17 Mart 2013 10:20

Yüz binler talepleriyle Newroz alanlarında

Van, Bingöl, Mardin, Dersim, İstanbul, Mersin, Adana, İzmir, Erzurum, Manisa, Antalya, Aydın, Muğla ve Ceylanpınar'da sabahın erken saatlerinde rengarenk elbiselerini giyen on binler talepleri ile Newroz alanlarına akın etmeye başladı.PKK lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan diyalog süreci nedeniyle büyük önemin atfedildiği 2013 Newroz'u

Yüz binler talepleriyle Newroz alanlarında
Paylaş

PKK lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan diyalog süreci nedeniyle büyük önemin atfedildiği 2013 Newroz'u 140'ı aşkın merkezde "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganıyla kutlanıyor. Van'da tarihi Van Kalesi'nin eteklerinde tarihi miting için 32 mahallede toplanan yurttaşların alana akışı devam ederken, Bingöl, Mardin, Dersim'de ise sabahın erken saatlerinde yurttaşlar en güzel kıyafetlerini giyerek alanları doldurmak için Newroz alanlarına akın etmeye başladı. Önemli Newroz merkezlerinden biri olan Ceylanpınar'da ise Rojava'nın Serêkaniyê kenti ve Rojava devrimi selamlanacak.

VAN'DA TARİHİ KALENİN ETEKLERİNDE...

Van Kalesi eteklerinde Kültür Parkı içinde bulunan Newroz alanında "Öcalan'a Özgürlük Kürdistan'a statü" sloganıyla yapılan tarihi Van Newroz'u öncesi kentin 32 Mahallesi'nde yurtaşlar alana akın etmeye başladı. Renk cümbüşüne dönen mahallelerde binlerce kişi onlarca yoldan alana akın etti. Kentte, tüm araçlar yurttaşları alana götürmek için çalışırken, toplu taşıma araçları yurttaşları alana ücretsiz taşıyor. Eski Emniyet Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen binlerce kişi ise alana yürüyüş halinde geldi. Newroz alanı ablukaya alınırken, polis sadece oluşturduğu noktalardan alana girişi sağlıyor. Yoğun katılımdan dolayı arama noktası önünde uzun kuyruklar oluştu. Kadınların kiras-fistan ve erkeklerin şal û şepik giymesinden dolayı alan renk cümbüşüne döndü. Sarı kırmızı ve yeşil renklerle süslenen alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterleri PKK ve Konfedaralizim bayrakları dalgalanıyor. Yüzleri kapalı gençler sık sık, sahneye çıkarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını açarken, yüzbinler sürekli "Öcalan'a özgürlük" sloganı atıyor.

BDP ve HDK'nin çağrısı ve "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganı ile Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'na akın eden yüzbinler, alanda toplandı.

Newroz programı henüz başlamamasına rağmen alan, HDK bileşenleri, BDP, EMEP, EHP, Barış Anneleri, Mücadele Birliği, Devrimci Proletarya, ESP, Alınteri, BDSP, Kaldıraç, SODAP, AKADER, Anarşist gruplarla doldu taştı.

Kadınların ve gençlerin rengarenk yöresel kıyafetleri ile doldurduğu alanda Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra "Halklara barış", "Ya mirin ya barış", "Ulusların kendi kaderini belirleme hakkını tanıyın", "Savaşa son gerçek çözüm, halkın iktidarı" pankartları dolaştırılıyor. "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" sloganı sık sık tekrarlanırken, geçen yıl aynı alanda yapılmak istenen ancak hükümetin Newroz kutlamalarını yasaklaması ile polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Hacı Zengin anıldı. Etkinlikte Diyarbakır zindanında 21 Mart 1982'de 3 kibrit çöpü yaktıktan sonra yaşamına son veren PKK öncü kadrolarından Mazlum Doğan'a ayrıca vurgu yapılıyor. Kitle Rojava devrimini selamlamaya dönük sloganlar atarken, "Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü" şiarı dillendiriliyor. Platforma çıkmak isteyen gençler sık sık uyarılırken, kaybolan çocuklar için anonslar geçiliyor. Soğuk havaya rağmen coşkunun dorukta olduğu alanda yüzbinler, devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuna durarak, "Şehîd namirin" sloganı attı.

Newroz ateşini BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaktı. Alanda toplanan yüz binler büyük bir coşkuyla halaylar çekmeye devam ediyor.

İZMİR

"Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganıyla Newroz Buca Şirinyer Akıncılar Meydanı'ında başladı. Yoğunlukta kadın ve gençlerin katıldığı Newroz'a, Karabağlar, Konak ve Bayaraklı ilçelerinden yurttaşlar BDP'nin kiraladığı servisler ile alana geldi. Grup halinden alana akan yurttaşlar, çok sayıda polisin konumlandığı alanın girişinde arandıktan sonra Newroz alanına alınıyor. Yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil renkleriyle alanı dolduran yurttaşlar, "Sayın Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü" pankartının asıldığı sahnenin önüne hep bir ağızdan "Öcalan'a özgürlük" sloganı ile zılgıt atıyor. Sivil toplum örgütlerinin gruplar halinde girdiği alanda şu an itibariyle yaklaşık 10 bin kişi toplanırken, çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekiliyor. Öte yandan Buca girişinde ellerinde Türk bayrağı ile bekleyen ırkçı bir grubun yaratmak istediği provokasyon, BDP'lilerin araya girmesiyle engellendi. BDP'lilerin girişimleri sonucu gerginlik kısa sürdü.

MERSİN

BDP Mersin İl Örgütü tarafından "Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü" şiarıyla Akdeniz İlçesi Özgürlük Mahallesi'nde bulunan Tırmıl alanında gerçekleştirilen Newroz mitingi başladı.

Mitingin gerçekleştiği alanın etrafında polis zırhlı ve TOMA araçlarıyla yoğun önlem alırken, Mersin ve ilçelerinden kitle sabahın erken saatlerinden itibaren miting alanına akın etti. Mitingin gerçekleştiği alanda bulunan Tırmıl tepesinde polislerin zırlı araçlarla çıkarak aldığı önlem dikkat çekti.

Kitlenin iki arama noktasından alana alındığı notklarda polislerin alana giriş yapan yurttaşları tek tek kameraya çekmesi dikkat çekti. Kitle sabahın erken saatlerinden itibaren alana akın ederken, kadınlar yöresel kıyafetleri ve yeşil, sarı, kırmızı flamalar taşıdı. Erkekler ve çocuklar ise "şal u şepik" giydi. Miting alanı yeşil, sarı, kırmızı balonlar ile BDP ve DÖKH bayrakları ile süslendi. BDP'liler tarafından alanda çok sayıda görevli bulundurulurken, sahnenin ön tarafında bulundurulan kadın görevlerinin hepsinin birbirinden renkli yöresel kıyafet giydiği görüldü.

Miting öncesi alanda bir araya gelen kitle davul zurna eşliğinde halaya durdu. Bu esnada sahneden önceki yıllara ait PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın konuşmasının verilmesi ile alada kitlenin hep bir ağızdan attığı "Bijî Serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları yankılandı. Sahneden çalınan müziklerle kitlenin çoşkusu had safhaya ulaşırken alana gelişler yoğun bir biçimde devam ediyor.

Miting yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Alanda bulunan Newroz ateşi mitinge katılan Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, BDP Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın ablası Arife Yıldırım Doğan, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP Merkezi Kadın Meclisi üyesi Emine İnan, BDP Mersin İl Eş Başkanları Halis Ernarinci, Heybet Geçkin, Barış Meclisi Sözcüsü Ayşe Aydoğdu, HDK Mersin İl Meclis Sözcüsü Müslüm Tank, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Emin Uslu ve mitinge giydiği cübbesi ile katılan İmamlar Birliği Başkanı Mele Ramazan Sönmez, Barış Anneleri Üyesi Xezil Celp ve Fatma Kaya tarafından yakıldı. Miting tüm coşkusuyla devam ederken, alanda biraraya gelen on bini aşkın kişi hep bir ağızdan attığı sloganlarla taleplerini dile getiriyor.

ADANA

Newroz'un coşkulu kutlandığı yerlerden biri de Adana. Adana'da Merkez Seyhan ilçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi Karasu Kavşağı'nda onbinlerce yurttaş, sabah saat 09.00'dan itibaren toplanmaya başladı. Newroz'un yapılacağı alana PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK, BDP, Konfederalizm bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalar asıldı.

"Öcalan'a özgürlük, soykırıma son", "Demokratik kurtuluş, özgür yaşam", "Öcalan'la müzakere demokratik çözüm" pankartlarının açıldığı miting alanına kurulan platformun üzerine "Öcalana özgürlük, Kürtlere statü" pankartı asıldı. Büyük bir coşku ile devam eden kutlamalara kentte bulunan sol, sosyalist siyasi partiler, sendika ve meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri de dahil olurken, Kürt kadınlarının yöresel kıyafetleri ile kutlamalara katılması dikkat çekti. Çalınan müzik eşliğinde halay çeken onbinler, sık sık Öcalan lehine slogan atarak, ellerinde bulundurdukları Öcalan posteri ve PKK bayraklarını salladı. "Öcalan'la müzakere demokratik çözüm" sloganlarının atıldığı kutlamalar, alana kurulan sembolik meşalelerin yakılması ile başlayacak. BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak'ın konuşmacı olarak katılacağı kutlamada Ferhat Tunç da sahne alacak.

DERSİM

Dersim'de "Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newroz'una" şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz mitingi için Dersimliler sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde alana gelmeye başladı. Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan miting için hazırlıklar tamamlanırken, gençler platformdan çalınan müzikler eşliğinde halay çekiyor. Newroz alanına "Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newro'zuna", "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü", "Newroz'a sima bimbarek bo" ve "Dersim'den Gazi'ye, Halepçe'den Roboski'ye tüm katliamları boşa çıkartacak; varlığımız koruyup özgürlüğümüzü kazanacağız" pankartı asıldı. Newrroz ateşinin yakılması içinde Newroz alanında odunlar hazırlandı. Polisin yoğun olarak konumlandırıldığı Newroz alanına halkın gelişi devam ediyor.

ANTALYA

"Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganıyla BDP Antalya İl Örgütü ve HDK tarafından düzenlenen Newroz alanına yurttaşlar akın ediyor. Konyaaltı Antik Açık Hava Tiyatrosu'nda kutlanacak Newroz için merkez ve ilçelerden gelen çok sayıda yurttaş yavaş yavaş toplanmaya başladı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile geldiği alanda güvenliği ve kontrolü BDP'liler sağlıyor. "Demokratik çözüm Öcalan'a özgürlük", "Öcalan'la müzakere demokratik çözüm" ve "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" pankartlarının asıldığı alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın lehine atılan sloganlar yükseliyor.

MANİSA

Newroz kutlamasının yapıldığı Manisa'da, yurttaşlar Kapalı Pazaryeri'ne akın ediyor. ''Hun bi xêr hatin, Newroz pîroz be'', ''Mazlum'ların yolunda, Aydın'lanan gençlik, Müslüm'leşerek fedaileşecek'' ve ''Demokratik çözüm, Öcalan'a özgürlük'' pankartlarının asıldığı alana, Fevzi Çakmak, Horozköy, Nurlupınar, Atatürk, Cumhuriyet ve Çukurçeşme mahallelerinden gruplar halinde yurttaşlar geliyor. Kadın ve gençlerin yoğunlukta olduğu kutlama yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla başladı.

MUĞLA

Muğla'da, Milas Stadyumu'nda kutlanacak Newroz'a merkez, Marmaris, Ortaca, Bodrum ve Dalaman ilçelerinden çok sayıda yurttaş, BDP tarafından kiralanan araçlar ile alana geldi. Polisin stadyum girişinde üst araması yaptığı kutlamaya yurttaşlar yöresel kıyafetleriyle katılıyor. "Demokratik çözüm Öcalan'a Özgürlük", "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" pankartlarının asıldığı alanda, "Öcalan'a özgürlük" sloganları atılarak, çalınan müzik eşliğinde halaylar çekiliyor.

AYDIN

Aydın'da Osman Yozgat Mahallesi'nde kutlanan Newroz'a, her mahalleden yurttaşlar, yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile geldi. Girişte arama yaparak yurttaşları alana alan polisler tek tek gelenlerin görüntülerini kamera ile aldı. 10 bine yakın kişinin toplandığı alana BDP'liler tarafından sokulmak istenen "Askeri operasyonlar son bulsun" dövizlerine polisler el koydu. "Öcalan'la müzakere, demokratik çözüm", "Silahlar sussun barış konuşsun", "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" ve "Demokratik çözüm Öcalan'a özgürlük" pankartlarının açıldığı alanda yurttaşlar sloganlar atarak çalınan müzik eşliğinde halay çekiyor.

ERZURUM'DA PROVOKASYON

Erzurum'da Kazım Yurdalana Mahallesi eski Mal Meydanı'nda "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" şiarıyla yapılan miting için binlerce kişi toplandı. Polisin kurduğu 3 arama noktasından geçen kitle alana girdi. "Newroz pîroz be", "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" pankartlarının yanı sıra sarı kırmız yeşil flamalarla süslenen alanda, kitle sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde, Newroz Tertip Komite Başkanı Talip Yıldırım, halkın Newroz Bayramı'nı kutladı. Daha sonra BDP İl Eş Başkanı Perihan Özel, Kürtçe ve Türkçe halkın Newroz'unu kutladı. Ardından konuşan BDP İl Eş Başkanı Rıza Güler, Newroz'un özgürlük mücadelesi şehitleri olan Gazi Muhamed, Şeyh Sait, Seyit Rıza ve bir sürü Kürt liderlerinin rüyası olduğunu söyledi. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise halkın Newroz'unu kutlayarak konuşmasına başladı. Newroz Bahar'ın müjdecisi olduğunu ve şimdi de Kürtlerin Baharı olduğunu belirten Tan, "Biliyorum hepiniz İmralı'da Sayın Öcalan'la yaptığımız görüşmeyi merak ediyorsunuz. Şunu söyleyebilirim bu görüşmelerde çıkacak olan barış ve özgürlük yakındır. Biz Kürtler olarak ne bedel verilmesi gerekirse verdik, sürgün, hapis, işkence bunların hepsini yaşadık. Şimdi sıra özgürlükte. Biz Kürtler olarak üzerimize düşeni yaptık şimdi sıra Ankara'da. Türkiye'de anayasayla Araplarla, Türklerle ve bütün halklarla eşit yaşamaya hazırız" dedi. Konuşmaların ardından, yerel müzik grupların söyledikleri ezgiler eşliğinde binlerce kişi halaya durdu. Newroz kutlaması devam ederken, çarşı merkezinde bir grup ülkücü, sloganlarla miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Polisler, gelen grubun önüne barikat kurdu. Milletvekilli Altan Tan ve BDP'liler miting alanında bulunan kitleyi yatıştırmaya çalışırken, polislerin grubu engellemesi için anonslar yapıldı. Ülkücülerin saldırılarına devam etmesi üzerine polis, ülkücü gruba tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Ülkücülerin saldırısına taşlarla karşılık veren Newroz'u kutlayan binlerce kişiye de polis gaz bombası attı. Alandaki gerginlik sürüyor.

BİNGÖL

Bingöl'de "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganı ile Yenimahalle Newroz Alanı'nda kutlanacak Newroz programı için binlerce kişi alana akın etmeye başladı. Alana akın edenler arasında genç ve kadınların yoğun oluşu dikkat çekiyor. Yurttaşların polis aramasından geçmediği Newroz alanında güvenliği BDP tarafından görevlendirilen genç kadın ve erkekler sağlıyor. Miting için hazırlanan sahneye, "Demokratik çözüm Öcalan'a özgürlük" ve "Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newroz'una" pankartları asıldı. Program henüz başlamazken, alana gelişler devam ediyor.

MARDİN

Mardin'de ise, yurttaşlar Yenişehir Taksi Durağı Newroz Alanı'na gelmeye devam ediyor. Binlerce yurttaşın toplandığı alana Mardinlilerin çocukları ile beraber katıldığı görüldü. 2 arama noktasının kurulduğu miting alanında programın başlamasına henüz saatler varken, çevre ilçelerden de yurttaşların araçlarla yola çıktığı öğrenildi.

CEYLANPINAR

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde binlerce yurttaş sabahın erken saatlerinde Newroz mitinginin yapılacağı Musa Anter Park'ına akın etmeye başladı. "Yaşasın Ortadoğu'daki ulusal Kürt birliği" pankartının sahneye asıldığı alana yurttaşların akını devam ediyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

SDP PM üyesi Erdost yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de Newroz'a faşist saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...