29 Nisan 2011 09:36

Kral sömürü

7.85 pound : Londra'da geçinebilmek için gerekli saatlik ücret:6.45 pound : Kraliyet ailesinin ikamet ettiği Buckingham Sarayı'nda çalışan temizlik işçilerine ödenen saatlik ücret!Dünya medyası Britanya Kraliyet Ailesi'nin düğününü çok önemli bir hadiseymiş gibi canlı yayınlarla ekran

Kral sömürü
Paylaş

6.45 pound : Kraliyet ailesinin ikamet ettiği Buckingham Sarayı'nda çalışan temizlik işçilerine ödenen saatlik ücret!

Dünya medyası Britanya Kraliyet Ailesi'nin düğününü çok önemli bir hadiseymiş gibi canlı yayınlarla ekranlarımıza taşırken tüm bu şatafatın ardında kral bir sömürünün gizlendiği de saraydaki temizlik işçilerinin örgütlü olduğu PCS'nin eylemleriyle duyuruluyor.

Londra'da PCS(Kamu ve ticari hizmetler sendikası) üyesi işçiler sadece güvenlik önlemleri bile 11 milyon dolara malolan düğüne karşı seslerini duyurmak için Saray çevresinde eylem yaptı. Londra'da geçinmeye yetecek ücretin saat başına 7.85 pound olduğunu belirten sendika üyeleri, saat başına 6.45 pound'a çalışan temizlik işçilerinin durumunun utanç verici olduğunu dile getirdi.

Her yıl vergi mükelleflerinin 30 milyon pound'unun Kraliyet Ailesinin geçim masraflarına ayrıldığını belirten PCS yöneticisi Lizzie Wood'un da aralarında bulunduğu eylemciler protesto süresince "Temizlik işçilerine adil ücret" sloganları atarak davullar çaldı.

Kovulma korkusuyla ismini vermeyerek Morningstar Gazetesi'ne açıklamada bulunan bir temizlik işçisi, "Onların pisliklerini temizlediğimiz için bizim beyin yerine pislik taşıdığımızı düşünebilirler. Ama buradan hiçbir yere gitmeyeceğiz" diye konuştu.

Eyleme destek veren turist Attracta Kelly de kraliyet düğünü etrafında döndürülen bunca abartılı ilgiye rağmen Saray çalışanlarının ücretlerinin geçinmelerine dahi yetemeyecek bir miktarda olmasını rezillik olarak niteledi.

Eyleme katılan İşçi Partisi milletvekili John McDonnel da, Kraliyet Ailesi'nin işçilerin maruz kaldığı sömürü koşullarından sorumlu olduğunu belirterek "Milyonlarca dolar kraliyet düğününe harcanırken buradaki işçilerin karın tokluğuna çalıştırılıyor olması büyük bir ikiyüzlülüktür" dedi. (LONDRA)

ÖNCEKİ HABER

‘Örgütlü olmak en koruyucu önlem’

SONRAKİ HABER

Sivil cuma polis ablukası altında sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...