17 Mart 2013 10:10

İzmir'de 'Barışa omuz verin' çağrısı

On binlerce İzmirli Buca'da Newroz mitinginde buluştu. Newroz kutlaması için BDP günler önce Gündoğdu Meydanı'na başvurmuş ancak emniyet medyada süren ırkçı söylemleri gerekçe göstererek Gündoğdu’ya son dakikada izin vermemişti. Emniyetin izin vermemesi üzerine miting Buca Akıncılar Meydanı’na alınd

İzmir'de 'Barışa omuz verin' çağrısı
Paylaş

Alanın çamurlu olması halka zor anlar yaşatırken, belediyenin gerekli önlemi almaması eleştirildi. “Demokratik ulus, demokratik cumhuriyet, demokratik anayasa”, “Öcalan’la müzakere” ve “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”pankartlarının asıldığı alan BDP bayrakları ile donatıldı. Sarı, kırmızı, yeşil renkli uçurtmaların havalandırıldığı alanda coşkulu kalabalık sürekli demokratik çözüm sloganları attı.Barışın simgesi olan beyaz güvercinlerin de uçurulduğu alanda Newroz ateşi de yakıldı.

Sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri de alana Şirinyer Tansaş önünde toplanarak geldi. KESK İzmir Şubeleri Platformu üyesi kamu emekçileri “Newroz Kutlu Olsun, Newroz Pîroz Be” pankartı ile mitinge katılırken TÜMTİS üyesi işçiler de bayrakları ile katıldı. HDK İzmir İl Meclisi “Barış için Eşitlik, Çözüm için Müzakere, Newroz Piroz Be” pankartı açarak mitinge katılırken Emek Partisi üyeleri de “Emperyalizme ve savaşa karşı birlik, İş Barış Özgürlük” pankartı açtı. Mitinge ayrıca ÖDP, Halkevleri ile çok sayıda kurum da katıldı.

BARKA: BUGÜN ZULME BAŞKALDIRI GÜNÜDÜR

Demirci Kawa ve Mazlum Doğan’ın selamlanmasıyla başlayan miting HDK adına Ertuğrul Barka’nın konuşmasıyla devam etti. Newroz’un barış getirmesini isteyen Barka, "Ortadoğu halkalarının zulme başkaldırısıdır bugün. Kürt halkının sevgisini ve güvenini kazanan Öcalan barış rotasını çizmiştir. Bugün Kürt halkının iki talebi var. Bunlardan biri Öcalan’a özgürlük diğeri ise halkların eşitlik temelinde bir arada yaşamasıdır” dedi. Savaşta binlerce insanın öldürüldüğünü ve milyonlarca liranın harcandığının altını çizen Barka,“Bu para her ilki halkın, eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçları için kullanabilirdi” dedi. Anadil konusuna da değinen Barka, Kürtçenin anadil olarak kabul edilmesini ve tüm kamu kurumlarında özgürce kullanılmasını istediklerini dile getirdi.

İzmir Alevi Bektaşi Federasyonu adına konuşan Elif Bakır da Newroz ateşinin bütün ezilen halklara yol göstermeye devam ettiğini belirterek “Bugün hakları yok sayılan Aleviler ile Kürtlerin kazanım sağlaması için birlikte mücadelesi kaçınılmazdır” dedi.

KAPLAN: CHP BARIŞA OMUZ VERMELİ

BDP Şırnak Milletvekili ve Grup Başkan vekili Hasip Kaplan da Kürdü ve Türküyle birlikte yaşamanın şartlarını yeni bir anayasa ile taçlandıracaklarını belirterek “Silahların susmasından, barışın gelmesinden, kimse korkmasın ürkmesin kendi barışını sağlamak, Suriye, İran ve Irak’taki  45 milyon Kürt kardeşi ile kucaklaşmış bir Türkiye kazanır” dedi.

Eşit yurttaşlığı kazanacaklarını, Kürt ve Türk halkının bin yıl daha birlikte yaşayacağını vurgulayan Kaplan şunları söyledi: “Fikrimizden, siyasetimizden ödün vermeden seçimlerde yarışacağız. On binlerin siyaseten cezaevinde kalması kabul edilemez. Roboski’nin katilleri bulunacak. Halkın gücü hakkın gücüdür kimseye yanlış yaptırtmaz. İzmir’in büyük çoğunluğu müzakere sürecine destek veriyor. CHP’ye sesleniyorum barışa omuz verin. Herkese barış hepimizin sorumluluğudur. Şehit ailelerine, gazilere bu sürece destek veren sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere teşekkür ediyorum.” (İzmir/EVRENSEL)


ANTALYA, MANİSA VE MUĞLA’DA DEMOKRATİK ÇÖZÜM VURGUSU

Antalya, Manisa ve Muğla’da “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü”, “Demokratik çözüm Öcalan’a Özgürlük” sloganı Newroz’a damgasını vurdu. Bu illerde Newroz’a kadın ve gençler yoğunlukta katıldı. Polisin üst araması yaptığı kutlamaya yurttaşlar yöresel kıyafetleriyle geldi.

BDP Antalya İl Örgütü ve HDK tarafından düzenlenen Newroz, Konyaaltı Antik Açık Hava Tiyatrosu’nda kutlandı.
Manisa’da, Kapalı Pazaryeri’nde yapılan Newroz’a vatandaşlar akın etti. “Hun bi xêr hatin, Newroz pîroz be, “Demokratik çözüm, Öcalan’a özgürlük” pankartları asıldı.

Muğla’da, Milas Stadyumu’nda kutlanan Newroz’a merkez, Marmaris, Ortaca, Bodrum ve Dalaman ilçelerinden çok sayıda yurttaş katıldı. Çalınan müzik eşliğinde halaylar çekildi, sloganlar atıldı.   

AYDIN’DA DÖVİZE POLİS EL KOYDU

Aydın’da Osman Yozgat Mahallesi’nde kutlanan Newroz’a, her mahalleden yurttaşlar, yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile geldi. Girişte arama yaparak yurttaşları alana alan polisler tek tek gelenlerin görüntülerini kamera ile aldı. 10 bine yakın kişinin toplandığı alana BDP’liler tarafından sokulmak istenen “Askeri operasyonlar son bulsun” dövizlerine polisler el koydu. “Öcalan’la müzakere, demokratik çözüm”, “Silahlar sussun barış konuşsun”, “Demokratik kurtuluş özgür yaşam” ve “Demokratik çözüm Öcalan’a özgürlük” pankartlarının açıldığı alanda yurttaşlar sloganlar atarak çalınan müzik eşliğinde halay çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Newroz alanlarında 'Barış' vurgusu

SONRAKİ HABER

Newroz ateşi Ankara'yı ısıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...