15 Mart 2013 13:34

Başbakan’a ‘dilsiz şeytan’ hatırlatması

Kölece çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı, sigorta ve insanca bir ücret talepleriyle sendikaya üye oldukları için işten atılan Adıyaman Güçlü İplik işçilerinin mücadelesi sürüyor. Kurdukları çadır iki kez yıkılan ancak yeniden çadır kuran işçilerle, çadırda bir

Başbakan’a ‘dilsiz şeytan’ hatırlatması
Paylaş
Doğan Sekmen

‘DİLSİZ ŞEYTAN’ GÖNDERMESİ

Çadırda sohbet ettiğimiz işçilerden Hasan Topal, “3 buçuk yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Evliyim, iki çocuğum var. Başbakan televizyonlara çıkıp Suriye’deki haksızlıklara karşı ‘dilsiz şeytan olmayacağız’ diyor. 50 gündür Adıyaman’da bir haksızlığa karşı direniyoruz. Madem Başbakan haksızın karşında bizi neden görmüyor” dedi.

‘BAKAN GEÇİNSİN GÖRELİM’

Güçlü İplik’te 7 yıldır çalıştığını söyleyen Ömer Durmuş isimli işçi ise “Hiçbir hakkımız yoktu. Bizi köle gibi çalıştırıyorlardı. Sendikalaştık, örgütlendik diye işten atıldık. Eve yiyecek götüremiyorum. Elektrik faturasını ödeyemedim. 5 gündür çocuklar evde karanlıkta oturuyor. Biz Adıyaman’daki insan pazarının kalkmasını istiyoruz. Devlet yetkilileri nerede? AKP Milletvekili Mehmet Metiner geldi bir tek o da bir kamyon dolusu yalan söyleyip gitti” dedi. Bakan Faruk Çelik’in asgari ücretle geçinilebileceğine dair sözlerine tepki gösteren Durmuş, “Koltuklarında oturup, milyarları götürüyorlar. Bize de 800 lirayla geçinirsiniz diyorlar. O bakan gelsin 700 lira ile ev kirasını versin, bakkala borcu kapatsın, faturaları ödesin onu iki kaşının ortasından öpeceğim. Siz milyarlar alıyorsunuz. Biz 700 lira. Hiçbir gelecek hayali kuramıyoruz” şeklinde konuştu.

HER GÜN UN KIZARTMASI!

“Evde yemek yapacak malzeme kalmadı. Sabah akşam un kızartması yemekten çocukların midesi bozuldu” diyen Sefer Karakuş isimli işçi ise “Hamile eşim rahatsızlandı. Hastaneye kaldırdık. Doktor ilaç yazdı fakat alamadım. Hangi kapıyı çalsak yüzümüze kapanıyor” sözleriyle anlattı yaşadıklarını.

‘BİZ KAZANIRSAK TÜM İŞÇİLER KAZANIR’

Vedat  Durna isimli işçi de Güçlü İplik fabrikasında 7 yıl çalıştığını belirterek, “İşverenle görüşüp sıkıntılarımızı anlatmaya çalıştık ama nafile. Biz de sendika çatısı altında birleşmeye karar verdik. Adıyaman 60 yıldır il, bu 60 yılda buradaki insanların köle olarak organize sanayilerde, maraba olarak mevsimlik işçilikte kanı emildi. Biz Adıyaman’ın bu kaderini değiştirmek istiyoruz. Diğer işçilerden ve halktan destek bekliyoruz. Biz kazanırsak, herkes kazanacak” dedi.


PATRONUN YENİ YOLU!

İşçilerin polislerce 2 kez yıkılan çadırı OSB girişine yeniden kurmalarının ardından Patron Ziya Güçlü, fabrikada çalışmayı sürdüren işçileri taşıyan servislerin güzergâhını değiştirdi. Çalışan işçilerin, direniştekilerden etkilenmesinin önüne geçmek isteyen Güçlü, iş makinaları getirterek, fabrikaya ulaşım için 2 km’lik yeni bir yol yaptırdı.

Artık işçi servisleri bu güzergahı kullanıyor. Öte yandan işçileri şehir merkezinden alan servislere de polis araçları eşlik ediyor. İşçilere destek ise artıyor. Yiyecek ve içeceklerle çadırı ziyaret eden Adıyamanlılar, işçilerin yanında olduklarını belirtiyor.


ADIYAMAN VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Güçlü İplik işçilerinin sendikalı olarak işyerlerine dönmek için verdikleri mücadeleyi en başından beri sayfalarına taşıyan ve işçilerin sesi olan gazetemizde yayınlanan haberlere ilişkin bir açıklama yapan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş haberlerimizin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Güçlü İplik işçilerinin sendikal hakları için yaptıkları eylemleri en başından beri hassas bir şekilde takip ettiğini belirten Vali Demirtaş, işçileri ve işvereni defalarca makamına çağırdığını ve her iki tarafın lehine bir çözüm için yoğun bir gayret sarfettiğini belirtti. Makamında yaptığı görüşmelerde işçileri dinlediğini ve patronla görüşerek işçilerin yeniden işe alınması için ikna ettiğini de belirten Vali Demirtaş, “Ancak işçiler bu çağrıya kayıtsız kalarak işe başlamayacaklarını söyledi” dedi. Açıklamasında Adıyaman’ın ülkenin en huzurlu kenti olduğunu öne süren Vali, işçileri daha rahat bir ortamda eylem yapabilmeleri için de Demokrasi Parkına yönlendirdiklerini söyledi. Açıklamasında işçilerin protesto eylemlerinin ‘bazı gruplarca amacından saptırılmaya çalışıldığı’ iddiasında da bulunan Vali Demirtaş, gazetemizde 6 Martta yayınlanan ve aynı zamanda sendika temsilcisi de olan Mahmut Tamer’in sözlerini aktardığımız habere ilişkin de hem Tamer hem de gazetemiz hakkında yasal işlem başlatma hakkının saklı olduğunu belirtti. Vali Demirtaş’ın sözünü ettiği haberde Mahmut Tamer’in valiyle patron Ziya Güçlü arasındaki ilişkiye dair iddialar, ‘Vali hakkında önemli iddialar’ başlığıyla yayınlanmıştı.  (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de 'Kendi üniversitemizi kuruyoruz'

SONRAKİ HABER

Fazla mesailere kalmayalım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...