15 Mart 2013 13:26

ODTÜ'de 'Kendi üniversitemizi kuruyoruz'

Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci topluluklarının organize ettiği “Kendi Üniversitemizi Kuruyoruz” başlıklı üniversite konferansı 16 Mart’ta ODTÜ’de toplanıyor. Bir hafta boyunca sürecek olan “özgür üniversite günleri” etkinliklerinin son günü olan konferansta öğrencile

ODTÜ'de 'Kendi üniversitemizi kuruyoruz'
Paylaş

KONFERANSIN ÖNEMİ NEDİR?

ODTÜ Fotoğrafçılık Topluluğu’ndan Berkman Kantar: Konferansa şöyle bakıyorum. Böyle işler, böyle çıkışlar, belli ihtiyaçlar dayanılmayacak bir noktaya geldiğinde ortaya çıkar. 18 Aralık’tan itibaren bu ihtiyaç daha da arttı. Geç bile kalınmış sayılır. Bir insanın sahip olabileceği en temel protesto hakkına bile izin verilmediği bir dönemde gerekli bir etkinlik. Tüm bunlar birike birike buraya kadar geldi. Bir yerden sonra kitle genişledi. Daha geniş bir tepki var artık. Bu tür işlerin ayrıca yerelden başlaması önemli ve gerekliydi.

ODTÜ Mimarlık Topluluğu’ndan Deniz Beyaz: Yeni YÖK Yasa Tasarısı ilk açıklandığında ODTÜ senatosu, tasarının mevcut yasadan daha geri olduğunu açıklamıştı. Konferansta da biz bunları tartışacağız. “Nasıl bir üniversite istiyoruz?, Burada neden toplandık?​” Soruları sorulacak. Diğer yandan sermayenin saldırıları bitmiyor. Dünya çapındaki saldırıların Türkiye’deki eğitim ayağı bu yaşadıklarımız. Türkiye’de eğitim artık sektör, işletme haline geldi. Sermayenin kocaman bir rant alanı, Türkiye’de eğitim. Biz bu saldırılara karşı sesimizi biraz daha yükseltmeliyiz. Bir adım daha atmalıyız. Konferans bu açıdan önemli. Bir deklarasyon bir eylemlilik kararı oradan açıklanabilecek.

ODTÜ Sinema Topluluğu’ndan Turabi Aslan: Katıksız bir bilim savunusu yapamayacağım ama bilimi, saf dünyayı anlamak olarak düşündüğümüz zaman, insan hayatını kolaylaştıracak pratik yöntemlerin araştırması olarak baktığımızda bilim oluyor. Bugün ODTÜ’de bilim adı altında savaş silahları üretiliyor. Bunları çözmenin yolu bunlar için mücadele etmek. Bu da gelecek süreç içinde şekillenecek neyin nasıl olduğu.

Hacettepe Biyoloji Topluluğu’ndan Serhat Ertuğrul: Üniversitelerin çevre katillerine ve soykırımcılarına madalya verdiği bir ülkede üniversitemizi savunacağız. İkizdere’den Hasankeyf’e; 3. köprüden Munzura Sinop’a kadar, ülkemizin ekolojisini bioçeşitliliğinin sermayeye kaptırılmaması ve bunun için ekolojik bir birlik cephesinin olması için çalışacağız.
Biyoloji topluluğu olarak, yıllardır dünya bir bütündür parçalanamaz şiarıyla tüm yerlerdeki ekolojik sorunları tartıştık. Ayrıca evrimi safsata olarak gören bir ‘bilim’ anlayışına göre üniversitemizi ve ülkemizi savunduk. Üniversite konferansında ülkemizin ekolojik ve bilimsel anlayışının ve biyolojik çeşitliliğinin korunması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.


Sabah saat 10.00 sularında Necdet Bulut Amfisi’nde (U3) toplanmaya başlayacak olan konferans şu başlıklar üzerinden kürsüsünü tartışmaya açacak:
*Neden Buradayız?
*Üniversitelerde Temsiliyet ve Demokrasi Sorunu, Bugünün değerlendirilmesi
* Nasıl Bir Üniversite, Nasıl Bir Birliktelik?
* Karar metninin oluşturulması ve tartışılması
Bugün Akşam 18.00’e kadar sürecek olan konferans için ayrıca www.universitekonferansi.com sitesinden gelişmeler aktarılacak ve Sinema Topluluğu tarafından Live Stream adlı siteden canlı yayın gün boyu sürecek. Oluşturulan konferansın internet sitesinden bir de katılımcılar için pratik bilgiler yer alıyor. Sitede ODTÜ’ye nasıl ulaşılabileceğine dair yöntemler aktarılıyor. Sitede bugün yapılacak olan konferans için şöyle çağrıda bulunuluyor: “16 Mart tarihinde öğrenci topluluklarını, gençlik odalarını, öğrenci örgütlerini, akademisyenleri ve bütün üniversite bileşenlerini; hayalimizdeki üniversiteyi, nasıl örgütleneceğimizi ve bunların ötesinde neler yapacağımızı konuşmak ve tartışmak üzere yapacağımız konferansa davet ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barışa giden yolda Trakya

SONRAKİ HABER

Başbakan’a ‘dilsiz şeytan’ hatırlatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...