14 Mart 2013 12:13

Tüzel: Şüpheli asker ölümleri araştırılsın

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, kışlalarda artan şüpheli asker ölümleri için Meclis araştırması açılmasını talep etti.Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği dilekçede, Milli Savunma Bakanı tarafından 30 Nisan 2012 tarihinde bir soru önergesine verdiği ya

Tüzel: Şüpheli asker ölümleri araştırılsın
Paylaş
Mustafa Mayda

Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği dilekçede, Milli Savunma Bakanı tarafından 30 Nisan 2012 tarihinde bir soru önergesine verdiği yazılı cevabı hatırlattı. İnsan hakları örgütlerinin verilerini de paylaşan Tüzel, “İHD’nin açıklamasına göre, 2012 yılında askerliğini yaptığı sırasında 42 erin, 7 subay ve ast subay ile 15 erin de başka nedenlerle olmak üzere, 64 kişi şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu kadar çok askerin intihar ya da kaza sonucu öldüğüne başta acılı aileler olmak üzere toplumda da kuşkuyla karşılanmaktadır. Mazlum-Der’in açıklamasına göre 2012 yılının Aralık ayına kadar intihar ettiği iddia edilen 42 askerin,  39’u Kürt’, biri ermeni, ikisi ise Türk’tür” dedi.

Genelkurmay’ın, asker intiharlarının en büyük nedeninin ‘askerlerin, sivil hayatta yaşadıkları psikolojik sorunlar’ olduğu açıklamasının manidar olduğuna dikkat çeken Tüzel, “Bu kanıya hangi bilimsel, tıbbi bulgular sonucunda varıldığı henüz bilinmemekle birlikte, bu açıklamanın intihar iddialarını kabul edilebilir kılmak ve zevahiri kurtarmak için söylendiği açıktır” diye konuştu.

AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORLAR

Askerlerin, etnik veya dini kimliğinden, mezhebi veya siyasi görüşü nedeniyle ayrımcılığa ve şiddete maruz kalabildiğini vurgulayan Levent Tüzel, intihar ettiği belirtilen askerlerin önemli bir kısmının etnik kimliğinin Kürt, Ermeni veya Alevi inancına mensup olmalarının, gerçeği ortaya koyduğunu aktardı. Zorunlu askerlik sorununa da dikkat çeken Tüzel, uygulamaya son verilerek vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini söyledi.

Tüzel, “Bu yaşananlarla, askeri bölgelerde gerçekleşen şüpheli asker ölümlerinin nedenlerinin ve alınacak önlemlerin saptanması için araştırma komisyonu kurulması Meclis denetim çalışmaları bakımından son derece önem taşımaktadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrı: aşk, inanç, ızdırap

SONRAKİ HABER

Kardemir'de kırmızı çizgi: Yüzde 42

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa