17 Mart 2013 09:04

Newroz alanlarında 'Barış' vurgusu

Newroz, Doğu Akdeniz kentleri Mersin, Hatay ve Adana’da coşku ile kutlandı. Üç kentte on binler alanlara akarken barış vurgusu öne çıktı.Sabah saatlerinden itibaren Karasu kavşağına gelen binler, Newrozu coşku ile kutladı. Mitinge Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri BDP, EMEP, ESP ve BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak katıldı.

Newroz alanlarında 'Barış' vurgusu
Paylaş

Newroz, Doğu Akdeniz kentleri Mersin, Hatay ve Adana’da coşku ile kutlandı. Üç kentte on binler alanlara akarken barış vurgusu öne çıktı.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde konuşan, HDK Adana Yürütme üyesi Güven Boğa, müzakere sürecine gelinmesine rağmen operasyonların devam ettiğine dikkat çekti. Çözüm için silahların susması gerektiğini dile getiren Boğa, gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.

BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, Kürt halkının uzun yıllardır verdiği mücadele sonrasında müzakere sürecinin başladığına dikkat çekti. Daha sonra söz alan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı ise Adana’da iki gün önce çalıştığı fabrikada hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ı anarak konuşmasına başladı. Ahmet Yıldız’ın Uğur Kaymaz’ın, Ceylan Önkolların iyi bir dünya ve gelecek uğruna öldüklerini söyleyen Aracı, çocuk yaşta iyi bir gelecek için ölenlerin amaçlarını tüm halkların vereceği mücadele ile getireceğini dile getirdi.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak ise Kürt halkının yıllardan beri gördüğü zulmün verilen mücadele ile bugün müzakere sürecine geldiğini vurguladı. Müzakere sürecinin başlamasının AKP’nin ve Erdoğan’ın çabası ile değil Kürt halkının verdiği mücadele ile geliştiğini belirten Bozlak, BDP olarak yıllardan beri Öcalan’ı çözümün adresi olarak gösterdiklerini aktardı. Gelinen noktada Öcalan’ın çözümün en önemli parçası olduğunu söyleyen Bozlak, bundan sonra ölümlerin olmaması gerektiğini dile getirdi. Kürt halkının gelinen noktada silahlı çözümden yana olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Bozlak, barışın uzak olmadığını ifade etti. (AdanaEVRENSEL)


BDP Mersin İl Örgütü tarafından "Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü" şiarıyla Akdeniz ilçesi Özgürlük Mahallesi'nde bulunan Tırmıl alanında gerçekleştirilen Newroz mitinginde yaklaşık yüz bin kişi bir araya geldi.

Mitingin gerçekleştirildiği alana binler sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel kıyafetleriyle akın ederken, polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Yaklaşık yüz bin kişinin katıldığı Mersin Newrozu büyük bir coşkuyla kutlandı. Miting öncesi alanda bir araya gelen kitle davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlanan mitinge BDP Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, BDP Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın ablası Arife Yıldırım Doğan, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP Merkezi Kadın Meclisi üyesi Emine İnan, BDP Mersin İl Eş Başkanları Halis Ernarinci, Heybet Geçkin, Barış Meclisi Sözcüsü Ayşe Aydoğdu, HDK Mersin İl Meclis Sözcüsü Müslüm Tank, İmamlar Birliği Başkanı Mele Ramazan Sönmez, Barış Anneleri Üyesi Xezil Celp ve Fatma Kaya ile demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

"Barış için eşitlik çözüm için müzakere", Kürtçe ve Türkçe "Newroz'unuz kutlu olsun" ve "Newroz barış özgürlük ve kardeşlik köprüsü olsun" pankartlarının taşındığı miting alanında konuklar hep birlikte yaktığı Newroz ateşini yaktı.

Newroz Tertip Komitesi Başkanı Emin Uslu, 2013 yılı Newroz'unun halklara barış, kardeşlik ve özgürlük getirmesini temeni etti.Uslu'nun ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Kadın korosu sahne aldı. 'KÜRTLER ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ALANDA' Ardından konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, yoğun katılımlarından dolayı Mersin halkına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Türk, bu yıl alanlarda Newroz'a sahip çıkılması halinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşacağını vurguladı. Bu yılki Newroz bayramının PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük şiarıyla kutlandığını hatırlatan Türk, İmralı'da barış mücadelesi veren Öcalan'ı sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Türk, ülkenin birçok ilinde Kürtlerin Öcalan'ın özgürlüğü için alanlara çıktığını dile getirerek, 2013 yılı Newrozu'nun barış, kardeşlik ve özgürlüğe vesile olmasını temenni ederek konuşmasını bitirdi.

Ardından BDP Mersin İl Eş Başkanları Halis Ernarinci, Heybet Geçkin birer konuşma yaptı.

KÜRKÇÜ: BARIŞI HALKLAR KURACAK

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere BDP Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü sahneye çıkarken, sağanak yağış etkili oldu. Sağanak yağışa rağmen kitle alanı terk etmedi.

Kürkçü, yağmura rağmen alanı terk etmeyen kitleye teşekkür ederek, geçen yıl bu alanda Newrozu kutlamak isterken gerçekleşen polis müdahalesini hatırlattı. "Geçen yıl bizi buraya sokmayarak zindan ettiniz. Bunları unutmayacağız. Ama öç almayacağız. Onlara bir Öcalan yeter" diyen Kürkçü, bir çözüm sürecinde olduklarını belirterek, bu süreçte çözümün ya sağlanacağını ya sağlanacağını kaydetti.

Newroz coşkusunu herkesin paylaşması gerektiğini dile getiren Kürkçü, "Çünkü Kürtler özgürleştikçe Ortadoğu ve Türkiye özgürleşecektir. Umuyorum ki sonraki Newroz'larda hiçbir devrimci cezaevinde kalmayacaktır" dedi. Kürkçü, İmralı'da yapılan görüşmelere değinerek, içerisinde bulundukları çözüm sürecinde barış için PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrıyı desteklediklerini söyleyerek, ülkede bulunan tüm halkları bu süreçte Kürtleri desteklemeye ve barışı kurmaya davet etti. Barışı ancak halkların kurabileceğini dile getiren Kürkçü, şöyle devam etti: "Herkes bu süreçte ortak olursa, önümüzdeki yıllarda çocuklarımız çatışmalarda birbirini öldürmeyecektir. Bu yüzden herkes bu sürece ortak olmalıdır. Bu süreçte CHP de  Kürtlerle dost olsun." Kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen alanı terk etmeyen kitlenin coşkusu sahne alan Koma Azad ve Agire Jiyan'ın söylediği şarkılarla devam etti. Miting sahne alan sanatçıların söylediği şarkılarla devam ediyor. (MERSİN)


İskenderun’da düzenlenen Newroz mitingine 5 bin dolayında kişi katıldı.

Yıldırımtepe Mahallesinde bulunan Newroz alanında yapılan mitingin açılış konuşmasını BDP İskenderun İlçe Başkanı Abdullah Şahin yaptı.

Kürt kadınlarının ve genç kızlarının kendi yöresel kıyafetleri ile katıldığı mitingde BDP Meclis Üyesi Zeki Koç, HDK İskenderun Meclisi adına Mustafa Anlar ve İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu adına Mevlüt Bulgur birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda başlayan müzakere sürecine dikkat çekildi ve halkların eşit haklar temelinde barış ve kardeşlik içerisinde yaşamak istediğine vurgu yapıldı. Gençlerin yoğun olarak katıldığı miting müzik dinletisi ve halaylarla devam etti. İskenderun’daki mitinge Antakya’dan da kitlesel katılım oldu.

Öte yandan Erzin ve Dörtyol’da da Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Erzin’de düzenlenen Newroz mitingine 1000 civarında kişi katıldı.

Dörtyol’da da yaklaşık 1500 kişi Newroz kutlamalarındaki yerini aldı. (Hatay / EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Munzur, Newroz ateşine selam durdu

SONRAKİ HABER

İzmir'de 'Barışa omuz verin' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...