kürt sorununun anayasal eşitlik temelinde çözümü için alanlarda seslerini birleştiriyor. Barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir geleceği hep birlikte kuralım” dedi. Daha sonra söz alan BDP Kadın Meclis Üyesi Suzan Kılıç ise Öcalan’la görüşmelerin barışa evrilmesi gerektiğini belirterek, “Barışın yolunun İmralı’dan geçtiğini devlet de gördü. Biz barıştan yanayız. Dileğimiz o ki; bu Newroz barışa vesile olsun” dedi.

Konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşi etrafında Koma Çiya’nın şarkıları eşliğinde halay çekilirken, ülkücü bir grup slogan atarak alana girmek istedi. Polis bu grubu alandan uzaklaştırdı. (HABER MERKEZİ)


SERHAT’TA NEWROZ ATEŞİ YARIN YANACAK

Serhat bölgesinde Bitlis ve Ağrı’nın da aralarında bulunduğu 12 merkezde Newroz kutlamaları yarın yapılacak.

Van’daki büyük mitingin ardından yarın da Muradiye, Gevaş, Saray ve Erciş ilçelerinde kutlamalar yapılacak. Erciş’te saat 10.00’da eski sanayi yolunda bulunan Newroz alanında, saat 10.00’da Muradiye’de belediye binası önünde, Gevaş’ta belediye binasının karşısındaki alanda, Saray’da ise saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Newroz ateşi yakılacak.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Newroz kutlaması yarın Pêsan Çayı yanındaki alanda, saat 10.00’da yapılacak. Muş’un Varto ilçesinde saat 10.00’da Festival Alanı’nda yapılacak kutlamaya BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Demir Çelik de katılacak. Ağrı, Erzurum, Ardahan’ın Göle ilçesi ve Kars’ın Dağpınar Beldesi ile Bitlis’te de yarın Newroz kutlamaları yapılacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Futbol emekçilerinin hakları verilmeli’

SONRAKİ HABER

Hasan Cemal Milliyet’ten ayrılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...