17 Mart 2013 04:12

Öğrencinin de sözü var!

ODTÜ’de bir araya gelen kulüp, topluluk hatta taraftar grubu temsilcisi yüzlerce öğrenci hükümetin üniversitelere müdahalesine karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. Üniversitelerin bugünü ve geleceğinin tartışıldığı konferansta, öğrenciler ‘kendi üniversitelerimizi kuracağız’ mesajı verdi. Ö

Öğrencinin de sözü var!
Paylaş

Konferansta öne çıkan gündemlerin başında YÖK taslağı vardı. Yeni taslakla birlikte üniversitelerin tamamen piyasaya açılacağı, şirketlerin yan kuruluşu haline getirileceği ifade edilirken, tasarının Meclis gündemine gelmesi halinde ülke genelinde boykot da dahil uzun süreli eylemler yapılması kararlaştırıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gülmece Topluluğu Üyesi Gökçen Aydoğan, 18 Aralıkta Başbakan’ın ODTÜ’ye gelişi sonrasında yapılan eylemlerde biriktirilen deneyim ve umutlarla konferansın hazırlandığını söyledi. Aydoğan, eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitimi ancak bir araya gelerek gerçekleştirebileceklerini ifade etti. Dünyanın birçok ülkesindeki öğrenci eylemlerinin hükümetlere geri adım attırabildiğini hatırlatan Aydoğan bu nedenle üniversitelere ve bilime yönelik saldırılara karşı ortak bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

ODTÜ Sinema Topluluğu’ndan Murtaza Biçici konferansla sadece neye karşı olduklarını ifade etmeyeceklerini, aynı zamanda ne istediklerini anlatacaklarını belirten Biçici, bunun için herkesin kendini mücadelede ifade edebileceği olanakların tartışılması gerektiğini söyledi.

ODTÜ öğrencisi Deniz Ortakçı yaptığı konuşmada özgür bir üniversiteyi tartışmak için öncelikli olarak ortak bir mücadeleye girilmesi gerektiğini söyledi. Oğrenci toplulukları ve kulüplerinin bir araya gelerek yerellerde konferans ve eylemlilikler düzenlemesi gerektiğini belirten Ortakçı, YÖK yasa taslağına karşı bu sürecin ivedilikle başlatılması gerektiğine işaret etti. Bütün üniversite topluluklarına çağrıda bulunan Ortakçı, taslağın Meclis gündemine gelmesi durumunda boykot da dahil güçlü eylemlere gideceklerini ifade etti. Yerel konferanslarla boykot fikrinin tartışılması gerektiğine vurgu yapan Ortakçı, hiçbir şekilde bu YÖK Yasa Taslağına geçit verilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye Öğrenci Konseyi’ne de çağrıda bulunan Ortakçı, taslağı öven ve destekleyen dilekçelerini geri çekmelerini istedi.

Konferansa Yunanistan’dan konuk olan, Yunanistan Bağımsız Sol Hareket Öğrenci Sendikası Başkan Yardımcısı Chris Avramidis de konferansı “Bütün Yunan direnişçilerin selamını getirdim” diyerek selamladı.


Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen, konferansın üniversitelere ve bilime yönelik saldırıların arttığı bir dönemde çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Konferansta çok farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya gelmesinin heyecan verici olduğunu ifade eden Gökmen, hükümetin “üniversiteler değişim istemiyor” söylemlerine cevaben şunları söyledi: “Hepimiz Türkiye’de bir değişiklik istiyoruz. Üniversiteler de değişecek. Ancak bu değişim piyasa için değil bilim ve toplum için olmalıdır. Bizim düşüncelerimiz de yer almalıdır. Hükümet bizi dinlemiyor.”

AKADEMİDEN DESTEK

ODTÜ Asistan Dayanışması’ndan Gülşah Gülen de, hem bilim yapmak için üniversitede olan asistanların, hem de okumak amacıyla üniversiteye gelen öğrencilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Asistan ve öğrenci dayanışmasının bu noktada çok önemli olduğunu belirten Gülen, konferansın buna da hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.  Hacettepe Asistan Platformu adına konuşan Ozan Çavdar da, egemenlerin üniversiteyi yeniden şekillendirme çabasının  öğrenci ve asistanlara açılan soruşturmalarla sürdüğünü ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Elfo Ana cezaevinde ölmesin!’

SONRAKİ HABER

Balıklarda rekor oranda radyasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...