15 Mart 2013 08:17

Metal işçileri öfke biriktiriyor

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, toplusözleşme tekliflerinin hangi sendikaya üye olursa olsun tüm metal işçilerinin mücadele platformu olduğunu söyledi.Birleşik Metal Sendikası yöneticileri MESS ile yürüttükleri toplusözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlıkların ayrıntılarını bas

Metal işçileri öfke biriktiriyor
Paylaş

Birleşik Metal Sendikası yöneticileri MESS ile yürüttükleri toplusözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlıkların ayrıntılarını basın ile paylaştı.

Taksim Hill Otel'de bugün kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işçilerinin büyük bir çoğunluğunun 900 lira net ücrete ağır koşullarda çalıştığını, MESS’in bu işçileri 40 lira, asgari ücretle çalışan işçilere de 30 lira zam teklif ettiğini ifade etti.

İşçilerle dalga geçercesine enflasyonun 4 katı zam verildiğinin söylendiğini aktaran Serdaroğlu, “Enflasyonları da zamları da onların olsun. 4 değil 40 katını versen ne olur? Verilen zammın tamamı yüzde 4.6’dır. Bu teklif işçilerle alay etmektir” diye konuştu.

ÜCRETLER ARASINDA UÇURUMLAR VAR

Son yıllarda işçilerin enflasyon rakamları altında ezildiğini, özellikle 2000 yılından sonra işe girenlerin ücretlerinin çok düşük olduğunun bilgisini veren Serdaroğlu, aynı işi yapan, aynı tezgahta çalışan işçilerin ücretlerinde uçurumların oluşturulduğunu kaydetti.

Düşük ücretlilerin ücretlerinde iyileştirme talepleri olduğunu belirten Serdaroğlu, “Saat ücreti 4.50’nin altında olanların 4.84’e, 4.51 ile 4.98 arası olanların 5.27’e, 4.99 ile 5.20 arasında onlanların 5.68’e, 5.21 ile 5.70 arasında olanların 6.10’a, 5.71 ile 6.31 arasında olanların 6.52’e, 6.32 ile 6.94 olanların 6.94 TL’ye yükseltilerek saat ücretlerine yüzde 8 artı 35 kuruş zam talep ediliyoruz. Bu teklifler ile en düşük ücretin 1200 TL’ye çıkarılıyor. Yani düşük ücretlilere 260 TL zam talep ediyoruz” diye konuştu.

EYLEMLER, MİTİNGLER YAPILACAK

MESS’in işçilerin ikramiye ödemelerinin fiili çalışmaya bağlanmasını isteyerek, kazanılmış haklara yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ifade eden Serdaroğlu, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

“Bu dönem toplu iş sözleşmesi teklifimiz hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar tüm metal işçilerinin ortak mücadele platformudur” diyen Serdaroğlu, birkaç aydır metal işçilerinin sessiz olmasının kimseyi yanıltmaması gerektiğini, işçilerin öfkesinin birikmeye devam ettiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde metal sektöründeki gelişmeleri bütün işçilere anlatmak için 10 binlerce bildiri dağıtacaklarını, bölgesel mitingler, eylemler düzenleyeceklerinin bilgisini veren Serdaroğlu, Sendikal Güç Birliği Platformunun 23 Martta güvencesizliğe ve kuralsızlığa karşı Lüleburgaz’da yapacağı mitinge de katılacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜİK: İşsizlik oranı yüzde 10.1

SONRAKİ HABER

THY işçilerinden Habertürk yazarına protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...